Street Smart: opvolger van Cyclomedia’s GlobeSpotter

Street Smart: opvolger van Cyclomedia’s GlobeSpotter

CycloMedia heeft met GlobeSpotter een succesvolle applicatie waarmee tienduizenden gebruikers dagelijks werken. GlobeSpotter is echter gebaseerd op Flash en dat platform heeft een naderend einde. Voor CycloMedia was dit aanleiding om aan de opvolger te gaan werken. Dit is Street Smart geworden.

Deze ontwikkeling vanuit de techniek is direct aangegrepen om goed na te denken over hoe Street Smart zou moeten functioneren vanuit de gebruiker geredeneerd. Er is een applicatie ontwikkeld die sneller en gebruiksvriendelijker is.

Door Marcel de Vries

Luchtfoto, Cyclorama en obliekfoto in één view.

 

Street Smart is op dit moment al beschikbaar, maar wordt tegelijkertijd ook nog doorontwikkeld. Al het beeldmateriaal is al beschikbaar, er kan gemeten worden en er zijn nieuwe functies zoals bijvoorbeeld Measure Smart, een meetfunctionaliteit op basis van LiDAR. GlobeSpotter en Street Smart kunnen naast elkaar gebruikt worden. Op termijn zal GlobeSpotter uitgefaseerd gaan worden, de exacte tijdslijn hiervoor is nog niet bepaald. Dat laatste zal vooral afhangen van het gebruik, maar ook zeker het verdwijnen van de Flash-ondersteuning door de browsers.

Beeldmateriaal

In Street Smart zijn de verschillende typen beeldmateriaal: Cyclorama, luchtfoto en oblieke foto, nu in één view (op één beeldscherm) tegelijk zichtbaar. Hierdoor kunnen objecten nu in één oogopslag van alle kanten bekeken worden. Bij het zoeken op een adres wordt de luchtfoto direct ingezoomd, de Cyclorama in de richting van het huis geplaatst en wordt het oblieke beeld van diezelfde richting geopend. De gebruiker heeft dus direct een volledig beeld van de gezochte locatie.

Measure Smart − meten met surface cursor.

 

Measure Smart

Met Measure Smart wordt er een volledig nieuwe meetmethode aan Street Smart toegevoegd. Op enkele auto’s van CycloMedia zit naast de camera ook een LiDAR-apparaat. Op basis van deze LiDAR wordt er een puntenwolk gemaakt. Daarna wordt er vanuit het standpunt van de Cyclorama naar de puntenwolk gekeken en opnieuw een Cyclorama gemaakt, dit is dan de Diepte Cyclorama waarin direct en eenvoudig gemeten kan worden. In Street Smart is hiervoor de ‘surface cursor’ geïntroduceerd, in feite kan er hiermee nu een gevoel worden gegeven over hoe de objecten zijn gevormd.

Technologie

Street Smart is gebouwd op de meest recente technologie, HTML5, waardoor het veiliger en sneller is dan haar voorganger. Tests hebben uitgewezen dat een Cyclorama in de helft van de tijd laadt vergeleken met GlobeSpotter. Aangezien Street Smart geen gebruik maakt van plug-ins of add-ins, gaat het opstarten van Street Smart een stuk sneller.

Op enkele auto’s van CycloMedia zit naast de camera ook een LiDAR-apparaat. Op basis van deze LiDAR wordt er een puntenwolk gemaakt.

 

 

Verbeterde user interface

Het opnieuw ontwikkelen van de viewer bracht tevens de mogelijkheid om de gebruikersinterface eens flink onder handen te nemen en goed na te denken over hoe de Cyclorama en alle functies gepresenteerd moesten worden. Het resultaat is een nieuwe, gebruiksvriendelijke en fris ogende interface waarin alle functies gerangschikt zijn per beeld. Street Smart is dus beeld-georiënteerd in plaats van applicatie-georiënteerd zoals GlobeSpotter. Het starten van een meting bijvoorbeeld, doe je nu in de geopende Cyclorama en niet aan de rechterkant in een apart menu, waar in GlobeSpotter gezocht moest worden naar de meetfunctie van de Cyclorama. Ook het teruggaan in de tijd, het zoeken naar historische beelden, is direct bij de opnamedatum in de Cyclorama beschikbaar. Op deze manier is er over elke functie nagedacht en is er een interface die aansluit bij de processen waarvoor deze gebruikt wordt.Een andere wijziging die vaak maar zeker niet altijd direct opvalt, is het wijzigen van de draairichting van de Cyclorama. Waar je in GlobeSpotter met de muis de richting opgaf waarin de Cyclorama dan bewoog, sleep je de Cyclorama nu in Street Smart. Hiermee wordt een van de grootste wensen van gebruikers ingelost en wordt er meer aangesloten bij de wereldstandaard en het gebruik van ‘touch devices’.

Ondersteuning voor meer apparaten

De desktop-pc of laptop zijn ook voor Street Smart nog steeds de meest gebruikte apparaten. Toch begint het gebruik van andere devices zoals telefoons en tablets steeds meer toe te nemen. Daarom is er bij het ontwikkelen van de functies in Street Smart goed nagedacht over hoe deze op andere devices zouden moeten werken. In plaats van de aparte app die nu voor GlobeSpotter beschikbaar is, is Street Smart responsive en past zich automatisch aan naar het scherm waarop deze geopend wordt.

Planning en gebruik

Na de eerste release vorig jaar, is in de recente release eerder dit jaar het bekijken van oblieke beelden en de basismeetfunctionaliteit toegevoegd. Deze zomer zullen de eerste overlays beschikbaar komen en kunnen metingen ook worden opgeslagen. Aan het einde van dit jaar worden de resterende overlay’s en geavanceerde metingen toegevoegd. Voor volgend jaar staan dan nog een paar kleine releases in de planning. Klanten van CycloMedia met een account op GlobeSpotter kunnen dezelfde logingegevens ook gebruiken voor Street Smart: https://streetsmart.cyclomedia.com of klikken op de Street Smart-button op de startpagina van GlobeSpotter. Nog geen klant van CycloMedia, vraag dan een gratis testlicentie aan op www.cyclomedia.com/nl.

Marcel de Vries mdevries@cyclomedia.com is Product Manager bij CycloMedia.

Website Streetsmart

 

 

Delen op facebook
Facebook
Delen op linkedin
LinkedIn
Delen op twitter
Twitter
Scroll naar top