Winnaars 25e aardrijkskunde olympiade bekend

Winnaars 25e aardrijkskunde olympiade bekend

De 25ste editie van de Aardrijkskunde Olympiade bij hogeschool Van Hall Larenstein in Velp heeft vier winnaars opgeleverd. 

Sven Holtrop van het Gemeentelijk Gymnasium in Hilversum mag zich ‘de beste aardrijkskundeleerling van Nederland’ noemen. Twee tweede prijzen gingen naar Max Olzheim (theorieprijs, Canisius College Nijmegen) en Lisanne Neefjes (veldwerkprijs, Tabor College Hoorn) en vierde werd Nina Jansen (Elde College Schijndel). De vier winnaars vertegenwoordigen Nederland op de 15e Internationale Geografie Olympiade (iGeo), het WK Aardrijkskunde, dat van 31 juli tot en met 7 augustus 2018 gehouden wordt in Québec (Canada), waar teams uit vijftig landen deelnemen.

24 leerlingen in eindronde
Uit de bijna 7.000 duizend leerlingen uit heel Nederland die meededen aan de voorronde, bleven er uiteindelijk 24 over die zich kwalificeerden voor de eindronde. Deze werd van 6 tot 8 juni verzorgd op hogeschool Van Hall Larenstein in Velp. Met een grote veldwerkopdracht verdiepten de finalisten zich hier in de verduurzaming van Landgoed Larenstein. Want de hogeschool die recentelijk werd uitgeroepen tot meeste duurzame hogeschool van Nederland, blijft zoeken naar nieuwe en praktische ideeën om verder te verduurzamen. En die ideeën kwamen in ruime mate boven water in de posterpresentaties van de finalisten. Docent Dan Assendorp die de veldwerkopdracht verzorgde was onder de indruk: “Deze leerlingen hebben, zonder ervaring met het maken van posters, in korte tijd een geweldig resultaat geboekt”. Ook College van Bestuur voorzitter Peter van Dongen was onder de indruk van de denkkracht en creativiteit van de leerlingen.
Kennistoets
Naast de veldwerkopdracht hebben leerlingen tijdens de nationale eindronde ook een kennistoets gemaakt, met dit jaar vragen over de Rohingya in Myanmar, klimaatadaptieve steden, regionalisme in Europa en geologische drieplatenpunten (“triple juctions”). Een Engelstalige multimediameerkeuzetoets vormde het derde onderdeel van de finale, bestaande uit veertig meerkeuzevragen met video’s, animaties, kaarten en diagrammen waarin de breedte van de aardrijkskunde getoetst werd. In het bijzijn van hun ouders en aardrijkskundedocenten hebben de winnaars hun prijzen in ontvangst genomen. Voor elke finalist waren er certificaten en attenties.

De vier winnaars met de twee begeleiders voor de internationale geografie olympiade. Achter van links naar rechts: Alice Peters, Lisanne Neefjes, Nina Janssen, Tim Schuring Voor van links naar rechts: Sven Holtrop en Max Olzheim. Foto: Aardrijkskunde Olympiade – Frans Westerveen

Wedstrijd voor havo/ vwo
De Aardrijkskunde Olympiade wordt georganiseerd door de Stichting Aardrijkskunde Olympiade Nederland in samenwerking met haar commissies, de Stichting Leerplan Ontwikkeling (SLO), het CITO en het jaarlijks wisselende gastinstituut. De Aardrijkskunde Olympiade is een wedstrijd voor havo/vwo-leerlingen die belangstelling hebben voor het vak aardrijkskunde onder het motto: ‘uitblinken mag’. Na een schriftelijke voorronde en de nationale eindronde, die naast een schriftelijke toets ook een veldwerk en een multimediameerkeuzetoets omvat, wordt Nederlands beste aardrijkskunde leerling aangewezen. De vier beste finalisten gaan naar de internationale aardrijkskunde olympiade (iGeo), het WK Aardrijkskunde. De Aardrijkskunde Olympiade wordt ondersteund door bijdragen van Van Hall Larenstein, het ministerie van OCW, Thieme Meulenhoff De Geo, Uitgeverij Noordhoff, Hogeschool van Amsterdam, Hogeschool Arnhem-Nijmegen, Hogeschool Utrecht, Fontys Hogescholen, Radboud Universiteit Nijmegen, Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit Utrecht, Universiteit van Amsterdam, Cito, KNAG, SLO, Unie van Waterschappen. Wetenschap in Beeld, de Vakvereniging Fysische Geografie (VVFG), de Unie van Waterschappen, Noordhoff Uitgevers De Bosatlas en het Koninklijk Nederlands Aardrijkskunde Genootschap (KNAG) stellen prijzen beschikbaar.

Website Aardrijkskunde Olympiade
Website Van Hall Larenstein

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Scroll naar top