Tips voor de overstap naar BricsCAD

Tips voor de overstap naar BricsCAD
Wie de overstap naar BricsCAD wil maken vanuit AutoCAD, zal merken dat de overgang eenvoudig en pijnloos gaat. BricsCAD werkt ongeveer hetzelfde en ondersteunt veel van dezelfde functionaliteit, waaronder Xrefs, plotten, sheetsets, PDF-attach en viewports. In dit artikel enkele tips en pointers die de transitie kunnen versnellen en zorgen voor vertrouwdheid en inzicht in enkele van de functies binnen BricsCAD.

Door Frans Klerx

Gebruikersinterface-elementen zijn aan te passen met de opdracht CUSTOMIZE (CUI).

Het eerste punt van aandacht is de Drafting Environment. Deze gebruikt de Drafting Workspace om zo goed mogelijk overeen te komen met de standaard AutoCAD-interface, beschikbaar in zowel lichte als donkere modus. Het is mogelijk om op elk moment gemakkelijk van workspaces te veranderen. Naast het wijzigen van de UI-elementen die worden weergegeven, verandert BricsCAD ook relevante systeemvariabelen om elke workspace-omgeving te optimaliseren.
Gebruikersinterface-elementen, zoals de ribbon en de toolbars, zijn aan te passen met de opdracht CUSTOMIZE (CUI), vergelijkbaar met AutoCAD. Net als in dat programma is het mogelijk om in BricsCAD de aanpassingen individueel te beheren. De gebruiker identificeert wat is toegevoegd, gewijzigd of verwijderd en selecteert wat hij wil behouden of herstellen naar de standaardinstellingen. Tip: download het gratis BricsCAD customization eBook voor gevorderde gebruikers van Bricsys-site voor alle ins en outs hierover.

Bestandsindeling
De New/Open/Save/SaveAs tools zijn op meerdere manieren te benaderen, onder andere vanuit de toolbar bovenaan het toepassingsvenster of door op de opdrachtregel te typen zoals ook gebruikelijk is in AutoCAD. BricsCAD creëert, opent en slaat bestanden op met een native DWG-bestandsindeling. Dit werkt naadloos samen met bestaande DWG-, DWT- en DXF-bestanden, inclusief het meest recente DWG-bestandsformaat en zelfs tot Release 11 van DWG en Release 9 van DXF.

Voor de commando’s en opties geldt dat het mogelijk is om opdrachten en opties in te vullen in het bekende opdrachtvenster onder aan de workspace. Terwijl de gebruiker begint met typen, vult BricsCAD automatisch de lijst met mogelijke opdrachten in. Het programma ondersteunt zelfs mid-string zoeken.
Het zal duidelijk worden dat veel van de meest voorkomende opdrachten zeer vergelijkbaar zijn en soms zelfs geheel overeenkomen met de opdrachten in AutoCAD. Standaardopdrachten zoals LINE (L), CIRCLE (C), COPY (CO), DISTANCE (Di) en MATCHPROP (Ma) werken zoals te verwachten. Veel bekende sneltoetsen zoals Ctrl + 1 voor Eigenschappen, F3 voor Snap en Escape werken ook in BricsCAD.

Het gebruik van de Quad-cursor kan het ontwerp- en tekenproces stroomlijnen.

De Quad
In een vorig nummer van BIGnieuws is de Quad al uitgebreid besproken, maar toch hier nog even een reminder. Selecteer entiteiten en klik met de rechtermuisknop om toegang te krijgen tot relevante tools via de intelligente Quad-cursor. Het kan helpen om het ontwerp- en tekenproces te stroomlijnen. Wie er nog niet klaar voor is om met de Quad te experimenteren, kan deze uitschakelen op de statusbalk. Deze is net gemakkelijk weer in te schakelen wanneer de tijd er rijp voor is.

Frans Klerx is marketing manager bij CADkoop Nederland. 

Website CADkoop

Delen op facebook
Facebook
Delen op linkedin
LinkedIn
Delen op twitter
Twitter
Scroll naar top