Virtual reality (VR) wordt door het bedrijfsleven in diverse branches steeds meer ingezet.
VR is vooral een leuke toepassing voor bijvoorbeeld gamers, al vergt een VR-bril voor consumenten nog best wel een investering. Daarentegen kan VR voor de bouwwereld juist kostenbesparend zijn. Natuurlijk begint het met een investering, maar het levert bij sommige toepassingen ook veel geld op.
Bouwprojecten kunnen worden gevisualiseerd
Voordat er met de bouw wordt gestart, wordt het gebouw eerst tot in detail ontworpen. 3D-modellen en maquettes worden gebouwd en dit geeft al een mooi inkijkje in hoe het ontwerp wordt vormgegeven. Met VR komen de ontwerpers en aannemers nog dichterbij. Sterker nog, men wordt als het ware opgenomen in het ontwerp. Wanneer iemand de VR-bril opzet, staat hij of zij direct in het ontworpen gebouw en kan er vrij bewogen worden. Al voor de bouw kan het gebouw op deze manier ervaren worden alsof je er zelf loopt. Het is zo mogelijk om allerlei praktische aspecten te controleren die bouwtechnisch misschien in orde zijn, maar toch net niet helemaal praktisch. Zo kan bekeken worden of een trap niet te breed is voor een bepaalde ruimte of het kan blijken dat er eigenlijk onvoldoende ruimte is voor het plaatsen van zonnepanelen. Achteraf hoeven er dan geen wijzigingen meer plaats te vinden. De trap wordt tijdens de ontwerpfase al wat smaller gemaakt en een dakconstructie wordt dusdanig ontworpen dat er wel voldoende ruimte voor zonnepanelen is.
Vorkheftruck leren rijden met VR
De vorkheftruck wordt in de bouw- en transportwereld veel gebruikt. Werknemers die een vorkheftruck rijden, krijgen hiervoor een opleiding. Dit zijn opleidingen waarbij er in de praktijk geoefend wordt met vorkheftrucks. Maar deze opleiding kan natuurlijk ook veel eenvoudiger met virtual reality. Een computer, verschillende controllers en een VR-headset worden met elkaar verbonden. Het gevolg is dat er een zeer realistisch 3D-beeld door de VR-bril wordt weergegeven. Hierdoor lijkt het alsof de drager van de VR-bril zelf op de vorkheftruck zit. Door de omgeving dusdanig te ontwerpen als een bouwwerf of als een magazijn, kan op realistische wijze geoefend worden. Deze wijze van lesgeven levert een besparing op ten opzichte van echte praktijklessen. Er is via VR geen praktijkomgeving nodig met echte vorkheftrucks. Medewerkers kunnen gewoon op kantoor achter een bureau oefenen.
Betere samenwerking tijdens bouwprojecten
Bij een bouwproject zijn meerdere partijen betrokken. Bij grote projecten kunnen dit zelfs partijen zijn die in het buitenland zijn gevestigd. Om een bouwproject te laten slagen is een goede samenwerking tussen de verschillende partijen essentieel. Met een VR-bril op kunnen alle partijen hetzelfde project bekijken op hetzelfde moment. Wanneer één medewerker een wijziging in het ontwerp aanbrengt, zullen alle andere partijen dit direct kunnen waarnemen en wordt direct duidelijk hoe de wijziging uitpakt. Zo worden misverstanden voorkomen en kunnen partijen die niet daadwerkelijk op de locatie aanwezig zijn toch virtueel alles meekrijgen