Thuiswerken voor een CAD-tekenaar is geen vanzelfsprekendheid

Thuiswerken voor een CAD-tekenaar is geen vanzelfsprekendheid

Bij VMI Group werken dagelijks ruim 100 CAD-tekenaars aan de ontwerpen van hoogstaande industriële machines.

 

Vanwege de hoge eisen op het gebied van hardware en de grote omvang van de werkbestanden is het voor CAD-tekenaars niet zomaar mogelijk om vanuit huis te werken. Maar door de plotselinge uitbraak van het coronavirus is besloten om ook deze groep werknemers vanuit huis te laten werken. Toen ACA IT-Solutions werd gevraagd om met hoge urgentie een functionerende CAD VDI-oplossing bij VMI Group te realiseren, lukte dat binnen een week.

VMI ontwikkelt, produceert, verkoopt en installeert hightech machines die worden ingezet bij de productie van onder meer banden, rubber en blik. Ze verkopen machines aan klanten over de gehele wereld. Wereldwijd heeft VMI 1600 medewerkers in dienst en vanuit het hoofdkantoor in Epe werken normaliter dagelijks ruim 100 CAD-tekenaars met behulp van tekenprogramma’s SolidWorks en EPLAN aan de ontwerpen van deze machines.

“We hadden een bescheiden CAD VDI-oplossing voor ongeveer 30 medewerkers, maar die omgeving functioneerde niet goed. We gebruikten deze oplossing voor het op afstand laten werken van externe CAD-tekenaars. Deze toenmalige oplossing werkte traag en de CAD-tekenaars kregen te maken met vastlopende en haperende beeldschermen. We hebben ACA IT-Solutions toen gevraagd om een nieuwe CAD VDI-oplossing met 100 extra werkplekken te realiseren”, zegt René Klooster, Manager Netwerk- en Systeembeheer bij VMI Group.

Het project voor het vernieuwen en uitbreiden van de CAD VDI-oplossing was in de opstartfase en toen kreeg Nederland plotseling te maken met de grootschalige uitbraak van het coronavirus. In verband met een mogelijke lockdown en het gedwongen thuiswerken vroeg VMI aan ACA IT-Solutions om het project versneld uit te voeren en het aantal virtuele werkplekken voor 3D-tekenaars meteen naar ruim 100 werkplekken uit te breiden.

 

Centraal beheer van data
René Klooster: “We willen de CAD-tekeningen centraal in beheer houden. Het is daarom ook niet toegestaan om een grafisch werkstation van VMI bij een CAD-tekenaar thuis neer te zetten. De tekeningen mogen onze organisatie niet verlaten, dus daarom is een CAD VDI-oplossing voor ons de juiste oplossing. Het werken met 3D-tekeningen vraagt veel van de IT-systemen: snelle processoren en zware videokaarten zijn in dit verband de basisvereisten. Vanwege de hoge systeemeisen is het daarom niet gemakkelijk om een CAD-tekenaar op afstand vanuit huis te laten werken.”

“Tot een aantal jaren geleden was het vrij lastig om een CAD-tekenaar op afstand via een externe server te laten werken. De bewerkingen van een CAD-tekenaar zijn behoorlijk processorintensief en voor het vloeiend streamen van videobeelden is natuurlijk ook voldoende bandbreedte nodig. Door voortschrijdende technologie van de afgelopen jaren is het nu wel mogelijk om 3D-tekenaars op afstand te laten werken,” verduidelijkt Geert Rademakers, Head of Operations and Services van ACA IT-Solutions.

Door het plaatsen van hoogwaardige grafische kaarten in een server krijgen CAD-tekenaars nu vloeiende beelden van hun ontwerpen op hun schermen te zien. Ook een aanbieder als Citrix heeft de afgelopen jaren veel geïnvesteerd om met de beperkingen van de bandbreedte om te gaan. Het ICA-protocol zorgt samen met de HDX functionaliteit van Citrix voor een stabiel beeld, zodat ook CAD-tekenaars op afstand prettig en efficiënt kunnen werken.

Binnen een week up-and-running
Vanwege de plotselinge coronacrisis en het daaruit voortvloeiende gedwongen thuiswerken moest door ACA IT-Solutions snel geschakeld worden om de CAD VDI-oplossing te realiseren. De benodigde hardware bleek, mede door het coronavirus, op korte termijn niet leverbaar te zijn. Gelukkig was het wel mogelijk om de hardware direct te huren. Met behulp van gehuurde Dell servers met NVIDIA M10 grafische kaarten in combinatie met Citrix Virtual Apps and Desktop (voorheen XenDesktop) heeft ACA IT-Solutions binnen een week een werkende VDI-oplossing opgeleverd. VDI staat voor Virtual Desktop Infrastructure. In deze oplossing zijn de NVIDIA M10 grafische kaarten opgedeeld in profielen, die kunnen worden toegewezen aan virtuele machines (VM’s). Elke virtuele machine faciliteert een werkplek op afstand voor een CAD-tekenaar.

De CAD VDI-oplossing is door ACA IT-Solutions geheel redundant uitgevoerd. Op het moment dat een server uitvalt, kan een ander exemplaar de functie overnemen. Zo kunnen zelfs in het geval van storingen en uitval van hardware de CAD-tekenaars vanuit huis blijven werken. Om ook de datatransmissie van de nieuwe oplossing in goede banen te leiden, is het netwerk van VMI Group met een aantal nieuwe switches uitgebreid. De gehuurde servers gaat ACA IT-Solutions later vervangen door nieuwe hardware met snellere CPU’s en Nvidia Tesla T4 grafische kaarten.

Two-factor authentication
Met de CAD VDI-oplossing kunnen de CAD-tekenaars met hun notebook of desktop vanuit huis via two-factor authenticatie inloggen op het systeem. De VDI-oplossing genereert elke dag een schone image van een VDI voor de tekenaar. Het voordeel van dagelijks een nieuwe image is dat het systeem niet vervuilt en altijd snel blijft werken. De thuiswerkende CAD-tekenaars zijn tevreden: het werkt net zo snel en stabiel als in de situatie op het kantoor in Epe. Vanzelfsprekend worden er geen bestanden opgeslagen op de lokale werkstations bij de CAD-tekenaars thuis. CAD-tekenaars die vanuit huis werken, hebben veel bandbreedte nodig om te kunnen werken. Overigens heeft een CAD-tekenaar niet continu veel bandbreedte nodig. Dit is met name het geval als een CAD-tekenaar de ontwerpen op zijn beeldscherm draait.

Geert Rademakers: “De uitvoering van een project van deze omvang duurt normaliter enkele maanden. De urgente situatie maakte het tot een uitdagend en complex project. De puzzel moet precies passen. Door het samenstellen van een ervaren en toegewijd projectteam heeft ACA IT-Solutions, in nauwe samenspraak met VMI Group en Dell, Citrix en NVIDIA, alles binnen een week kunnen realiseren. Dat maakt ons blij en trots.”

Toegewijde medewerkers
Manager Netwerk- en Systeembeheer René Klooster is uitermate tevreden over de wijze en snelheid waarmee het project is uitgevoerd: “Het team van ACA IT-Solutions had al een aantal projecten voor ons uitgevoerd en we wisten uit ervaring dat ze snel kunnen schakelen. Tijdens het upgraden van onze CAD VDI-oplossing, kregen we

plotseling te maken met de coronacrisis waardoor ook onze 3D-tekenaars vanuit huis gingen werken. Ze zijn in staat gebleken om in een tijdvak van een week een werkende CAD VDI-oplossing op te leveren en dit is echt een uitmuntende prestatie! Bij ACA IT-Solutions hebben ze veel kennis van zaken en alle zeilen bijgezet om deze spoedopdracht te realiseren. Dat kan alleen als je met toegewijde mensen werkt die weten waarmee ze bezig zijn. Dat is van grote waarde gebleken.”

Website ACA IT-Solutions

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Scroll naar top