Steun voor zp’ers uitgegroeid tot geo-kenniscommunity

Steun voor zp’ers uitgegroeid tot geo-kenniscommunity

Tien jaar Ruimteschepper

 

Tien jaar geleden startte Ruimteschepper een initiatief dat bedoeld was om zelfstandige geo-professionals aan opdrachten te helpen die normaliter lastig of niet bereikbaar zijn. Anno 2021 zijn de commerciële diensten verdwenen en is de community booming. 

Door Remco Takken

Jan Roodzand aan het woord tijdens een van de vijfenzeventig KennisKringen die Ruimteschepper organiseerde de afgelopen tien jaar.

“Toen we begonnen in 2011, overzagen we het zelf natuurlijk niet, maar als je terugkijkt, zie je dat Ruimteschepper in Nederland op het gebied van kennisdeling de Triple Helix van Overheid, Markt en Onderwijs als een van de eersten in de praktijk bracht.” Mede-initiatiefnemer Douwe Blanksma is niet bescheiden; als een ander het niet zegt, doet hij het zelf wel. Wat begon als een thuishaven voor geo-zp’ers, een loket naar de markt, groeide in tien jaar uit tot een kennisinstituut voor professionals, bedrijven, (semi-)overheden en

leveranciers. In de periodiek terugkerende KennisKring-bijeenkomsten spreken deelnemers als opdrachtgever of opdrachtnemer, of ze belichten de mogelijkheden van nieuwe technologie. Op een gegeven ogenblik kreeg het ‘delen is creëren’ de overhand binnen Ruimteschepper. De dienstverleningstak werd afgesplitst en ging samen met die van Nieuwland Geo-Informatie op in GeoExperts en later ook GeoBIMexperts. Deze opereren nu geheel losstaand van Ruimteschepper.

Twee communities
“Het leek ons gewoon nuttig voor de verbinding tussen gebruikers en zelfstandigen”, zegt Jan Roodzand, samen met Douwe Blanksma eigenaar van de succesformule. “Gaandeweg beseften we hoe leuk het was om te doen. We hebben inmiddels rond vijfenzeventig KennisKringen georganiseerd.” Blanksma: “We bedienen nu twee communities. De KennisKring en de kleinschaliger opgezette kennispool van RS Team.” Blanksma legt uit: “RS Team-activiteiten zijn enerzijds gericht op het versterken van de professionele en vakinhoudelijke propositie van zelfstandigen, anderzijds is de connectie belangrijk om de collectieve intelligentie en co-creatie kansrijker in de markt te zetten. Daar richten we ons met trainingen voor bijvoorbeeld de eigen marketing en persoonlijke ontwikkeling, en met aandacht voor vakinhoudelijke verdieping op technologie-, markt- en wettelijke ontwikkelingen. Denk aan GeoAI, Digital Twins, IMBOR en de Omgevingswet. Als je elkaars kennis en kunde doorgrondt, en je leert elkaar kennen, ben je beter in staat ook samen opdrachten op te pakken. Bij voorkeur gefaciliteerd door Ruimteschepper natuurlijk.”

Tienjarig bestaan
Met het thema GEO ANNO 2030! viert Ruimteschepper op 7 juli 2021 zijn tienjarig bestaan met een KennisKring XXL. In het ochtendprogramma komen ‘innovaties in de praktijk’ aan bod, ’s middags is er een vooruitblik op het geo-werkveld in 2030. “Reken op een programma van hoog niveau, vanuit een hypermodern platform, met vuurwerk en gratis deelname. Vol is vol”, aldus Blanksma. Op 15 juni 2021 vindt er in de avond een ‘10 jaar RS Team’-sessie plaats voor de zp-leden. Ook hier wordt voornamelijk vooruitgeblikt. Jan Bruijn – bekend van SVB-BGT en inmiddels ook zelfstandig adviseur – geeft zijn visie op het werk van de geo-professional in de komende vijf tot tien jaar in het licht van de veranderende cultuur, processen en technologie. Wat levert dit op aan kansen, hoe spelen we hierop in? Blanksma besluit: “Zoals het Ruimteschepper betaamt, zullen we elkaar daadwerkelijk spreken deze avond. Ook deze sessie gaan we verrassend organiseren. Na maximaal anderhalf uur inhoud gaan we echt de gezelligheid in, reken daar maar op.”

Website Ruimteschepper

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Scroll naar top