Waterbedrijf Groningen in gesprek met boeren over nieuwe waterleiding

Waterbedrijf Groningen in gesprek met boeren over nieuwe waterleiding

Om aan de groeiende waterbehoefte in de Eemshaven te voldoen, wil Waterbedrijf Groningen een industriewaterleiding aanleggen vanaf Garmerwolde via Appingedam, richting de Eemshaven. Belangenvereniging LTO-Noord geeft aan ‘ongerust’ te zijn over de plannen.

Bovendien wil het waterbedrijf, dat het project samen met industriedochter NorthWater uitvoert, een drinkwaterleiding en een mantelbuis voor glasvezel langs hetzelfde tracé aanleggen en een nieuwe industriewaterzuivering bouwen in Garmerwolde.

Medewerking grondgebruikers noodzakelijk

Voor de aanleg van de tientallen kilometers lange leidingen is medewerking van ruim honderd grondgebruikers noodzakelijk. Het waterbedrijf organiseerde inmiddels meerdere informatiebijeenkomsten. Belangenvereniging LTO-Noord en vele boeren lieten daar weten ongerust te zijn. Ze betwijfelen of de leidingen wel onder het algemeen belang vallen. Volgens hen hebben de glasvezel en industrieleidingen vooral een commercieel belang. Dan zouden de vergoedingen aan de boeren hoger moeten zijn dan nu voorgesteld. Ook eisen de boeren garanties voor het vernieuwen van hun drainagesystemen als er schade optreedt.

Gezamenlijke visie met LTO

Op dit moment voert Waterbedrijf Groningen individuele gesprekken met de gebruikers en eigenaren van het land. “We hebben heel 2017 de tijd genomen om de gesprekken te voeren met omwonenden, landeigenaren en andere belanghebbenden. Pas in 2018 gaan we starten met de uitvoering,” zegt Wiejanda Moltmaker van het waterbedrijf. “Zorgvuldigheid staat voorop en de plannen zijn nog niet in beton gegoten. We onderzoeken op dit moment hoe we om moeten gaan met de niet-drinkwaterleidingen. Daarbij streven we ernaar om een gezamenlijke visie te ontwikkelen met LTO.” De zorgen die bij de landeigenaren leven, bijvoorbeeld over het vernieuwen van drainagesystemen, hoopt Moltmaker in de persoonlijke gesprekken weg te nemen. “Dat is allemaal maatwerk en we willen van eigenaar tot eigenaar kijken waarvoor het bewuste perceel gebruikt wordt en welke garanties of aanpassingen aan de plannen nodig en mogelijk zijn.”

www.h2owaternetwerk.nl

Foto: H2O Waternetwerk

Delen op facebook
Facebook
Delen op linkedin
LinkedIn
Delen op twitter
Twitter
Scroll naar top