Studiereis naar Silicon Valley

Studiereis naar Silicon Valley

Geonovum mobiliseerde 30+ beleidsmakers

Op initiatief van standaardiseringsorgaan Geonovum ging een Nederlandse delegatie van meer dan dertig man op studiereis naar Silocon Valley, Californië. De gezamenlijke bevindingen zullen worden gepubliceerd in een manifest dat later dit jaar wordt gepresenteerd. 

Door Remco Takken

Een groepsfoto van de ‘Dutch Delegation’ bij de Golden Gate Bridge in San Francisco.

Geo-informatie is niet alleen van cruciaal belang voor het organiseren en het functioneren van de overheid, onze economie en onze samenleving als geheel; het is ook een aanjager van de opkomst en het voortbestaan van grote en kleinere tech-bedrijven. Deze zorgen anno 2019 voor alom aanwezige sensornetwerken die via geo-toepassingen met elkaar in contact staan vanuit satellieten, vliegtuigen, drones, auto’s, verkeerslichten, gebouwen en smartphones. Zij die binnen overheidsinstanties mede verantwoordelijk zijn voor de Nederlandse (geo)data-infrastructuur, leggen met het gebruik van deze technologie stilzwijgend de basis voor het interpreteren, vastleggen, reguleren, onderhouden en goedkeuren van gebeurtenissen en menselijk gedrag. De door Al Gore twintig jaar geleden voorspelde Digital Earth is er inmiddels, we noemen het ‘digital twin’. Deze nieuwe wereld stelt ons niet alleen voor nieuwe verantwoordelijkheden en ambities, maar ook voor essentiële morele en ethische vragen en dilemma’s.

Overrompelend versus ‘slow’
Jonge tech-bedrijven uit Silicon Valley stonden centraal tijdens een studiereis naar Silicon Valley die Geonovum midden januari organiseerde. Voor deze trip wist Geonovum een gevarieerde mix van beleidsmakers uit overheidsorganisaties, onderwijs, wetenschap en het bedrijfsleven bij elkaar te brengen.
De overwegend Nederlandse deelname werd aangevuld met een vertegenwoordiger van de EU: Alessandro Annoni, hoofd van DG Research. Uit het bedrijfsleven namen NEO en CycloMedia deel. De bij tijden overrompelende innovaties van MapBox, OmniSci, Planet, Orbital Insight, NextNav en GroundTruth konden door de groep ter plekke worden gewikt en gewogen tegen de bedachtzame, welhaast ‘slow’ te noemen langetermijnstrategieën van oudgedienden in de sector zoals Esri, Trimble en andere leden van de onlangs opgerichte wereldwijde lobbyclub World Geospatial Industry Council. Zij waren aanwezig vanwege de Geobuiz Summit, die gelijktijdig plaatsvond in San Francisco.

De studiereis van Geonovum viel samen met de GeoBuiz Summit, een bijeenkomst waarin de nadruk lag op de geo-informatie en de ‘business’.

Lunch & Breakfast
De ‘Dutch Delegation’ nam haar taken zeer serieus. Dat was onder meer te zien aan het volgeplande programma. Ontbijt en lunch waren ingedeeld in het dagschema, dat grofweg liep van 7 uur ’s ochtends tot 7 uur ’s avonds. Zo discussieerde een deel van de groep ‘over breakfast’ met Trimble CEO Steve Berglund. Hij stelde onder meer vast dat in de veertig jaar van het bestaan van het bedrijf de hoofdzaak, het vastleggen van meetdata, in grote lijnen hetzelfde is gebleven. Het grote verschil: connectiviteit; met collega’s, met de cloud, met andere apparaten.
Bijzonder was de anderhalf uur durende ontmoeting van de gehele delegatie met Jack Dangermond, oprichter en CEO van GIS-marktleider Esri. Bevlogen sprak hij over het doorgeven van zijn innovaties aan de volgende generatie, met een welhaast filantropische uitweiding over Esri opensource-code voor Afrika. Dangermond heeft charisma, zoveel moge duidelijk zijn. Zelfs doorgewinterde GIS-specialisten vallen soms even stil tijdens een treffen (of een knuffelmoment) met Dangermond. Het was goed om te zien dat de aangeschoven Nederlandse beleidsmakers gepaste afstand hielden, bij de les bleven en onder het genot van hun bord pasta of een salade de antwoorden op hun GIS-gerelateerde vragen noteerden.

Lunch met Esri’s Jack Dangermond.

Geobuiz Summit
Tijdens de jaarlijkse Geobuiz Summit in San Francisco werden de laatste geotrends besproken, zoals geoBIM-ontwikkelingen in de bouw en constructiesector en de ‘democratisering van aardobservatie’. Het voornaamste kenmerk van dit evenement is dat het consequent ‘de business’ centraal stelt.
Sanjay Kumar, CEO van Geospatial Media and Communications en organisator van de Geobuiz, besprak traditiegetrouw de Geo-spatial Readiness Index. Dat is een wereldwijde ranglijst die, net zoals de Top2000, vooral interessant is om de stijgers en dalers te bespreken. De top 3 wordt al jaren gevuld door de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Nederland staat dit jaar op 4, waarmee het Singapore voorbijstreeft. België staat voor het eerst in de top10, Frankrijk ligt eruit, Japan klom op tot een twaalfde plaats. De vijf gemeten pijlers zijn samengesteld uit uitkomsten van enquêtes, interviews en recente beleidsstukken.

Nvidia, maker van videokaarten, richt zich momenteel vooral op het faciliteren van kunstmatige intelligentie, machine learning en deep learning.

Het grote geld
De Geobuiz Summit presenteerde een panel dat met het aanwezige publiek discussieerde vanuit het perspectief van investeerders in de geosector. Daarna schoof een aantal ‘venture capitalists’ bij de Nederlandse delegatie aan om het typisch Amerikaanse investeringsklimaat te verhelderen. Het komt immers nergens anders ter wereld voor dat jong talent letterlijk met miljoenen wordt overladen door vakgenoten die ofwel voor bedrijven als Seraphim Capital of Palisades Growth Capital zijn gaan werken, of die zelf nog niet zo heel lang geleden flink rijk zijn geworden met hun ICT-innovaties.

Bezoek aan start-ups
Tijdens de ontmoetingen met de start-ups in Silicon Valley blijven de Nederlanders alert.

Alle panel-discussies over marketing, ‘business directions’ en commercialisering van geo-informatie ten spijt, wilden zij vooral meer weten over datakwaliteit en -veiligheid en de bescherming van de privacy van de consument, de burger dus.

De (vele) woordvoerders van MapBox spraken uit de losse pols en op niveau over hun opensource API’s en SDK’s voor het bouwen van een eigen mobiel of web-platform. Planet toonde trots hun 24-uurs satellietbeeldenservice, NextNav bouwde in San Francisco met honderd grondstations een volwaardig alternatief voor GPS dat zelfs binnenshuis de z-waarde (de hoogte dus), kan doorsturen naar een (3D-)kaart.

Nvidia en de GPU’s
Het meest technische verhaal kwam van OmniSci. Met behulp van zware GPU’s (Graphics Processing Units), de motoren achter hoogwaardige videokaarten, versnelt OmniSci het verwerken van big data op de kaart en in grafieken. Het was een gouden vondst van Geonovum om verdieping aan te brengen in dit actuele verhaal middels een bezoek aan een belangrijke, inmiddels wereldberoemde leverancier van GPU’s: videokaartenleverancier Nvidia. In behapbare stappen werd daar uitgelegd hoe artificiële intelligentie, machine learning en deep learning zich tot elkaar verhouden. Ook hier was er ruimte voor discussie over de ethiek van robotisering, dataficatie en de complexiteit van algoritmen.

Manifest
In de komende tijd wordt er een manifest opgesteld waarin de Nederlandse delegatie samenvat hoe de geosector wordt getransformeerd door realtime big data, kunstmatige intelligentie en grootschalige dataopslag en analyse. Het manifest zal bovendien duidelijk maken dat de deelnemers de opgedane kennis en inzichten actief tegen de eigen organisaties gaan aanhouden. Dat is nogal wat, want de ‘Dutch Delegation’ in Silicon Valley vertegenwoordigde drie provincies, de VNG, TNO, RVO, Radboud Universiteit, NSO, TU Delft, TU Twente, de Nationale Politie plus de ministeries van Defensie en Binnenlandse Zaken.

Ontbijten met Steve Berglund van Trimble.

Remco Takken remco@geospatialmedia.net is regional
director Europe bij Geospatial Media and Communications.

Website Geonovum

Website GeoBuiz

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Scroll naar top