Waterschappen, Kadaster en Geodan ondertekenen overeenkomsten data-distributie

Waterschappen, Kadaster en Geodan ondertekenen overeenkomsten data-distributie

Op 16 september 2016 hebben Het Waterschapshuis, Publieke Dienstverlening op de Kaart en Geodan BV overeenkomsten getekend voor het realiseren van de Centrale Distributie Laag.

De Centrale Distributie Laag (CDL) is de technische omgeving waarmee de waterschappen hun kerngegevens als Open Data en ten behoeve van INSPIRE zullen ontsluiten. De afnemers van de gegevens kunnen hiervoor terecht bij het overheidsbrede portaal voor geo-informatie, PDOK (Publieke Dienstverlening Op de Kaart). Het Waterschapshuis in Amersfoort laat de CDL namens de waterschappen ontwikkelen door Geodan BV in samenwerking met IDGis BV. Naar verwachting zal de CDL begin 2017 operationeel zijn.

Toespraken bij ondertekening

Op het kadastrale middelpunt van Nederland, de Onze Lieve Vrouwentoren in Amersfoort, tekenden René Kint, voorzitter Uitvoerend Overleg, en Gerard Smits directeur van Het Waterschapshuis namens de waterschappen, Aart Jan Klijnjan, programmadirecteur Omgevingswet namens het Kadaster  (een van de partijen van PDOK) en Theo Thewessen directeur bij Geodan namens Geodan, de overeenkomsten tot samenwerking.

overeenkomsten
Gerard Smits (Het Waterschapshuis), René Kint (voorzitter Uitvoerend Overleg waterschappen) en Theo Thewessen (directeur bij Geodan) bezegelen de samenwerking

 

In zijn toespraak legde Aart Jan Klijnjan de verbinding tussen het kadastrale middelpunt en de centrale rol van PDOK bij het beschikbaar maken van overheidsbrede geo-data. Hij verwelkomde de waterschappen als nieuwe partner bij PDOK. René Kint keek terug op het traject dat de waterschappen de afgelopen jaren hebben afgelegd in hun samenwerking en benadrukte het belang van een gezamenlijke centrale distrubutievoorziening bij de implementatie van de Omgevingswet.

 

overeenkomsten
Gerard Smits (Het Waterschapshuis), René Kint (voorzitter Uitvoerend Overleg waterschappen) en Aart Jan Klijnjan (Het Kadaster) bezegelen de samenwerking

 

Theo Thewessen beschreef in zijn bijdrage de visie van Geodan van een ecosysteem van gekoppelde micro-services. De CDL is een kroonjuweel in deze landelijke infrastructuur waar andere partijen met veel belangstelling naar kijken. Gerard Smits schetste hoe de CDL is veranderd van een ‘lastig dossier’ in een succesvol en breed gedragen project met de potentie om door te groeien tot dé centrale voorziening voor waterschaps­data.

Website Het Waterschapshuis
Website Geodan
Website PDOK

Delen op facebook
Facebook
Delen op linkedin
LinkedIn
Delen op twitter
Twitter
Scroll naar top