Traineeship geo-informatie

Traineeship geo-informatie

Verbinden van basisregistraties

De traineeships van Cadac Professional Resources zijn gericht op de actualiteit. Zo zoeken lokale overheden momenteel naar verbindingen tussen de Basisregistraties Grootschalige Topografie, Adressen en Gebouwen én de WOZ. De stagiairs doen er hun voordeel mee.

Door Remco Takken

Luc Molendijk, adviseur geo-informatie en basisregistraties bij Noaberkracht Dinkelland-Tubbergen, zegt: “Ik las een artikel in GIS-Magazine over de traineeships, waarna ik NedGraphics heb gebeld om te vragen of zij iemand hadden voor een stageplek bij ons.” Dat werd Harry Peters. Peters (40) volgde in 2017 een traineeship bij Cadac/NedGraphics. Zijn stageplek bij Noaberkracht heeft ertoe geleid dat hij vanaf februari 2018 in de gemeente Dalfsen aan de slag kon als BGT-beheerder. “Ik had voordat ik aan het traineeship begon al wel enige basiskennis; in het verleden heb ik bij de Topografische Dienst gewerkt. Dat werk blijft leuk, dus ik ben blij dat ik in het vak verder kan.” De gemeentelijke BGT-beheerder, Johan Jissink, begeleidde Harry Peters in dit traineeship, zowel bij het buiten meten als bij het verwerken van de BGT. “Dat beviel van beide kanten goed. Ik kon wel merken dat de cursus bij Cadac nut had. Af en toe gaf ik uitleg; Harry pikte dat goed op.”

Harry Peters volgde in 2017 een traineeship bij Cadac/NedGraphics.

 

Detachering
Armand Pinkaarts heeft bij Cadac Professional Resources de geo-tak onder zijn hoede. “Wij houden ons binnen onze afdeling bezig met detachering van CAD- en geo-medewerkers. Een van de activiteiten die wij ontplooien is het opstarten van traineeships.” Cadac is daarmee begonnen in 2013, toen de BGT net opkwam en er mensen moesten worden ‘klaargestoomd’ voor opbouwwerkzaamheden. “Het is een heldere formule: wij zoeken, werven en selecteren mensen met een bepaalde achtergrond, met affiniteit in het vakgebied, die op dat moment werkzoekend zijn.” Er wordt uitgegaan van groepen van ongeveer acht mensen. Zij krijgen een BGT-opleiding door medewerkers van NedGraphics. “Er wordt gewerkt en geoefend met een aantal softwarepakketten, waaronder TopoCAD en NGdW, om ook uitvoerend bezig te zijn. Verder worden raakvlakken met de BAG en de BOR besproken. Na die opleidingsmaand zoeken wij een stageplek voor de deelnemers, liefst zo dicht mogelijk in de buurt van de woonplek.”

Cadac-trainee Harry Peters, adviseur geo-informatie Luc Molendijk en BGT-beheerder Johan Jissink.
 
 

Investeren in opleiding
NedGraphics heeft vooraf geïnvesteerd in de opleiding. Men probeert die investering terug te verdienen door de trainees naderhand te kunnen detacheren. “Voor de cursist is het allemaal kosteloos”, aldus Pinkaarts. “De trainees betalen niets, het UWV betaalt niets, het gaat allemaal met gesloten beurs, alleen de reiskosten worden vergoed.” Wanneer er geen mogelijkheden zijn bij de stageplek zelf, gaat Cadac Professional Resources ‘rondkijken in de buurt’ of er andere organisaties zijn die iemand kunnen gebruiken. Cursisten zijn niet beperkt tot de software van NedGraphics. Pinkaarts legt uit: “De overstap van het ene pakket naar het andere is een kwestie van een of twee dagen, dan heb je het wel in de vingers. De volgorde van te nemen stappen is immers bij alle pakketten hetzelfde. Misschien zit bij het ene pakket de knop linksboven en is deze grijs, in een ander pakket zit hij wellicht rechts en is hij blauw. De volgorde van de handelingen is hetzelfde.” Molendijk herkent zich in het beeld: “De knopjes zijn uiteindelijk niet zo spannend. Het is de achtergrondkennis waar je echt iets aan hebt.”

Johan Jissink: “De BOR is gekoppeld en we hebben WOZ-objecten in onze BGT opgenomen. Ook als je metingen verricht: je meet voor de BGT én de BAG.”
 

 

BGT: van opbouw naar beheer
In de afgelopen jaren richtten de opleiders van Cadac en NedGraphics zich vooral op de BGT-opbouw, het programma is, nu organisaties in de beheerfase terecht zijn gekomen, inmiddels bijgesteld. Johan Jissink stelt: “Het zegt iets over de periode waarin wij ons nu bevinden. Een aantal jaren terug kwam de spreekwoordelijke ‘ballenbak’ op de gemeenten af: allemaal toekomstige wetgeving die ogenschijnlijk los van elkaar bestond. Nu zijn we druk bezig met het verbinden. Denk aan BAG-BGT-vergelijkingen. De BOR is gekoppeld en we hebben WOZ-objecten in onze BGT opgenomen. Ook als je metingen verricht: je meet voor de BGT én de BAG.” Trainee Harry Peters stapte ook in deze nieuwste fase in: “Ik heb heel diverse werkzaamheden gedaan, naast BGT-beheer ook de BAG en de relevante koppelingen, een stukje WOZ en natuurlijk buiten landmeten. Het proces van begin tot eind, zeg maar.” Jissink vult aan: “We hebben bewust de mogelijkheid geboden om breed aan de slag te kunnen in ons team.” Peters blikt terug: “Ik ben goed ontvangen, voelde mij direct thuis en kwam er heel anders weer uit. Drie maanden is natuurlijk een relatief korte periode. Er is momenteel veel gaande rondom de verwantschappen en verschillen tussen BAG, BGT, BOR en de WOZ. Het een heeft met het ander te maken, de combinatie maakt het zo interessant. De basiskennis die ik nu heb opgedaan, kan ik hopelijk blijven uitbreiden.” 

Delen op facebook
Facebook
Delen op linkedin
LinkedIn
Delen op twitter
Twitter
Scroll naar top