Tekenradar volop in het nieuws

Tekenradar volop in het nieuws

Nu het voorjaar de kop op steekt, wordt er volop gewaarschuwd voor tekenbeten. Ook komt de landsdekkende kaart van de Tekenradar weer veelvuldig in beeld. 

De Tekenradar is een initiatief van Wageningen UR, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Het komt voort uit het vroegere Ruimte voor Geo-Informatieproject De Natuurkalender (RGI-246). De verschillende thema’s van de Natuurkalender (zoals de eikenprocessierups en hooikoorts), worden bijgehouden door tienduizenden vrijwilligers ‘in het veld’.

Tekenbeet in eigen tuin
Zo blijkt uit de tienduizenden tekenbeetmeldingen via Tekenradar.nl dat ongeveer een derde van de tekenbeten wordt opgelopen in de tuin. Door het verwachte mooie weer zullen meer mensen het groen in trekken waardoor meer mensen risico lopen op een tekenbeet. Gemiddeld leiden twee op de honderd tekenbeten tot de ziekte van Lyme. Iedereen kan zelf tekenbeten en lyme melden op de Tekenradar. Daarmee dragen burgers bij aan onderzoek naar de gevolgen van tekenbeten en Lymeziekte. Sinds vorig jaar kunnen ook kinderen meedoen aan het onderzoek. Tijdens de Week van de Teek, die loopt vanaf 16 april 2018, zal er nog extra aandacht voor teken en de ziekte van Lyme gevraagd worden.

Website Tekenradar

Website Week van de Teek

 

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Scroll naar top