Uitwisseling GIS en BIM steeds meer gewenst

Uitwisseling GIS en BIM steeds meer gewenst

Een gesprek over wensen en mogelijkheden

GIS en BIM zijn niet meer weg te denken in het werkproces van veel organisaties. De beide systemen raken elkaar en in de praktijk gaan de gebruikers ervan steeds vaker samenwerken. De omgevingsinformatie van GIS is immers relevant voor de objectinformatie van BIM en andersom. Er zijn echter nog flinke stappen te maken, zo bleek uit een rondetafelgesprek tussen professionals die in diverse sectoren werkzaam zijn. 

Door de redactie 

“Een koppeling van een BIM met GIS betekent dat betrokkenen in het bouwproces zekerder kunnen zijn van hun zaak en dat voorkomt verrassingen.”

 

Wanneer een aannemer een bouwopdracht krijgt, wordt vaak BIM gebruikt”, merkte een ervaren engineer op. “Maar zodra de modellen af zijn, gaan deze vaak een assetmanagementsysteem in en komt de informatie terug als 2D GIS.”

Aanvullend 
GIS en BIM zijn aanvullend: ze bieden iets dat de ander niet kan en vormen daarom samen een completere informatiebron. “3D-Modellen maken het voor mij prettiger om een 2D-weergave te produceren”, vertelde een van de deelnemers aan het gesprek. “Een koppeling van een BIM met GIS betekent dat betrokkenen in het bouwproces zekerder kunnen zijn van hun zaak en dat voorkomt verrassingen. Dat scheelt frustratie en vermindert de hoeveelheid niet-geraamde kosten tijdens de bouw.”
De twee disciplines kunnen nog veel meer profiteren van het overnemen van verschillende aspecten van elkaar, zo werd er ook gesteld. “Het zou een goede zaak zijn als BIM meer GIS-technieken adopteert. Het is nu in de BIM-wereld best lastig om objecten te positioneren of in een andere GIS-omgeving te gebruiken. Het zou mooi zijn als een gebruiker die BIM-informatie direct kan koppelen aan zijn GIS en de data zo kan uitwisselen”, zo stelde een van de deelnemers. 

Het is niet alleen nodig dat GIS- en BIM-pakketten elkaars data kunnen inlezen, maar ook dat er goede afspraken worden gemaakt over de manier van uitwisselen.

Eenvoudiger uitwisselen 
Data uitwisselen is steeds beter mogelijk. Om de uitwisseling tussen BIM en GIS meer gestroomlijnd te laten verlopen, hebben Esri en Autodesk er bijvoorbeeld voor gezorgd dat het eenvoudiger wordt om BIM-informatie in ArcGIS te gebruiken en geo-informatie in 
AutoCAD en InfraWorks. Voor een goede uitwisseling is het echter niet alleen nodig dat GIS- en BIM-pakketten data van elkaar kunnen inlezen, maar ook dat er goede afspraken worden gemaakt over de manier van uitwisselen. Een kenner stelde daarbij dat de wereldwijde afspraken die gemaakt zijn voor de uitwisseling van GIS-data verder gevorderd zijn dan de afspraken die er zijn voor het uitwisselen van BIM-data. “Dat komt vooral doordat in BIM veel niet-ruimtelijke informatie zit die veel complexer in elkaar steekt dan GIS. Dat maakt uitwisselen gewoon een uitdaging.” 
Veel professionals kijken dan ook uit naar meer standaardisatie. Er werd door een van de sprekers dan ook moeiteloos een ideaalbeeld geschetst voor die toekomstige integratie: “Zo zie ik het concreet voor me: ik kan eerst op een 2D-kaart een heel gebied zien. Vervolgens kan ik inzoomen naar het gebied van de bouwplaats. Daarna kan ik overgaan op een 3D-weergave en zo de 3D BIM-wereld ingaan. Allemaal binnen één omgeving te benaderen. Dat is volgens mij de kant die we opgaan!”

Samenwerking tussen Esri en Autodesk heeft ervoor gezorgd dat het eenvoudiger wordt om BIM-informatie in ArcGIS te gebruiken en geo-informatie in AutoCAD en InfraWorks. 
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Scroll naar top