Maandag 9 april 2018 heeft Staatssecretaris Mona Keijzer (CDA) van Economische Zaken & Klimaat tijdens een werkbezoek het 5G Lab bezocht. Op uitnodiging van de provincie Groningen kwam zij kennismaken met een aantal initiatiefnemers die binnen dit programma een pilot doen.
Die initiatiefnemers zijn Omnidots en MUG Ingenieursbureau met hun trilling-sensor, provincie Groningen en Horus View & Explore met de zelfrijdende bus, Ambulancezorg Groningen en het Brandwondencentrum Martiniziekenhuis en hun virtuele arts in de ambulance en tenslotte Agrifly met de drone voor precisie landbouw van gewassen. De demonstraties van de pilots gaven mevrouw Keijzer een beeld van de diverse toepassingen met 5G-connectiviteit. De staatssecretaris vertelt in haar vlog over het bezoek aan het 5G Lab en het nut van 5G.
Trilling-sensor
Na het welkom en een korte introductie door Marco Smit, bestuurder van Economic Board Groningen, werden mevrouw Keijzer en de andere genodigden van het Rijk, de provincie Groningen en de gemeente Groningen door programmamanager Peter Rake meegenomen in de opzet van het 5G-programma. Daarna gingen de demonstraties van start. Jurjen Cats (Omnidots) en Hans Hainje (MUG Ingenieursbureau) vertelden met veel enthousiasme over hun pilot met de trilling-sensor. Met een ferme klap op de tafel waar de sensor op lag, kon de staatssecretaris real-time op een projectiescherm zien wat het effect van deze klap was. De trilling-sensor kan trillingen waarnemen in gebouwen die worden veroorzaakt door onder andere bouwwerkzaamheden en aardbevingen.
Zelfrijdende bus
De tweede demonstratie was in de Navya-bus, de zelfrijdende bus waarmee de provincie Groningen in samenwerking met Horus View & Explore de komende periode testen uitvoert in het 5G Lab en binnenkort ook in het veld. Tijdens een demo-rit op het terrein van het 5G Lab vertelden Daniël Koelikamp (Provincie Groningen) en Martin de Gries (Horus View & Explore) aan de staatssecretaris over het doel van de pilot en hoe de bus in combinatie met slimme camera-sensors ingezet kan worden voor het zelfrijdend WMO-verkeer in de rurale gebieden van onze provincie.
Op afstand meekijken met de arts
Vervolgens nam mevrouw Keijzer plaats in de ambulance van Ambulancezorg Groningen. Bram Oosting (Ambulancezorg Groningen) en zijn collega’s lieten zien hoe een geavanceerde AR-bril gebruikt kan worden om levens te redden. De bril biedt de mogelijkheid om op afstand een arts mee te laten kijken met de broeder en zo kan een passende behandeling alvast starten in de ambulance. Na de demonstratie in de ambulance kon de staatssecretaris in het 5G Lab over de schouder van Hans Eshuis (Brandwondencentrum Martiniziekenhuis) mee kijken en ervaren wat een arts op afstand ziet en hoort via de AR-bril.
Precisie landbouw
Tenslotte gaf Wilco Stollenga (Agrifly) een demonstratie met zijn drone van vliegend.nl. Hij gaf hierbij een toelichting over zijn pilot, waarbij hij een drone uitrust met een camera die in een hoog tempo foto’s maakt van een akker. Al vliegend worden de foto’s in de toekomst razendsnel met 5G naar een computer gestuurd waar alle losse foto’s aan elkaar worden gemaakt. De complete foto van het perceel kan vervolgens met software geanalyseerd worden voor precisie landbouw van gewassen.