Fujitsu heeft afgelopen juni een zesjarig contract gesloten met het Nijmeegse familiebedrijf Barenbrug.
Dit is een veredelingsbedrijf dat is gespecialiseerd in gras- en voederoplossingen voor onder andere de sport, veehouderij, recreatie en paardenhouderij. Het Japanse Fujitsu vernieuwt met dit contract de huidige werkplekken en de wereldwijde ICT-infrastructuur van Barenbrug.
Naar een schaalbare werkomgeving
Het in Nederland gevestigde familiebedrijf Royal Barenburg bestaat uit 18 werkmaatschappijen en heeft wereldwijd 22 research-and-development-locaties. Verspreid over 17 landen werken er ruim 800 man voor het bedrijf. Royal Barenburg was op zoek naar een minder versnipperde gedistribueerde infrastructuur en heeft behoefte aan een schaalbare werkplekomgeving. Fujitsu levert de gewenste diensten binnen de centraal beheerde ICT-infrastructuur. Deze omvat zowel de schaalbare werkplekken als beheerde netwerkdiensten. De lokale dienstverleners van Barenburg worden vervangen door de Japanse automatiseerder in alle 17 landen waar het bedrijf actief is. Hiermee wordt Fujitsu verantwoordelijk voor de hardware, geleverde werkplekdiensten, beveiliging, infrastructuur, netwerken en ondersteunende diensten.
Werken in de cloud
De Microsoft Office 365-werkplekomgeving die Fujitsu voert is gebaseerd op E5 (maandelijkse)-licenties. Hierdoor kunnen medewerkers vanaf iedere plek en op ieder apparaat toegang krijgen tot hun systemen. Deze diensten worden beheerd door Fujitsu’s netwerk van Global Delivery Centers (GDC’s). Om een nieuwe kern te genereren voor de gegevens van Barenbrug zet de automatiseerder een geïntegreerde set van server-, netwerk-, en storagecomponenten in, de hardwarebox Primeflex voor Microsoft Azure Stack HCI, waarvan ook Bentley aankondigde hier gebruik van te gaan maken. Het Nijmeegse familiebedrijf zal deze netwerkdiensten afnemen op basis van een virtueel private netwerk in combinatie met Cisco Meraki-backbone, Azure Cloud, wide area network (wan) en een local area network (lan). Fujitsu voorziet niet enkel in de werkplekhardware, maar ook in beveiligings- en servicedeskdiensten.
Verschuiving naar remote werken
De verschuiving naar remote werken is steeds duidelijker zichtbaar in meer en meer bedrijven. Microsoft partner Adoptify enquêteerde onlangs 2.322 personen voor het Nieuw Digitaal Normaal onderzoek. De belangrijkste conclusie van het onderzoek is dat op afstand met elkaar samenwerken, dat in een sneltreinvaart is geadopteerd wegens de coronacrisis, over het algemeen goed bevallen is. Het biedt veel kansen, maar schept hierdoor de behoefte aan betere afspraken en meer duidelijkheid. Digitaal samenwerken laat zien dat er efficiënter gewerkt kan worden en er vele mogelijkheden zijn om de dienstverlening te innoveren. Er zijn duidelijke werkafspraken nodig en een goede digitale structuur om te voorkomen dat medewerkers een verhoogde werkdruk ervaren. Het valt te bezien of het nieuwe digitale normaal hier is om te blijven, maar uit diverse onderzoeken blijkt dat zowel werknemers als werkgevers veel potentie zien in het werken op afstand. Voordelen die genoemd worden zijn onder andere de mogelijkheden om te besparen op kantoorruimte, bedrijfsauto’s en autoverzekering. Als meer mensen vanuit huis (of een andere locatie naar keuze) werken, vermindert ook het file- en uitstootprobleem.