Pompfabrikant wil BIM een boost geven
Het Duitse familiebedrijf Wilo is een van de grootste ontwikkelaars en producenten van waterpompsystemen ter wereld met ruim 7400 medewerkers, zestien productielocaties en vestigingen in zestig landen. Het bedrijf heeft grote ambities, wil vergaand digitaliseren en heeft daarvoor Cadac Group in de arm genomen.
Door de redactie
In de bijna 150 jaar van zijn bestaan heeft het in het Duitse Dortmund opgerichte Wilo zich ontwikkeld van een bescheiden koper- en messingswarenproducent tot een bedrijf dat jaarlijks zo’n 1,4 miljard euro omzet met de verkoop en service van waterpompen. “En dat niet alleen,” corrigeert Ralph Huysers, als business developer verantwoordelijk voor een groot deel van de Europese markt van Wilo waaronder Nederland, “we doen eigenlijk alles wat met waterverplaatsing te maken heeft. Pompsystemen voor verwarmingen en airco’s inderdaad, complete drinkwatersystemen, bluswaterinstallaties in openbare gebouwen, opslag en verwerking van afvalwater, benutting van regenwater, enzovoort. We hebben duizenden verschillende producten, toegespitst op schoon- en vuilwatertransport. Ik hoef niemand het belang van deze sector uit te leggen. Water naar de gewenste plek verplaatsen is een van de grootste uitdagingen voor de mensheid. Zeker nu het klimaat verandert, de wereldbevolking sterk groeit en de verstedelijking en energietransitie in hoog tempo doorzetten. Het is aan ons om oplossingen te bedenken om de veranderingen bij te houden.”
Verantwoordelijkheid
Een luxepositie voor een bedrijf als Wilo dat in feite alleen maar kan groeien, maar dat is niet het denkpad van de Duitse onderneming. “Integendeel”, vervolgt Huysers. “Ondernemingen als Wilo hebben een bredere verantwoordelijkheid. Het gaat er niet om meer producten te verkopen, de vraag is hoe we een bijdrage kunnen leveren aan slimmer en efficiënt bouwen. De komende decennia zullen steden sterk groeien, er zijn vele miljoenen nieuwe woningen nodig. De bouwsector in zijn huidige vorm kan dat niet aan. Het is een conservatieve branche waarin digitalisering nog in de kleinste kinderschoenen staat. We zetten pas de eerste stappen met BIM en willen een boost geven aan BIM, meedenken en de eerste stappen zetten. Daarom gaan wij onze producten en diensten digitaal inrichten. Opdrachtgevers, architecten, aannemers en installateurs moeten bij ons terecht kunnen voor de beste oplossingen op het gebied van water- en klimaatbeheersing.
Essentiële systemen in alle gebouwen die we helemaal gereed willen maken voor digitale verwerking in de uiteindelijke digitale bouwtekeningen. Daarmee kan sneller en beter gebouwd worden.”
Het voordeel van BIM is niet alleen sneller en beter bouwen, maar ook een hogere efficiëntie, vertelt Huysers: “De faalkosten in de bouw zijn gigantisch. Volgens McKinsey gaat jaarlijks 1,7 triljard dollar aan faalkosten door het afvoerputje. Dertig procent van de totale uitgaven. Met digitalisering kunnen we daar zonder twijfel fors in snoeien. De ‘winst’ kan geïnvesteerd worden in de noodzakelijke versnelling van de bouwopgaven. Vergis je niet, in Azië worden complete miljoenensteden uit de grond gestampt. Inclusief winkelcentra, metro, infrastructuur, scholen, enzovoort. In Europa gaat het misschien minder hard, maar ook hier is de opgave groot. Nederland moet ook minstens één miljoen woningen bijbouwen. Dat is niet gering.”
BIM
Transport van water mag dan de corebusiness zijn van Wilo, het grotere kader is BIM. Op zoek naar samenwerkingspartners, kwam Huysers bij Cadac terecht. “Wij kunnen en willen het niet alleen oplossen. We hebben partners nodig die de kennis hebben om te digitaliseren, die van strategisch tot operationeel niveau meedenken en meewerken aan onze digitale agenda. Cadac is een bedrijf dat kennis heeft van het beheer van data en daar gaat het natuurlijk allemaal om: hoe rangschik ik mijn data en hoe maak ik die toegankelijk voor andere partijen? We kenden elkaar al wat langer via diverse automatiseringstrajecten en twee jaar geleden hebben we de banden aangehaald. Nu werken we samen aan fundamentele oplossingen. We maken een ontdekkingsreis in de digitale wereld, we pionieren voor onszelf en voor anderen. De markt heeft voorlopers nodig.”
In eerste instantie is de focus gericht op het opbouwen van de intelligente 3D-bouwstenen van Wilo in de cloud. “De vele duizenden producten van Wilo moeten digitaal beschikbaar zijn”, zegt Stijn Lockefeer, operations director bij Cadac in Vianen. “Dat klinkt misschien eenvoudig, maar we hebben het over een productengamma in zestig landen. Met verschillende wettelijke bepalingen en regels, verschillende maateenheden, prijzen en service.
We zijn nu zover dat klanten via een button direct in de juiste contentdatabase terechtkomen. Het systeem ziet uit welk land de aanvraag komt en laat alle beschikbare opties zien. Groot voordeel van de cloudoplossing is ook dat er maar één versie van elk product is. Veranderingen in het assortiment, technische aanpassingen; alles wordt centraal verwerkt. Door deze opzet bespaart Wilo fors op informatiemanagementkosten.”
Basis
De digitale database is de basis voor een goed werkend BIM, weet ook Lockefeer. “Zo’n bibliotheek is essentieel om te modelleren of virtueel te bouwen. De producten van Wilo zijn nu beschikbaar voor de andere partijen die bij een nieuw gebouw betrokken zijn. Uiteraard bepaalt Wilo wat wel en niet openbaar is. BIM kan pas echt goed werken als al die partijen hun informatie op dezelfde manier delen. Van design tot en met supplychain, onderhoud en service. De complete keten is nodig om een gebouw met succes digitaal te ontwerpen.”
“De complete keten is overigens ook nodig om met succes een digitaal gebouw te kunnen testen met simulaties”, vult Huysers aan. “En dan niet in drie dimensies, maar in zes. Dan zijn bijvoorbeeld weersinvloeden mee te nemen, het energieverbruik en het onderhoud. De complete levenscyclus dus. Tijdens de simulaties kun je naar hartenlust aanpassen en experimenteren, materialen testen, duurzaamheid meenemen. Mits dus alle data real-time beschikbaar zijn.”
Investeren
Zowel Wilo als Cadac investeren fors in de digitalisering. “We zitten op één lijn”, aldus Huysers. “Het helpt wel dat Nederland met Engeland en Rusland het meeste werk maken van BIM. Nederlandse bouwers lopen voorop, net als de architecten, omdat ze ook veel over de grenzen actief zijn. Ze zien de enorme projecten, scoren opdrachten en beseffen dat de bouw anders moet. Wij als toeleveranciers gaan mee en Cadac is er ook serieus mee bezig.”
Lockefeer beaamt de woorden van Huysers: “Dit soort partnerships zijn kostbaar en onmisbaar om BIM aan te jagen. We hebben daarvoor de afdeling Content Creation for Architecture, Engineering en Construction opgezet. Wilo is een van de eerste ondernemingen die met ons vanuit hun masterdata hun contentbibliotheek beheert. Een basis om verder te bouwen. Net als Wilo zijn wij ervan overtuigd dat digitalisering cruciaal is als we in de toekomst de bouwvraag willen beheersen en oplossingen willen vinden voor klimaatveranderingen en energietransitie.”