Xchange4s KLIC Import

Xchange4s KLIC Import

KLIC-data gebruiken in een GIS-omgeving

 

Tijdens het Esri Congres 2020 kondigde Net4s de lancering aan van een nieuw product: Xchange4s KLIC Import. Deze tool maakt het mogelijk om alle gegevens van een KLIC-melding direct in Esri ArcGIS (Pro) in te lezen, waarmee de KLIC-data inclusief de structuur van de onderliggende IMKL-data beschikbaar komen in de eigen omgeving. Dimitry Dekker, partner bij Net4s, vertelt over het nieuwe product. 

Door Lambert-Jan Koops

Met Xchange4s KLIC Import wordt de context van KLIC-data duidelijk en ontstaat de mogelijkheid om analyses uit te voeren.

“Het belang van het gebruik van KLIC-data voor graafwerkzaamheden is algemeen bekend en er is dan ook niemand meer die nog gaat graven zonder eerst een oriëntatiemelding te doen bij het Kadaster”, zo stelt Dekker. “De door het Kadaster geleverde data zijn vervolgens in te zien met een gratis viewer en geven op zichzelf een goed beeld van de bestaande situatie. Binnen die viewer is het echter niet mogelijk om de KLIC-data te combineren met eigen gegevens en dat is iets waar we met Xchange4s KLIC Import verandering in willen brengen.”

Data combineren

Het initiatief voor de ontwikkeling van Xchange4s KLIC Import kwam van Esri, die zijn partner Net4s benaderde met de vraag of deze een tool kon ontwikkelen voor de utilitymarkt. “Wij hebben de taak voor de ontwikkeling van dit product op ons genomen, maar werken daarbij goed samen met Esri. Zo draait Esri ook volop mee bij het bètatesten van de software”, licht Dekker toe.
De belangrijkste functie van Xchange4s KLIC Import is het laden van KLIC-data in een ArcGIS Pro-omgeving, waarmee de data van de eigen organisatie te combineren zijn met de KLIC-gegevens. Dit is volgens Dekker met name van belang omdat hierdoor inzicht ontstaat in de brede context van de ondergrondse infrastructuur. “Voor een aannemer die een tracé moet aanleggen, is het handig om snel te kunnen zien of er bijvoorbeeld grote obstakels in de buurt aanwezig zijn, zoals een gasleiding, zodat de richting van een project vanaf het begin af aan al duidelijk is. Daarnaast is het ook gewenst om een wat fijnmaziger analyse te doen met behulp van de GIS-functies in ArcGIS. Denk daarbij aan het effect op de eigen infrastructuur, zoals het aantal kruisingen, de geuldieptes en de voorzorgmaatregelen die nodig zijn voor een voorgesteld tracé.”

Algemeen gebruik
Met de nieuwe software denkt Dekker een nuttige tool te hebben ontwikkeld voor kabel- en leidingbeheerders en de aannemers die zijn betrokken bij de aanleg van tracés. “Het is denk ik een gat in de markt. Weliswaar bestaan er al producten die KLIC-data combineren met andere gegevens, maar dat is in een BAG-omgeving en niet in een GIS. Daarnaast zijn er enkele partijen die dit als maatwerk leveren, maar dat is dan weer niet algemeen beschikbaar. Dat laatste is nu wel het geval: niet alleen sluit onze tool aan op bestaande standaarden, de visualisatie van de data is bijvoorbeeld gebaseerd op het PMKL, maar wanneer de data eenmaal zijn geïmporteerd in ArcGIS Pro, zijn ze in een brede Esri-omgeving te gebruiken, zoals bijvoorbeeld in ArcMap, ArcGIS Online en Insights.”

Website Net4s

Delen op facebook
Facebook
Delen op linkedin
LinkedIn
Delen op twitter
Twitter
Scroll naar top