Water in de Leefomgeving

Water in de Leefomgeving

In de Atlas Leefomgeving is veel aandacht voor het thema ‘water’.

Heb je het over Nederland, dan heb je het over water. In de wereld wordt Nederland geroemd om zijn bescherming tegen de zee via de Deltawerken en komen hordes toeristen naar onze molens kijken die van oudsher polders leegpompen. Water speelt ook een grote rol bij onze gezondheid.

Kwaliteit

De volgende watergerelateerde datasets zijn beschikbaar in de Atlas Leefomgeving:
drinkwater
kwaliteit van het oppervlaktewater
kwaliteit van het grondwater

leefomgeving

Water om te ontspannen

Al dat water gebruiken we ook om te ontspannen: zwemmen, zeilen, vissen en schaatsen. Recreëren in een waterrijke omgeving bevordert de gezondheid omdat  de aanwezigheid van water onder andere uitnodigt om te bewegen. Bovendien werkt het ontspannen bij of in water verkoelend op hete dagen. De volgende recreatiegerelateerde datasets zijn beschikbaarin de Atlas Leefomgeving:
Vaarweg Informatie Nederland – bevaarbaarinformatie
Ziekteverwekkers in water
Officiële zwemlocaties

Evenwicht
De hoeveelheid water dient in balans te zijn: teveel water zorgt voor wateroverlast en te weinig water leidt tot droogte. Hevige regenbuien in dichtbebouwde gebieden hebben als gevolg dat het regenwater niet kan wegstromen in het riool en tijdelijk op straat blijft staan. Duurt dit te lang? Dan kan materiële schade ontstaan aan huizen, gebouwen en infrastructuur. Stichting Rioned heeft hier een illustrerend filmpje over. Gezondheidseffecten kunnen optreden als water uit het riool omhoog komt en daarmee ook ziekteverwekkers.
Dataset Wateroverlast
Droogte

Website Atlas Leefomgeving

Delen op facebook
Facebook
Delen op linkedin
LinkedIn
Delen op twitter
Twitter
Scroll naar top