SPARK Campus en Dassault Systèmes gaan digitaal samenwerken versnellen

SPARK Campus en Dassault Systèmes gaan digitaal samenwerken versnellen

SPARK Campus en 3DEXPERIENCE-leverancier Dassault Systèmes in ‘s-Hertogenbosch gaan digitaal samenwerken en innovatie in de bouw en infrastructuur helpen versnellen.

 

Hoewel er al jarenlang met een BIM in bouw- en infrawereld wordt gewerkt, is de doorlooptijd van projecten nog aanzienlijk te versnellen door meer geïntegreerd en modulair te gaan werken. SPARK Campus draagt daaraan bij, als verbinder van leren, werken en innoveren, door studenten en bedrijven de voordelen van werken in een virtuele tweeling te laten zien en digitale vaardigheden te ontwikkelen. Dassault Systèmes heeft in de SPARK Campus een 3DEXPERIENCE Lab-omgeving geïnstalleerd om alle mogelijke toepassingen laagdrempelig te kunnen ontdekken en ervaren.

Leren van andere markten
Cassandra Vugts, directeur van SPARK Campus, is enkele jaren geleden de innovatiecampus voor de gebouwde omgeving gestart na onder andere een gesprek met medewerkers van bouwbedrijf Heijmans. “Destijds was al zichtbaar dat 3D-ontwerpen en digitaal samenwerken in de bouw en infrastructuur een grote vlucht zou gaan nemen. Een belangrijke succesfactor daarvoor was echter het ontwikkelen van de benodigde kennis en vaardigheden. Daarom brengen wij in ons SPARK Fieldlab Smart & Circulair Construction (SCC) onderwijsinstellingen, bedrijven en onderzoekspartners samen om de toekomst van de gebouwde omgeving verder vorm te geven. In andere marktsectoren, zoals de auto-, hightech-, scheepvaart- en vliegtuigindustrie wordt al decennialang meer geïntegreerd in 3D-samengewerkt en als gevolg daarvan sneller geïnnoveerd. Daar kunnen de bouw- en infrasector nog veel van leren. In die andere markten zijn wij onze partner Dassault Systèmes tegengekomen, omdat zij grote internationaal opererende ondernemingen en ook veel MKB-bedrijven helpen om duurzame innovatie te versnellen.”

bouw en infrastructuur

Sneller duurzaam innoveren
“Het is onze missie om bedrijven en mensen met een virtuele tweeling te helpen duurzame innovaties te bedenken en op de markt te brengen die in staat zijn product, natuur en leven te harmoniseren”, vertelt Ivo van Berkel, sales director Benelux bij Dassault Systèmes. “Dat doen wij wereldwijd in 12 industrieën, waaronder de bouw en infrastructuur. De belangrijkste enabler daarvoor is ons 3DEXPERIENCE bedrijfs- en innovatieplatform dat alle stakeholders, beschikbare data, applicaties en bedrijfsprocessen in de cloud met elkaar verbindt”. Een voorbeeld in de gebouwde omgeving is de virtual twin die Dassault Systèmes in samenwerking met de stadstaat Singapore heeft gecreëerd. In deze virtuele tweeling worden levensechte simulaties van bijvoorbeeld verkeers- en windstromen, de CO2-uitstoot en gebruik van nutsvoorzieningen uitgevoerd. “In vergelijking met andere markten wordt er in de bouw- en infrasector nog te weinig levensduur gericht en modulair gewerkt”, vervolgt Vugts. “In veel projecten voegt elke partij nog de eigen specialiteit toe en wordt er door alle bouwpartners te weinig naar de totale levenscyclus gekeken.”

Lokaal 3DEXPERIENCE Lab
Dassault Systèmes heeft in de SPARK Campus een 3DEXPERIENCE Lab geïnstalleerd waar zowel studenten als medewerkers van bedrijven laagdrempelig het samenwerken in een virtuele tweeling omgeving kunnen ervaren en oefenen. “Wij hebben wereldwijd in vergelijkbare initiatieven geïnvesteerd om duurzame innovatie in alle markten te helpen versnellen”, licht van Berkel toe. “De grootste daarvan bevindt zich in ons hoofdkantoor, vlakbij Parijs. Behalve om geïnteresseerden een oefenomgeving te bieden, zijn die locaties ook door startups te gebruiken om met de modernste ontwerp-, engineering-, simulatie- en samenwerkingstools hun innovaties sneller op de markt te kunnen brengen. Elk jaar krijgen via het 3DEXPERIENCE Lab-programma honderden startups de kans om hun ideeën te concretiseren (zie de kadertekst voor enkele voorbeelden Via het lokale 3DEXPERIENCE Lab in ‘s-Hertogenbosch kunnen wij veel studenten, bedrijven en startups de voordelen van virtuele tweeling technologie laten ervaren en daarmee bijdragen aan de verdere ontwikkeling van hun digitale vaardigheden.

Unbrick, zet bouw op zijn kop
Als voorbeeld van een innovatief bedrijf vertelde director brand & CX Krijn Smits hoe Unbrick de bouw op zijn kop zet met duurzame modulaire (vakantie)woningen. “Elke Unbrick-woning wordt van A tot Z in onze eigen fabriek ontwikkeld en fabrieksmatig geproduceerd, om vervolgens op locatie alleen nog maar in ongeveer een dag te hoeven worden gemonteerd. Unbrick-woningen bestaan merendeels uit CLT-hout uit duurzaam beheerde Europese bossen en hebben elk een eigen materialenpaspoort. Elk type woning wordt ontwikkeld in de vectorgebaseerde CATIA 3D-ontwerp- en engineeringsoftware, in plaats van een klassieke BIM-applicatie, omdat wij in CATIA elk detail naar behoefte kunnen uitvergroten. Mede dankzij onze integrale ontwerpaanpak en -software kunnen wij fouten, restafval, transport en communicatie tot wel 80% reduceren”. Unbrick richt zich momenteel vooral op de ontwikkeling van vakantieparken. De innovatieve wijze waarop het bedrijf woningen ontwikkelt, produceert en op locatie monteert wordt namelijk afgeremd door langdurige procedures voor vergunningverlening voor woningen in gemeenten.

3DEXPERIENCE Lab en 3DEXPERIENCE Edu
3DEXPERIENCE Lab van Dassault Systèmes is een open innovatie-omgeving en incubatorprogramma, om disruptieve startups te helpen een duurzame bijdrage aan de maatschappij te leveren. Een recent voorbeeld daarvan is de Zwitserse startup WattAnyWhere die CO2-neutrale grote capaciteit generatoren ontwikkelt, die herbruikbare ethanol omzetten in duurzame energie met behulp van brandstofcellen. Behalve startups laagdrempelig toegang geven tot de modernste ontwerp-, engineering-, simulatie- en productiesoftware via het 3DEXPERIENCE Lab-programma helpt Dassault Systèmes ook veel studenten hun creatieve en duurzame ideeën tot leven te brengen via het 3DEXPERIENCE Edu-initiatief. In Nederland ontwikkelen de internationaal vermaarde studententeams van onder andere de TU Delft en TU Eindhoven al jarenlang hun elektrische en met zonne-energie aangedreven raceauto’s met de oplossingen op het 3DEXPERIENCE-platform. Studenten kunnen hun geleerde kennis en vaardigheden tevens laten certificeren omdat zij de ‘workforce of the future’ zijn en zo hun carrièrekansen vergroten.

Website 3DEXPERIENCE platform on the cloud
Website SPARK Campus

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Scroll naar top