Werkvoorraad in architectenbranche verder gestegen

Werkvoorraad in architectenbranche verder gestegen

De architectenbureaus verwachten een verdere toename aan opdrachten en omzet in de bouw, zo blijkt uit de BNA Conjunctuurmeting voorjaar 2017. De werkvoorraad in de architectenbranche is verder gestegen (van 4,5 maanden in 2016) naar bijna 5 maanden.

In het verlengde van deze groei stijgen het honorarium en het aantal medewerkers licht. Voornaamste oorzaak is de grote vraag naar nieuwe, verbeterde en duurzame woningen. BNA-directeur Fred Schoorl: “Het is goed om te zien dat het beter gaat met de branche. Wel zien we nog wel grote verschillen tussen grote en kleine bureaus, tussen regio’s en deelmarkten. Ook verandert de aard van de vraag van opdrachtgevers. Duurzaamheid, technologie en innovatie staan steeds vaker centraal in de opgaven waarbij de verbeeldingskracht het oplossend vermogen van architecten wordt gevraagd.”

Groei werkvoorraad dankzij grote vraag naar woningen

Grotere bureaus noteren een gemiddelde werkvoorraad van bijna 9 maanden. Voor kleine bureaus is dat 4,8 maanden. De werkvoorraad is afhankelijk van de deelmarkt en regio waarin bureaus actief zijn. De positieve groeiverwachting van bureaus komt vooral door de grote vraag naar woningen. Ook gemengde- en zorgprojecten zitten in de lift. BNA-architectenbureaus verwachten komend jaar het meest van particulieren, bedrijven, projectontwikkelaars en aannemers. Het gaat daarbij vooral om nieuwbouw, transformatie, herontwikkeling en verduurzaming.

BNA

Website BNA

Delen op facebook
Facebook
Delen op linkedin
LinkedIn
Delen op twitter
Twitter
Scroll naar top