White Paper veerkrachtige infrastructuur

White Paper veerkrachtige infrastructuur

Gelanceerd op UN High Level Political Forum

 

Op 9 juli 2020 lanceerden WFEO, WGIC en de VN een nieuwe White Paper. Deze biedt de lezer onder meer inzicht in de wereldwijde investeringen in infrastructuur. Langs deze lijnen geeft het bovendien een actueel beeld van het ecosysteem rondom ‘GeoBIM’.

Door Remco Takken

Een afbeelding van ‘100 Resilient Cities’, zoals ontwikkeld door de Rockefeller Foundation. Men werkt onder meer samen met Trimble’s Innovative Global Urban Resilience-initiatief.

De waarde van met geo-ICT geïntegreerde oplossingen in de bouw (‘GeoBIM’) zit hem volgens deze White Paper in het bevorderen van de Sustainable Development Goals zoals die zijn opgesteld in de UN Agenda 2030. Met daarbij specifieke aandacht voor veerkrachtige (‘resilient’) infrastructuur. De White Paper is gratis te downloaden op de website van de World Geospatial Industry Council van de World Federation of Engineering Organizations.

Inhoudelijk

Naast de behoefte aan veerkrachtige infrastructuur behandelt de White Paper ook uitdagingen bij de adoptie van de gewenste GeoBIM-oplossingen. Wie de schier eindeloze titel verzon voor het 33 pagina’s tellende boekwerk is niet bekend, maar inhoudelijk valt er weinig op af te dingen. Hou je vast: ‘The value of Integrated Geospatial and Building Information Modelling (BIM) solutions to advance the United Nations Sustainable Development Goals (Agenda 2030) with specific focus on resilient infrastructure’.
Het is een gezamenlijke samenwerking van de World Geospatial Industry Council (WGIC), het comité van deskundigen voor ruimtelijk informatiebeheer van de Verenigde Naties (UN-GGIM) en de World Federation of Engineering Organizations (WFEO). De White Paper werd op 9 juli 2020 gepresenteerd tijdens het United Nations High-level Political Forum. Het belangrijkste onderwerp van dit VN-evenement leverde ook weer een joekel van een volzin op. Ook deze keer valt er niets aan te merken op de strekking: ‘Hoe de hefboom van wetenschap en technologie kan worden gebruikt in peri-urbane en stedelijke omgevingen om duurzame ontwikkeling te bevorderen: de toepassing van geospatial engineering.’

De inzet van ArcGIS op mobiele apparaten is een van de praktijkvoorbeelden in de White Paper over veerkrachtige infrastructuur. De app helpt steden gevaarlijke bomen te verwijderen en brengt beschadigde wegen nabij bomen in kaart.

Elf casestudy’s, IGIF en verdere stappen
Elf beknopte casestudy’s versterken het gevoel van urgentie dat de White Paper beoogt uit te stralen, onder meer over onze ecologische voetafdruk. Esri, Bentley en Autodesk leverden enkele praktijkvoorbeelden uit de bouwsector. Het beheersen van natuurrampen en het verminderen van de vernietiging veroorzaakt door extreem weer zijn twee andere voorbeelden waar georuimtelijke en BIM-oplossingen van nut zijn. Concluderend wijst de White Paper op het belang van het Integrated Geospatial Information Framework (IGIF). Dat is een recent opgesteld kader dat maatschappelijke, economische en ecologische voordelen belicht om de digitale kloof in ontwikkelingslanden te overbruggen. De White Paper telt negen strategische IGIF-trajecten die relevant zijn voor de implementatie van GeoBIM om duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s) te bevorderen.

Bruggen bouwen
Tijdens de presentatie bij de UN kwamen de verschillende initiatiefnemers aan het woord. Greg Scott is de interregionale adviseur Global Geospatial Information Management bij de United Nations Statistics Division. Hij zei: “We waarderen deze mogelijkheid om samen te werken met de WGIC en WFEO. Samen vergroten wij het bewustzijn, bouwen wij bruggen naar een veerkrachtige infrastructuur met slimme GeoBIM-oplossingen. Weliswaar bevatten de zeventien SDG’s van de Agenda 2030 de vereisten voor de drie pijlers van duurzame ontwikkeling: op sociaal, economisch en milieugebied; geïntegreerde georuimtelijke en gebouwinformatiemodellering (BIM)-oplossingen vormen echter de kern.”
Scott vervolgde: “Dit document draagt rechtstreeks bij aan een veilige, slimme, inclusieve en veerkrachtige infrastructuur en steden. En: het ondersteunt het Integrated Geospatial Information Framework (IGIF) dat wordt ontwikkeld door UN-GGIM. De IGIF helpt landen bij het bouwen van de brug naar het ontwikkelen van capaciteit voor het gebruik van georuimtelijke technologie, het verbeteren van besluitvormingsprocessen van de overheid en het ondernemen van praktijken om een digitale transformatie te bereiken.”

Johannes Hellisdal van Plan Sp / f in zijn nieuwe hybride graafmachine uitgerust met iXE3. Met deze realtime monitoring-tool kunnen de veldwerkers de constructie en de locatie direct zien op hun machinebesturingssystemen. Door enkel te werken aan wat nodig is, bespaart de gebruiker tijd, brandstof en kosten.

Beheer van gegevens en systemen
Professor Doctor Gong Ke was een van de andere sprekers. Hij is de president van de WFEO. “Ik ben er trots op dat WFEO heeft meegewerkt aan dit belangrijke artikel. Het verduidelijkt de strategische relevantie van het ontwikkelen van geo-ICT. Het biedt de bouwsector een geïntegreerde benadering, met multischaalmodellen die een veerkrachtige en inclusieve stadsplanning en -beheer ondersteunen.” Hij verwees rechtstreeks naar de huidige coronacrisis toen hij opmerkte: “De wereldwijde sanitaire crisis toonde aan hoe cruciaal het is dat ingenieurs ook informatietechnologie moeten ontwikkelen om de gegevens en systemen te beheren die we nodig hebben om sterkere gemeenschappen op te bouwen die niemand in de kou laten staan.”

Naast de behoefte aan veerkrachtige infrastructuur behandelt de White Paper ook uitdagingen bij de adoptie van de gewenste GeoBIM-oplossingen.

Toegevoegde waarde
Sanjay Kumar, secretaris-generaal en CEO van de World Geospatial Industry Council, legt in zijn presentaties veelvuldig het verband met de vierde industriële revolutie. Ook hier legt hij de link weer: “Ondersteund door vierde-industriële-revolutie-technologieën zorgt GeoBIM voor de samenvloeiing van twee verschillende lagen, GIS en BIM, voor betere ontwerpen in een 3D-context. GIS en BIM zijn van cruciaal belang in het hyper-verbonden tijdperk van Industry 4.0. Samen vormen ze de rode draad. De samenvloeiing van technologie in de bredere context van de SDG’s stimuleert een gegarandeerd duurzame ontwikkeling door middel van hoogwaardige visualisatie en modellering.”

Remco Takken remco.takken@wgicouncil.org is als associate director partnerships & industry engagement verantwoordelijk voor de contacten tussen (leden van de) World Geospatial Industry Council en externe partijen zoals de WFEO en UN-GGIM.

Download de White Paper

Delen op facebook
Facebook
Delen op linkedin
LinkedIn
Delen op twitter
Twitter
Scroll naar top