Smart2IT en Cadac Group slaan handen ineen

Smart2IT en Cadac Group slaan handen ineen

Koppeling tussen Cadac Modules en Innobrix

Smart2IT en Cadac Group hebben een technologisch samenwerkingsverband aangekondigd, waarbij zij de wereld van koperscommunicatie, via BIM, willen verbinden met die van uitvoering en oplevering. Het doel is hiermee om partijen in de bouwindustrie van tools te voorzien waarmee ze eenvoudiger en sneller kunnen voldoen aan de wensen en verwachtingen van huizenkopers. BIGnieuws sprak met Desmond Laeyendecker, business development manager bij Cadac Group, en Sander Martinec, oprichter en eigenaar van Smart2IT, over de gezamenlijke plannen.

Door Lambert-Jan Koops

Binnen het samenwerkingsverband brengt Cadac met name BIM-kennis in, terwijl Smart2IT knowhow van virtual reality inzet.

Smart2IT is gespecialiseerd in digitale toepassingen op basis van visualisatietechnologieën zoals virtual- en augmented reality en de ontwikkelaar van het Innobrix-platform. Dit laatste is een communicatieplatform voor woningbouwers en consumenten dat BIM-ontwerpen omzet in interactieve, virtuele woningen. Potentiële kopers kunnen hiermee dus een beeld krijgen van toekomstige projecten op basis van de harde ontwerpinformatie die beschikbaar is bij de bouwpartijen. Tegelijkertijd kunnen ze Innobrix ook gebruiken als tool om wijzigingen door te voeren in hun woning, de aanpassingen komen daarbij automatisch weer bij de ontwerpende partijen terecht. Dit laatste is een uitkomst, zo vindt Laeyendecker: “We zien dat veel aannemers al werken met woningconfiguratoren, waarmee ze potentiële huizenkopers van nieuwbouwwoningen inzicht geven in de mogelijkheden. Dat is absoluut een goede zaak, omdat kopers daarmee beter begrijpen wat ze kopen. Tegelijkertijd zien we echter ook dat tijdens het kopersbegeleidingsproces vaak nog data op traditionele en handmatige wijze worden aangepast, zodat aanpassingen soms niet of onjuist worden uitgevoerd. Met onze samenwerking willen we dit proces automatiseren, zodat fouten worden voorkomen.” 

Gezamenlijke visie
Binnen de samenwerking tussen beide partijen brengt Cadac vooral BIM-kennis in, terwijl Smart2IT zijn knowhow van virtual reality inzet. Toch was het niet zozeer de technische kennis die beide bedrijven heeft samengebracht, maar vooral de manier waarop de ondernemingen het woningmodel benaderen, zo vertelt Martinec. “Zowel Cadac als Smart2IT behandelen een huis als een samenstelling. Cadac doet dit door een huis op te splitsen in modules, met behulp van de software Cadac Modules, en wij doen het door het huis in Innobrix te verdelen in halffabrikaten en prefab-onderdelen. Die overeenkomst in visie is uiteindelijk wat ons heeft samengebracht. Letterlijk, aangezien het onze gezamenlijke klant Van Wijnen Noord was opgevallen dat onze manier van denken zo op elkaar leek en suggereerde dat Cadac en Innobrix eens met elkaar moesten gaan praten.”
Na de eerste gesprekken bleek al snel dat zowel Cadac als Smart2IT voordelen zagen in het integreren van Cadac Modules en Innobrix. Gezamenlijke klant Van Wijnen Noord was bovendien ook enthousiast over het idee en dat is volgens Laeyendecker ook wel logisch. “Aannemers en bouwbedrijven hebben BIM nodig voor hun werkzaamheden en een platform als Innobrix voor hun communicatie. Door de koppeling van de communicatietool aan het BIM-model, kunnen ze tijd besparen en betere woningen opleveren, conform de verwachtingen van de koper.”
Martinec vult aan waarom de koppeling in zijn beleving zo nuttig is: “Er zijn tegenwoordig zo veel mooie technieken beschikbaar voor communicatie, zoals augmented en virtual reality, maar de consument krijgt nog vaak een 2D-tekening, omdat dit het enige is wat bouwers direct uit hun ontwerpmodel kunnen halen. De consument moet volgens mij echter kunnen kiezen, beleven en ervaren, want een huis is toch een van de belangrijkste aankopen in zijn leven. Dat klinkt als extra werk voor een bouwer, maar met deze koppeling hoeft hij geen extra moeite meer te doen om een presentatiemodel te creëren. Zo kan hij makkelijk toegevoegde waarde bieden tijdens het verkoopproces.” 

Opbouwstrategie
De samenwerking tussen Cadac en Smart2IT kent drie stappen. De eerste is het bouwen van een intelligente add-in in Revit die bouwprofessionals moet helpen om een zogenaamd tasveld te creëren. Martinec legt uit wat dit tasveld precies inhoudt. “Een bouwer heeft vaak een beeld van een woning als geheel, maar daar willen we hem eigenlijk vanaf hebben, want dat is te beperkt. Hij moet overstappen op een IKEA-achtige denkwijze, waarbij niet alleen het gehele product belangrijk is, maar ook de opbouwstrategie en de tussenstappen. Het BIM-model moet daarbij als het ware uiteen worden getrokken en opgedeeld voor productie, waarbij de stappen van de opbouwstrategie worden opgenomen in de tasvelden. De modelleur moet deze tasvelden kunnen maken, controleren en beheren in Revit, vandaar dat de add-in nodig is. Vanuit de tasvelden is vervolgens een woning in Innobrix in elkaar te zetten en zo kan de gebruiker van dat platform het BIM-proces weer aansturen.”
Laeyendecker: “Met de add-in en de koppeling automatiseren we werkmethoden en zorgen we ervoor dat de modelleur geen dom werk meer hoeft te doen, zoals het overzetten van BIM-modellen in Innobrix. Daarmee houdt hij tijd over voor leuke en interessante klussen, zoals het uitwerken van extra en meer specifieke opties voor kopers.”

Innobrix als platform voor communicatie.

Automatische tekeningen
Als de add-in voor Revit eenmaal gereed is, is het tijd voor stap twee in de samenwerking tussen Cadac en Smart2IT. “We willen automatisch de 2D-tekeningen voor verkoop en uitvoering door de software laten genereren op basis van de configuratie die de kopers hebben gekozen. Die 2D-tekeningen zijn nog altijd nodig in het bouwproces, bijvoorbeeld voor vergunningen, en kunnen prima geautomatiseerd worden aangemaakt. Dit gaan we mogelijk maken met de Forge Design Automation API die deze zomer is vrijgekomen. Het mooie daarvan is dat het hiermee mogelijk is om automatisch tekeningen te genereren in de cloud zonder dat hiervoor het hele model weer terug moet naar Revit, en dat scheelt weer tijd. Als alles volgens plan gaat, zou deze functie in het eerste kwartaal van 2019 beschikbaar moeten zijn voor de eindgebruikers.”
De laatste stap van de samenwerking behelst de volledige integratie tussen Innobrix en Cadac Modules. Daarbij wordt niet alleen informatie uitgewisseld in de beslissingsfase, maar zullen de bouwdata ook worden gebruikt voor het lifecyclebeheer van de woningen en track & tracing van bouwonderdelen tijdens de bouw met behulp van RFID. 

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Scroll naar top