Kostenreductie en gemakkelijk en efficiënter werken zijn van groot belang bij het team Geo Informatie van de gemeente Tilburg. Daarom is, na jaren te hebben gewerkt met dezelfde apparatuur, gekozen voor een betaalbaar robotic station met alle functionaliteit die het cluster landmeetkundige nodig heeft. Belangrijk detail en van essentieel belang: een naadloze koppeling met de verwerkingssoftware NedInwinning in het kader van de BGT.
Overheden voelen de verantwoordelijkheid om integer om te gaan met het geld dat afkomstig is van de burger. Bij de afdeling geo-informatie van de gemeente Tilburg is dat niet anders. Na tien jaar met dezelfde landmeetapparatuur te hebben gewerkt, was het hoog tijd voor een nieuw systeem. Peter Bekkers, teammanager van het team Geo Informatie: “Onze eigen medewerkers kwamen met een goed voorstel: een prachtig apparaat inclusief een uitgebreid softwarepakket. Maar aan die luxe hangt een prijskaartje. Bovendien hadden we zoveel mogelijkheden niet nodig. Wij hebben bijvoorbeeld geen functionaliteit nodig voor nauwkeurige deformatiemetingen. Die besteden we immers uit.”
De eerste kennismaking
Tijdens de Geobuzz-beurs in 2016 kwam Peter in contact met Topcon Positioning Netherlands. Na twee weken was een achtkoppig panel van de gemeente Tilburg in een eerste gesprek met dit bedrijf. De mogelijkheden van de Topcon-apparatuur werden kritisch bekeken. Dit leidde mede tot een volgende stap, een live demo. Peter: “We zagen al snel dat dit type instrument voldoet aan onze eisen en vooral dat deze paste in de investering die we voor ogen hadden. Maar we wilden natuurlijk wel dat er een rechtstreekse koppeling was met NedInwinning zodat onze medewerkers van de afdeling geo-informatie sneller en efficiënter konden werken.”
Samen stappen zetten
De gemeente Tilburg ging akkoord met de aanschaf van een robotic station, de GT-1003, met de eis dat aan hun behoefte, de directe koppeling met NedInwinning, zou worden voldaan. Accountmanager Barry Engelen van Topcon Positioning Netherlands vertelt dat met NedGraphics in het verleden al contact was over deze koppeling. Beide bedrijven wilden graag verdere stappen ondernemen om zo hun klanten te faciliteren bij het voorbereid ontwerpen in NLCS in het kader van de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) en IMGeo. Barry: “Uit demo’s bleek al dat NedGraphics magnet.XML-bestanden kan verwerken. Dankzij de aanvraag van de gemeente Tilburg konden zowel NedGraphics als Topcon hun kennis combineren en verder inzetten. We zijn dan ook erg blij met het vertrouwen dat zij in ons hebben gesteld.”
Onderling verbinden
Consultant Coen Stork van NedGraphics vertelt dat de landmeetkundige inzichten en ervaringen van Topcon zorgen voor de juiste standaard output, die NedGraphics gebruikt in hun product NedInwinning. Met als voordeel dat de landmeetkundige informatie nu in één keer is in te lezen in NedGraphics software. Hiervoor zijn vanuit NedGraphics-zijde actief aanpassingen gedaan en moest de Topcon aanpak goed kennen. Coen vertelt dat de succesvolle verwerking van informatie van buiten naar kantoor helemaal past in de stappen die NedGraphics wil zetten om de connectie met landmeetkundige instrumenten, ongeacht het merk inmeetapparatuur dat ze gebruiken, vergaand te vereenvoudigen.
Anders meten
Een intensief traject met veel uitwisseling van technische details volgde. Met als hoogtepunt begin 2018 een demo bij de gemeente Tilburg. Peter: “Daaruit kwamen heel wat vragen voort vanuit het team Geo Informatie, bijvoorbeeld het sluitend kunnen maken van vlakken en het aanbrengen van coderingen. En algemenere vragen want een apparaat van een ander merk brengt natuurlijk andere meetmethodieken met zich mee.”
Even wennen
Gerard van der Heijden is al 30 jaar landmeter en werkt 18 jaar bij de gemeente Tilburg. Hij en zijn collega’s werkten altijd met hetzelfde merk apparatuur. Nu staat hij met een Topcon robotic station op een parkeerplaats in de wijk Reeshof om metingen te doen voor de kermis die hier de volgende dag plaatsvindt.
Gerard verricht buiten metingen. Hij werkt sneller en efficiënter en is dik tevreden.
Gerard is dik tevreden met de manier van uitzetten en inmeten met de hybride set (GT-1003/Hiper-SR/FC-5000). Hij krijgt steeds meer feeling met de Topcon-meetmethodiek, zoals het geven van afwijkende nummers aan inmeetgegevens voordat ze worden toegevoegd aan een uitzetbestand. Natuurlijk heeft hij, twee maanden na ingebruikname nog wat vragen en opmerkingen. Deze gaan vooral over de manier van aangeven in de Magnet Field software. Over het uitzetten op basis van oriëntatie op het noorden bijvoorbeeld, want zo was Gerard gewend te werken. Deze instelling blijkt eenvoudig aan te passen. En waarom er ‘van/naar’ op de display staat, en niet ‘import/export’. Ook dit heeft de supportafdeling van Topcon vervangen zodat de termen geen verwarring meer oproepen.
Slimmer werken
NedGraphics en Topcon Positioning Netherlands hebben een oplossing gecreëerd die voor 80 procent generiek is en voor 20 procent aanpasbaar aan de specifieke eisen op het gebied van de BGT. Barry: “Hiermee kan de afdeling geo-informatie van de gemeente Tilburg op een kostenefficiënte manier meer werk doen in minder tijd. Ook andere gemeenten die deze behoefte hebben, kunnen wij hierin ondersteunen.”