Vectorworks introduceert General Device Type Format

Vectorworks introduceert General Device Type Format

Samen met MA Lighting Technology (ontwikkelaar van slimme lichtsturingssystemen) en Robe lighting (producent van innovatieve bewegende lichten en digitale lichtproducten) staat Vectorworks aan de wieg van een nieuw data format: het General Device Type Format (GDTF). Dit open source format heeft als doel lichtsturingssystemen, CAD-programma’s en previz software zonder problemen met elkaar te laten communiceren. Dankzij de algemene aanduiding van de verschillende licht- en spanelementen verloopt de communicatie soepel van design tot productie.

Vandaag de dag hanteren de meeste lichtproducenten een gepatenteerde formule om hun belichting aan te duiden. Dit gebrek aan een uniforme benaming zorgt ervoor dat lichtsturingssystemen een enorme hoeveelheid aan file formats moeten aankunnen. Daarnaast maakt deze manier van werken het ook haast onmogelijk om de gegenereerde CAD-files over te zetten naar de lichtsturingssystemen of previz software. Een standaardtaal als het GDTF is dus meer dan welkom in de belichtingssector.

“Het hedendaagse proces van data-uitwisseling zit vol hindernissen. De workflows zijn weinig samenhangend, tijdrovend en vragen vaak nog om het manueel uitzetten van de data, wat een groot risico op fouten met zich meebrengt”, weet Biplab Sarkar, CEO van Vectorworks, Inc. “GDTF vereenvoudigt het volledige proces.”

GDTF
Vlnr: dr. Biplab Sarkar (CEO Vectorworks), Josef Valchar (CEO Robe lighting) en Gerhard Krude (managing director MA Lighting Technology).

“GDTF maakt het mogelijk voor de producenten van intelligente belichting om hun producten zo gedetailleerd te omschrijven dat er niet langer nood is aan bijkomende interpretatieprogramma’s bij de implementatie in lichtsturingssystemen en previz software”, vult Josef Valchar, CEO van Robe lighting, aan.

Met het GDTF hebben de lichtontwerpers een open en universeel data-uitwisselingsformat te pakken dat door om het even welk lichtsturingssysteem, alle CAD-programma’s en previz softwares gelezen kan worden. Gedaan met de op maat gemaakte, eenmalige interpretaties van DMX-waarden en conversies naar een specifiek lichtsturingssysteem. Het format kan bovendien eenvoudig door professionelen gelezen en geïnterpreteerd worden, het is royalty free en gemakkelijk te implementeren en op te volgen.

“Ons doel was om het leven weer wat gemakkelijker te maken voor iedereen”, stelt Gerhard Krude, managing director van MA Lighting Technology. “Gebruikers van eender welk lichtsturingssysteem en elke CAD- en previz software kunnen dankzij GDTF profiteren van het gebruiksgemak en de gedetailleerde informatie die voorzien wordt. GDTF omvat echt alle gegevens die nodig zijn om de verschillende soorten spanelementen, video’s, LED-rookmachines, special effects en lasers op een gestandaardiseerde manier weer te geven. Zo helpt dit nieuwe format de producenten op structurele basis om steeds het beste uit hun producten te halen − onstage én offstage.”

Bron: Website Vectorworks

 

Afbeelding linksboven: foto Ralph Larmann.

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Scroll naar top