Vlaamse overheid bekijkt verkeersveiligheid en -efficiëntie

Vlaamse overheid bekijkt verkeersveiligheid en -efficiëntie

Het Vlaamse Ministerie van Mobiliteit en Openbare Werken werkt samen met HERE, aanbieder van het Open Locatie Platform, in een pilootproject inzake coöperatieve intelligente transport systemen (C-ITS).

Het project C-Roads–Belgium/ Flanders mikt op een verbeterde verkeersveiligheid en hogere efficiëntie van het wegtransport in Vlaanderen. Hierbij biedt HERE het ontwikkelde locatieplatform aan om gerichte waarschuwingen naar automobilisten te versturen over bijvoorbeeld langzame of stilstaande voertuigen, plotselinge verkeersopstoppingen, wegwerkzaamheden en ongunstige weersomstandigheden. Bedoeling is dergelijke waarschuwingen aan te bieden op de belangrijke snelwegen in Vlaanderen, inclusief de E34 (gekenmerkt door zeer hoge vrachtwagen- trafieken), de R001, E17/E19 en E40.

Bestaande mobiele netwerken

Eric Kenis, coördinator van het C-ROADS Belgium/Flanders project bij het Vlaamse Ministerie van Mobiliteit en Openbare Werken, stelt: “Het Vlaamse Ministerie van Mobiliteit en Openbare Werken ziet een duidelijke meerwaarde in de samenwerking  met HERE tijdens de negen maanden durende piloot-uitrol, deel van het C-Roads initiatief. De pilot maakt gebruik van bestaande mobiele netwerken en zal toelaten het effect van C-ITS diensten en – waarschuwingen te evalueren, vanuit een gebruikers-perspectief. Bijkomend laat de proef toe van organisatorische en zakelijke aspecten te onderzoeken gerelateerd aan de  voorgestelde (virtuele) digitale ‘multi service, multi provider’ architectuur.”

Aansluiting met C-ROADS

Het project sluit aan bij het C-ROADS-initiatief gesteund door de Europese Commissie, waarbij acht lidstaten de grensoverschrijdende interoperabiliteit van C-ITS-projecten willen nagaan. Het project in Vlaanderen bouwt op een intensieve samenwerking tussen publieke en private actoren, en de inzet van state-of-art technologie ter bevordering van de verkeersveiligheid en efficiëntie in het verkeer. Met de HERE-technologie is het mogelijk nauwkeurige data en meldingen via smartphones in te zamelen, te analyseren en terug te verspreiden naar de betrokken automobilisten en het verkeersbeheercentrum in Antwerpen. Deze technologie zal in de toekomst ook toelaten van signalen afkomstig van sensoren in geconnecteerde voertuigen in real-time te verwerken. “Onze cloud-gebaseerde C-ITS oplossing in combinatie met mobiele connectiviteit heeft het potentieel om de verkeersveiligheid en -efficiëntie drastisch te verhogen”, zegt Leen Balcaen, Directeur Smart Cities bij HERE. “Onze oplossing creëert waarschuwingen die betrokken automobilisten op het juiste moment van de juiste verkeersinformatie voorzien. Met de pilot neemt het Vlaamse Ministerie van Mobiliteit en Openbare Werken een belangrijke stap richting grootschalige implementatie van C-ITS en de commerciële ontwikkeling van geautomatiseerde voertuigen.”

Website HERE

Delen op facebook
Facebook
Delen op linkedin
LinkedIn
Delen op twitter
Twitter
Scroll naar top