Standaardisatie en productvisie als keiharde voorwaarden

Standaardisatie en productvisie als keiharde voorwaarden

Jeroen Leeuw over digitalisering in de bouw

 

Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland en lid van het dagelijks bestuur van werkgeversorganisatie VNO-NCW, gaf op verzoek van de Cadac Group zijn visie op de Wet kwaliteitsborging (Wkb). Jeroen Leeuw, senior accountmanager bij de Cadac Group, gespecialiseerd in onder meer ontwerpsoftware en het digitaliseren van processen, reageert.

Door Jos Cortenraad

Jeroen Leeuw, senior accountmanager bij de Cadac Group: “De Wkb en digitalisering/industrieel bouwen gaan hand in hand.”

 

De heer Verhagen benadrukt het belang van digitalisering in de bouw. Hoe ziet Cadac dat? 

Jeroen Leeuw: “Ik ben het helemaal met Maxime Verhagen eens. De ´sense of urgency´ om te digitaliseren en automatiseren groeit bij steeds meer bouwbedrijven. Dit moet echter nog veel sneller. Standaardisatie en een gebouw of woning zien als een product zijn keiharde voorwaarden om aan de bouwvraag te voldoen, en de kwaliteit niet uit het oog te verliezen. Ook ben ik het eens met de opvatting dat de Wkb en digitalisering/industrieel bouwen hand in hand gaan. Door bedrijfsprocessen te automatiseren/digitaliseren dringen we de kans op fouten aanzienlijk terug en verhogen we de kwaliteit substantieel, het uiteindelijke doel van de Wkb.Dit hoeft geen ‘eenheidsworst’ op te leveren. De auto is een mooi voorbeeld van standaardisatie met de nodige variatie, waarbij we ook mogen aannemen dat hij kwalitatief goed en conform afspraak wordt afgeleverd! Bij een gebrek aan de audioset gaan we terug naar de garage en worden we niet naar Philips doorverwezen, iets wat we met een woning vrij gewoon vinden.”

De heer Verhagen is kritisch op de Wkb, ook omdat de druk op aannemers en toeleveranciers toeneemt. Kan Cadac iets van die twijfel weghalen?

Jeroen Leeuw: “Zeker. We gaan de dialoog aan met bouwkundigen en installatietechnici. Met de betrokkenen binnen het kwaliteitsproces bij onze klanten bekijken we hoe de bouwer en installateur op een gestructureerde wijze, zo comfortabel mogelijk, invulling kan geven aan hetgeen er straks aan ze wordt gevraagd. Door kritieke topics tijdens de bouw digitaal vast te leggen en aanpassingen via een ‘change-proces’ te borgen, kunnen we een aantal belangrijke aspecten automatiseren.

Daardoor wordt de workload zo veel mogelijk beperkt en kan de aannemer eenvoudiger aantonen dat hij wel of niet verantwoordelijk is voor een gebrek. Daarbij zijn onze experts met jarenlange ervaring uitstekend voorbereid om ook praktisch ondersteuning te bieden op het Wkb-vraagstuk.
Door te werken naar ‘single point of truth’ en ‘digital twin’ als benodigde informatiebronnen voor analyses, inkoop, productie, onderhoud et cetera, zetten we enorme stappen in het terugdringen van fouten, opleverissues, budget en tijdsoverschrijdingen. Geen data-eilanden bouwen dus, maar softwaretools als BIM-software echt integreren in het bedrijfsproces.”

Hoe zit het met de onafhankelijke toetsing in de Wkb?

Jeroen Leeuw: “Door BIM en het digitaliseringsproces goed te implementeren is het mogelijk om als bouwer of installateur antwoord te bieden aan toetsing zonder het hele bestaande bedrijfsproces ‘om te gooien’. Door de onafhankelijke borger toegang te geven tot de vereiste informatie kan de toetsing op een soepele wijze verlopen en blijft voortgang gewaarborgd. We beschikken over de juiste tooling en expertise om de bouwbedrijven hierbij goed te ondersteunen.”

Jos Cortenraad is tekstschrijver bij BCcommunicatie.

Website Cadac Group

Delen op facebook
Facebook
Delen op linkedin
LinkedIn
Delen op twitter
Twitter
Scroll naar top