Streetmapper rijdt over startbanen Schiphol

Streetmapper rijdt over startbanen Schiphol

Als een van de grootste luchthavens van Europa verwerkte Schiphol in 2019 (voor corona) ruim 71,7 miljoen passagiers en 1,57 miljoen ton vracht.

 

Schiphol biedt reizigers, bezoekers, werknemers en werkgevers alle faciliteiten en diensten die zij nodig hebben, 24 uur per dag, zeven dagen in de week. Het is van groot belang dat de infrastructuur van deze dynamische luchthaven goed onderhouden wordt.

Om deze reden gaan er de komende jaren allerlei renovaties plaatsvinden op Schiphol. Voor opdrachtgevers BAM en Heijmans scant Geomaat verschillende onderdelen op en rondom Schiphol.

 

De Nederlandse bouwbedrijven BAM, Heijmans en VolkerWessels hebben langlopende onderhoudscontracten met Schiphol afgesloten, met name voor het onderhoud van de bestaande terminals en de infrastructuur.

De eerste werkzaamheden zijn dit voorjaar van start gegaan en worden verspreid over maximaal negen jaar. BAM werkt aan de ondergrondse infrastructuur, Terminal 3 en de overige publieke toegankelijke delen van de luchthaven.

Heijmans neemt op zijn beurt Terminal 1 en 2 onder handen en ook de start- en landingsbanen. VolkerWessels zal ten slotte de opstelplaatsen van de vliegtuigen renoveren.

Volgens Schiphol zullen de diverse verbouwingen de dienstverlening aan luchtvaartmaatschappijen en reizigers nog beter maken. Werkzaamheden airside Heijmans voert werkzaamheden uit aan de airside, ook wel de start- en landingsbanen. Voordat de medewerkers van Heijmans aan deze werkzaamheden begonnen zijn, heeft Geomaat alle start- en landingsbanen gescand met hun eigen Mobile Mapping-systeem. De hierbij ingewonnen data werden omgezet in een 3D-puntenwolk en vanuit deze puntenwolk realiseert het bedrijf een Digitaal Terrein Model (DTM). Hiermee werd de bestaande situatie in kaart gebracht én getoond in 3D. Het DTM ligt door het grondslagnetwerk, de aan elkaar gerekende grondslagpunten, binnen 5 millimeter nauwkeurig. Geomaat deed overigens veel meer met de gegevens dan alleen het realiseren van een DTM, ze berekenden bijvoorbeeld op een slimme manier de verkanting en de breedtes van de asfaltbanen.

Daarnaast zijn de hoogtes en de hoogteverschillen tussen de asfaltbanen en de betongoten door de medewerkers van Geomaat afgeleid uit de 3D-puntenwolk. Ze wonnen ook de hoogtes in van de bermen en alle objecten die zich op en rond de banen bevonden, zoals lampjes, bordjes en putjes. Deze objecten tekenden ze vervolgens uit op basis van de informatie uit de 3D-puntenwolk. Zo realiseerde Geomaat dus niet alleen een DTM ten behoeve van het nieuwe ontwerp, maar inventariseerde het bedrijf ook alle objecten naast de start- en landingsbanen op Schiphol. Anders dan anders In totaal hebben de dataverzamelaars van Geomaat meer dan twintig keer een bezoek gebracht aan Schiphol. Daarbij zijn gegevens van zo’n vijftig strekkende kilometers op en rondom Schiphol ingewonnen, onder andere van de Polderbaan, Zwanenburgbaan, Buitenveldertbaan, Aalsmeerbaan en Schiphol-Oostbaan.

Een van de medewerkers van Geomaat die actief was op het Schiphol-project is Jasper Kasemir, Mobile Mapping-specialist. Hij vertelt hoe zijn werkzaamheden daar verliepen: “Het werken op Schiphol was heel anders dan het werken aan andere projecten dankzij de veiligheidscontrole. Niet alleen ik moest daarbij elke keer door de controle, ook de Streetmapper werd helemaal binnenstebuiten gekeerd. Wanneer alles goedgekeurd was, kreeg ik een begeleider toegewezen die me op het project begeleidde. Verder moest ik me goed houden aan de geldende regels, want veiligheid heeft uiteraard de prioriteit.”

 

Gaaf
Kasemir mocht tijdens de inwinning ook op de start- en landingsbanen van Schiphol komen, iets wat hij als zeer bijzonder heeft ervaren. “Het was echt heel gaaf!

Dat kwam ook doordat tijdens de beginperiode van Corona (maart 2020) er veel vliegtuigen geparkeerd stonden. Toen reden wij dus letterlijk met de Streetmapper onder de neuzen van de vliegtuigen door, dat vond ik erg bijzonder.

Ook is zo’n baan erg breed, dus we moesten wel tien keer dezelfde baan rijden om hem helemaal in te scannen. Wel moesten we altijd rekening houden met vliegverkeer, daarom was er nauw contact met de verkeersleiders in de toren. Om deze reden waren we meestal ‘s nachts aan het scannen, van 11 uur ’s avonds tot 5 uur ’s ochtends, want dan is er minder vliegverkeer.” In totaal is Kasemir ongeveer vijftien keer op Schiphol geweest. “Voor de verschillende banen hebben we nu alle gegevens ingewonnen en verwerkt. Als Heijmans klaar is met de werkzaamheden, scannen we de baan opnieuw. Zo controleren we de werkzaamheden en bepalen we de nulsituatie van de vernieuwde Polderbaan. Ik kijk ernaar uit, want ik vind het gaaf om op en rondom Schiphol te werken!”

Nauwkeurigheid centraal Geomaat is niet onbekend met het werken op vliegvelden. Het bedrijf voerde eerder al werkzaamheden uit op de luchthavens van Antwerpen, Eindhoven en Leeuwarden én luchthaven Paramaribo. Op elk vliegveld is nauwkeurigheid van groot belang, dus zeker ook op Schiphol, een van de grootste luchthavens van Europa. Precieze geodetische data waren hier dan ook noodzaak. Geomaat plaatste de puntenwolk nauwkeurig in het rijksdriehoeksstelsel door middel van het ingemeten grondslagnetwerk. Dit is de basis voor het ontwerp van Heijmans. Geomaat heeft ook C5-waarden van verschillende start- en landingsbanen op Schiphol ingemeten. Deze waarden tonen de afwijkingen in de hoogtes van het wegdek. Via de data die ingewonnen zijn met de Streetmapper en intern ontwikkelde tools en software genereert Geomaat de C5-waarden. BAM zorgt voor de renovaties aan alle landzijdige delen van de luchthaven. Ook hier zijn gegevens door Geomaat ingewonnen met de Streetmapper-IV en zijn alle aanwezige objecten geïnventariseerd. Op basis van deze data realiseert BAM het ontwerp van deze publiek toegankelijke delen. Met een nieuw ontwerp van de toegangswegen en de ‘kiss & ride’ zorgt BAM voor een betere infrastructuur voor de passagiers aan de ‘voorkant’ van Schiphol.

Website Geomaat

Website Heijmans

Website BAM

Website VolkerWessels

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Scroll naar top