Winnaars Construsoft BIM Awards 2024 bekend

Winnaars Construsoft BIM Awards 2024 bekend

De winnaars van de Construsoft BIM Awards 2024 zijn bekend. Stam + De Koning Bouw, Mathieu Gijbels, Meerdink Bruggen, Teken- en Adviesburo Gerard van Meerveld, CSM Steelstructures en Draisma Bouw zijn als eerste geëindigd in hun categorie en slepen een Construsoft BIM Award 2024 in de wacht.

CSM Steelstructures is zelfs twee awards rijker: dit staalbouwbedrijf is ook de winnaar van de Publieksprijs. Dit jaar heeft het publiek maar liefst 4.034 stemmen uitgebracht. Het resultaat van de Construsoft BIM Awards 2024 is een mooie reeks bedrijven uit de bouwsector en uiteenlopende projecten met een grote diversiteit aan materialen, slim en innovatief gebruik van software en toepassingen van BIM. Softwareleverancier Construsoft organiseert deze competitie elk jaar voor gebruikers van Tekla Structures en Trimble Connect. Een recordaantal deelnemers in de Benelux stuurde hun meest bijzondere bouwprojecten in: maar liefst 67 projecten gingen de strijd aan om een award. Er werden meer dan 4.000 stemmen uitgebracht. “Dit zijn er meer dan we ooit hebben ontvangen, de Construsoft BIM Awards leven meer dan ooit”, aldus Jaap van Kempen, marketeer bij Construsoft en projectleider van de competitie.

Vakjury
De vakjury bestond uit vier BIM-experts: Frank Maatje (directeur Bouwen met Staal), Maikel Jagroep (directeur Betonvereniging), Hans Hendriks (directeur deBIMspecialist) en Jeroen Coenders, CEO & Founder Packhunt & Voortaan). Deze deskundigen op het gebied van BIM hebben de projecten beoordeeld aan de hand van vijf criteria: het gebruik van BIM, innovatief gebruik van software, maakbaarheid, duurzaamheid en de wauw-factor. Het project Fenix van CSM Steelstructures was met 468 stemmen de favoriet van het publiek.

BIM-oplossingen
In de projecten in de Construsoft BIM Awards is gewerkt met de 3D BIM-software Tekla Structures en cloudplatform Trimble Connect. Tekla Structures is specialistische en geavanceerde BIM-software voor het ontwerpen, detailleren, fabriceren en bouwen van beton-, staal- en houtconstructies. De software behaalt het hoogste detailniveau in de markt, waardoor BIM-data in elke projectfase kan worden ingezet en gebruikt. Trimble Connect is een krachtig samenwerkingsplatform dat projectteams in staat stelt om cloudbased samen te werken en projectinformatie real-time te delen.

De winnaars
De inzendingen konden deelnemen in zeven categorieën. Hieronder staan alle winnaars per categorie op een rij. De winnaars gaan dit najaar door naar de internationale competitie, waarbij ze kans maken op een Global BIM Award.

Winnaar ‘Commerciële projecten’
Stam + De Koning Bouw (VolkerWessels) | Nieuw Bergen, Eindhoven

Het project ‘Nieuw Bergen’ door Stam + De Koning Bouw (VolkerWessels) is een indrukwekkende herontwikkeling van het gebied rondom de Deken van Somerenstraat in Eindhoven, waarbij 3.200 m² groen is toegevoegd aan de binnenstad. Binnen het project is integraal samengewerkt op basis van Open BIM. Projectpartijen kunnen de software kiezen die het beste bij hun eigen proces past, zolang er goede IFC-modellen mee kunnen worden gemaakt. Stam + De Koning voegt alle aspectmodellen in Trimble Connect samen tot één integraal coördinatiemodel, dat inmiddels bestaat uit meer dan 250 IFC-modellen van 30 verschillende projectpartners.

Winnaar ‘Industriële projecten’
Mathieu Gijbels | Brouwerij Roman, Oudenaarde

Het project ‘Brouwerij Roman’ door Mathieu Gijbels betreft de uitbreiding van een van de oudste familiebrouwerijen in België. Een nieuwe brouwzaal verdubbelt de capaciteit tot 200.000 hectoliter per jaar. In het project is de samenwerking door verschillende partijen, zoals 360 Architecten en Mouton, vereenvoudigd door het gebruik van Trimble Connect en Tekla Structures. Zo hadden alle projectleden in realtime toegang tot de meest actuele projectinformatie, wat de efficiëntie en nauwkeurigheid tijdens de bouw aanzienlijk verbeterde.

Winnaar ‘Infrastructurele projecten’
Meerdink Bruggen | Vervanging Lamgatsebrug Halderberge 2024

Het project ‘Vervanging Lamgatsebrug Halderberge 2024’ door Meerdink Bruggen is een indrukwekkend voorbeeld van circulair bouwen en innovatief brugontwerp. De jury is onder de indruk van de hergebruikte materialen en de toepassing van geavanceerde technologie. Jurylid Hans Hendriks benadrukt: “De combinatie van pointclouds en prefab elementen, en het gebruik van Trimble Connect en Tekla Structures, hebben geleid tot een project dat zowel duurzaam als technisch geavanceerd is.”

Winnaar ‘Sport en recreatie’
Teken- en Adviesburo Gerard van Meerveld | Markthal Apeldoorn


Het project ‘Markthal Apeldoorn’ door Teken- en Adviesburo Gerard van Meerveld laat zien hoe traditionele materialen en moderne technologie kunnen worden gecombineerd tot een duurzaam en esthetisch hoogwaardig resultaat. De jury is onder de indruk van de integratie van hout en staal, wat resulteert in een duurzame en visueel aantrekkelijke markthal. De jury roemt het project voor de gedetailleerde uitwerking en de toepassing van BIM-technologie: “Het gebruik van BIM voor de controle van IFC-modellen en de 3D-inmeting van de bouwplaats heeft geleid tot een nauwkeurige en efficiënte uitvoering.”

Winnaar ‘Kleinschalige projecten’
Draisma Bouw | Villa Vaassen

Draisma Bouw heeft met project ‘Villa Vaassen’ een prachtig gebouw gerealiseerd. De jury is onder de indruk van de manier waarop dit project geavanceerde technologieën en diverse materialen combineert: “De integratie van hout, beton en staal, ondersteund door BIM-processen, heeft geleid tot een project van uitzonderlijke kwaliteit.” Het ontwerp en de uitvoering zijn gerealiseerd met behulp van VDC/BIM-processen, wat maximale interoperabiliteit en precisie mogelijk maakte.

Winnaar ‘Publieke projecten’ + ‘Publieksprijs’
CSM Steelstructures | FENIX

Het project ‘FENIX’ van CSM Steelstructures betreft de transformatie van de voormalige San Francisco-loods in Rotterdam tot het nieuwe Fenix Migratiemuseum. Dit indrukwekkende project omvat de Tornado, een dubbele trap met een uitkijkplatform die door het gebouw heen wervelt en boven het dak uitstijgt. De jury is unaniem: dit is de absolute winnaar in de categorie publieke projecten. De jury prijst de combinatie van pointclouds en parametrisch ontwerp met behulp van Grasshopper en Tekla. Ook bij het publiek gooide deze inzending hoge ogen, wat resulteerde in de meeste publieksstemmen voor CSM Steelstructures en daarmee de publieksprijs. Twee prijzen dus!

Over Construsoft en de BIM Awards
Construsoft is een snelgroeiend softwarebedrijf opgericht in Nederland en in bijna 30 jaar uitgegroeid tot een internationale speler. We leveren software voor Building Information Modeling (BIM) aan bedrijven in de bouw, infrastructuur en energie-industrie, waaronder de specialistische en geavanceerde BIM-software Tekla Structures en het cloudbased samenwerkingsplatform Trimble Connect. Elke dag wordt met behulp van deze software gewerkt aan bijzondere en uitdagende bouwprojecten. Om de waardering voor het werk van Tekla Structures- en Trimble Connect-gebruikers te uiten, organiseren we elk jaar de Construsoft BIM Awards in de Benelux. Hiermee bieden we klanten een podium om mooie en uitdagende projectverhalen te delen met een groot publiek. De competitie krijgt elk jaar meer media-aandacht en de beste projecten uit de lokale competitie mogen meedoen met de wereldwijde Global BIM Awards. De winnaar hiervan wordt bepaald door toonaangevende BIM-experts.

Website Construsoft

Delen op facebook
Facebook
Delen op linkedin
LinkedIn
Delen op twitter
Twitter
Scroll naar top