TEC/CADCollege lanceert Leerboek- en naslagwerk: Inventor 2023

TEC/CADCollege lanceert Leerboek- en naslagwerk: Inventor 2023

TEC/CADCollege geeft jaargang 2023 van de serie ‘Inventor, Computer Ondersteunend Ontwerpen’ van auteur Ronald Boeklagen uit. Het boek Inventor 2023 bevat als vanouds weer veel voorbeelden en illustraties en behandelt alle denkbare onderwerpen. De teksten zijn van Nederlandse oorsprong en het boek hanteert Nederlandse tekennormen.

 

 

De indeling van het Inventor 2023 is tweeledig: de Nederlandse functies en begrippen zijn terug te vinden in de inhoudsopgave, de Engelse commandonamen in de index. Ook bevat dit gebonden boek werktuigbouwkundige achtergrondinformatie en tips. Door deze opbouw is het geschikt voor zowel beginnende als (ver)gevorderde Inventor-gebruikers.

De beginnende gebruiker van Inventor kan goed met het boek uit de voeten door de sterke combinatie van theorie, geleide instructie en oefeningen. Het boek bevat zeer veel afbeeldingen en met kleine stapjes wordt de lezer op weg geholpen. Alle basisfuncties die een werktuigbouwkundig ontwerper gebruikt, worden uitgebreid behandeld, zoals frames, plaatwerk, lassen (nieuw) en schroefverbindingen. Er zijn ook speciale hoofdstukken over kunststoffen en vrijevorm modelleren.

Voor experts zal bevat het boek gevorderde onderwerpen, waaronder styles en templates, Vault en skeletmodeleren. Ook iLogic en CAM, adaptiviteit en plaats-, maat- en vormvarianten worden onder de loep genomen. Daarnaast is er ook aandacht voor specialistische zaken als sterkteberekeningen, parameterstudies en optimalisatie.

Variantenontwerp
De Topdown-ontwerpmethodiek van Inventor is door het hele boek verwerkt. De verschillende modelleringstechnieken zijn terug te vinden bij hoofdstukken over kunststoffen, frames, plaatwerk en in de meer algemene hoofdstukken. Inventor ondersteunt overigens niet alleen de modelleringstechnieken van het variantenontwerpen en het skeletontwerpen, maar ook hulpmiddelen die gebruikt kunnen worden om methodisch het beste ontwerp te vinden. Zo kan een ontwerper met de Design Accelerator snel een mechaniek van tandwielen, lagers en assen opzetten en deze daarna weer snel omzetten naar een stangenmechaniek. Ook is het mogelijk om een ontwerp door te rekenen en via een parameterstudie of generatief ontwerp te optimaliseren. Al deze onderwerpen worden in het boek behandeld.

Het is inmiddels traditie dat TEC / CAD College online support biedt voor de lezers van de Inventor- en AutoCAD-boeken van het opleidingsinstituut. De uitgever biedt om te beginnen online tientallen instructiefilmpjes aan waarin de oefeningen uit het boek worden gedemonstreerd. Daarnaast kan de lezer van het boek de opgedane kennis toetsen via de CADCollege Tools. Deze online tools zijn met name bedoeld voor de ondersteuning van de zelfstudie van beginnende Inventor-gebruikers.

 

Studentenversie
Op verzoek van het middelbaar en technisch onderwijs is er ook een verkorte uitgave leverbaar: het Basisboek Inventor 2023. Hiermee leert de student alle grondbeginselen van het 3D-ontwerpen in de werktuigbouwkunde. Dit boek is met 548 pagina’s behoorlijk dunner dan het uitgebreide boek, maar net als de dikke versie uitgebreid voorzien van ondersteunende afbeeldingen en voorbeelden.

  • Het boek Inventor 2023, Computer Ondersteund Ontwerpen heeft onder andere veel aandacht voor het sterk uitgebreide iLogic en het vernieuwde Lassen en CAM in Inventor. ISBN 978-94-92250-55-1
  • Het schoolboek Inventor 2023 leert de student stap voor stap alle basistechnieken van Inventor 2023. ISBN 978-94-92250-54-4

Beide boeken zijn rechtstreeks te bestellen bij TEC/CADCollege, maar ook verkrijgbaar in de boekhandel.

Website TEC/CADCollege

 

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Scroll naar top