SpotR geeft Rotterdammers ruimte

SpotR geeft Rotterdammers ruimte

De gemeente Rotterdam heeft de testversie van druktemeter SpotR gereed waarmee bewoners en bezoekers live kunnen zien hoe rustig of druk het is op openbare plekken in en rond de stad.

 

Met SpotR kunnen mensen ondanks de huidige afstandsmaatregelen op een veilige manier winkelen, een terrasje pakken of boodschappen doen. Rotterdam is bovendien de eerste gemeente in Nederland die een druktemeter lanceert op basis van objectieve real-time data. SpotR bevindt zich nu in een uitgebreide testfase. De komende maanden werkt de gemeente samen met de eerste gebruikers aan verbeteringen en uitbreidingen van functionaliteiten. In het najaar van 2020 kunnen Rotterdammers en bezoekers van de stad naast de webapp ook de SpotR-app gebruiken die via de app stores te downloaden zal zijn. SpotR is onderdeel van het programma Rotterdam. Sterker door, dat gericht is op het economisch en maatschappelijk herstel van de stad.

Hoe werkt SpotR?
SpotR brengt de drukte in en rond de stad in kaart en helpt bewoners en bezoekers om op verantwoorde wijze op pad gaan voor hun boodschappen, om te shoppen, een terrasje te pakken of te picknicken in het park. SpotR laat de gebruiker in één oogopslag zien hoe druk of rustig het op openbare plekken in de stad is, zodat keuzes daarop afgestemd kunnen worden. Wil je naar een plek waar het druk is? Dan laat SpotR zien op welke tijd het naar verwachting rustiger is op die locatie of geeft alternatieve bestemmingen aan. De informatie in SpotR ververst iedere vijftien minuten.

Alles op alles voor bewoners en ondernemers
Wethouder Barbara Kathmann (Economie, Wijken en Kleine Kernen) is er trots op om als eerste gemeente in Nederland een digitaal hulpmiddel op basis van real-time data te introduceren, die inwoners en bezoekers nu en in de toekomst op hun gemak door de stad laat navigeren. ”In Rotterdam zetten we alles op alles om ondanks de noodzakelijke coronamaatregelen volop door te kunnen draaien. Zoiets kan alleen met slimme innovaties als SpotR. Hiermee helpen we bewoners en bezoekers op een veilige manier te genieten van alles wat de stad te bieden heeft en helpen we tegelijkertijd de Rotterdamse ondernemer zijn zaak draaiende te houden. Dat is nu meer dan ooit keihard nodig.”

Bescherming van privacy
Rotterdam wil in 2025 een digitale voorbeeldstad zijn door vaker gebruik te maken van slimme online innovaties, en dat betekent onder andere dat de privacy van Rotterdammers goed gewaarborgd moet zijn. Daarom is SpotR zo gebouwd dat er geen persoonsgegevens worden opgeslagen van de gebruikers. De getoonde data in de app wordt aangeleverd door het bedrijf Resono, die anonieme locatiegegevens deelt met de gemeente Rotterdam. Deze data zijn op geen enkele mogelijkheid te herleiden tot specifieke personen.

Website SpotR

Delen op facebook
Facebook
Delen op linkedin
LinkedIn
Delen op twitter
Twitter
Scroll naar top