SketchUp Pro 2021 verschuift de workflow naar de voorkant

SketchUp Pro 2021 verschuift de workflow naar de voorkant

Onderzoekstool PreDesign geïntroduceerd


Op 18 november zag de nieuwste versie van SketchUp het daglicht: SketchUp 2021. Wat is er zoal voor nieuws te ontdekken in deze jongste versie? In dit artikel een overzicht van de belangrijkste aanpassingen en toevoegingen.

Door de redactie

Het nieuwe logo van SketchUp, in 3D gemaakt met de tools van SketchUp 2021.

Natuurlijk inhoudelijk niet heel belangrijk, maar toch wel aardig om te noemen is dat de wildste in de Trimble-familie nu een logo heeft gekregen dat past bij de huisstijl. Acht jaar nadat het SketchUp-logo een facelift kreeg, vond Trimble het tijd om te laten zien dat SketchUp écht bij de familie hoort. Het eigenwijze rood heeft daarmee plaatsgemaakt voor het gedistingeerde blauw dat Trimble zo lief is en waar ook het Trimble-logo zelf mee gekleurd is. Het nieuwe logo lijkt op het eerste gezicht misschien een platte, wilde krul. Wie echter goed kijkt kan er heel veel in ontdekken. Het is wel degelijk afgeleid van de eenvoud van een kubus en kan worden gebouwd in SketchUp zelf met behulp van geavanceerde tools. Probeer het eens! Wie goed kijkt ontdekt een 3, een D, een S. Alle onderdelen waaraan SketchUp te herkennen is.

PreDesign is een online onderzoekstool om invloeden van het klimaat te verwerken en laat de seizoensinvloed zien van zonlicht, temperatuur, wind en neerslag.

Nieuwe startmethode
Ook de bijbehorende producten LayOut, StyleBuilder, het 3D Warehouse en Extension Warehouse kregen hun eigen, nieuwe logo, maar wel in dezelfde stijl. En dan is er nog de nieuwkomer PreDesign. Hoewel er veel bedrijven zijn die hun hele 3D-workflow, van scannen tot documentatie, in SketchUp vervolmaken, ligt de kracht van SketchUp vooral in de eerste fase van het ontwerp. Een ontwerper kan vrij en onbezonnen een nieuw project starten in SketchUp. Om die eerste, prille fase betekenisvoller te maken, is in SketchUp Pro 2021 PreDesign gelanceerd. Dit is een gloednieuwe online onderzoekstool en biedt ontwerpers van onder andere gebouwen en buitenruimten alle informatie die ze nodig hebben om invloeden van het klimaat op de juiste manier in hun eerste concepten te verwerken. Zo kan de juiste richting voor een ontwerp al worden bepaald voordat de eerste 3D-lijn is gezet.

Inloggen
Zodra het commando in SketchUp gekozen is, springt de gebruiker het internet op, naar predesign.sketchup.com. Daar logt hij in om een project aan te maken. Het is mogelijk om te kiezen voor een bedrijf, een school of een woning en het is de verwachting dat er meer smaken bij komen in de toekomst. Dat is natuurlijk ook de kracht van de online tools: de eerstvolgende keer dat een gebruiker inlogt, ziet hij nieuwe functies. Het is niet nodig om iets te installeren en een wizard leidt de gebruiker even rond. Superhandig. Vandaar ook dat deze nieuwe functie alleen beschikbaar is voor SketchUp-klanten die de software via een abonnement betalen, een zogenaamde Subscription. Zij loggen namelijk in met een Trimble ID en hoeven geen serienummer in te voeren. Daarmee wordt het gebruik van SketchUp ook steeds persoonlijker en is het steeds beter mogelijk om een eigen ‘SketchUp-ruimte’ vorm te geven.
In het project zelf geeft de ontwerper de locatie op aarde op en kiest hij het weerstation van voorkeur. PreDesign weet dan voldoende om in 3D aan te geven wat de invloed is van zonlicht, temperatuur, wind en neerslag. En dat per seizoen.
Vervolgens doorloopt de gebruiker een route waarin allereerst gekeken wordt naar de algemeen best toepasbare strategische respons van de ontwerper. Vragen die daarbij horen zijn bijvoorbeeld: moet het weer zoveel mogelijk buiten het gebouw blijven of dient de zon vooral te worden binnengelaten? Dient er veel aandacht uit te gaan naar de buitenruimte of heeft dat geen zin?
Na het beantwoorden van de vragen krijgt de ontwerper per windrichting aanwijzingen over het toe te passen glasoppervlak en de mate van beschaduwing. Door het eenvoudig aan- en uitvinken van opties is direct de invloed van de gemaakte keuze zichtbaar.
Het gebruik van PreDesign zou in theorie betere ontwerpprojecten op moeten leveren, omdat het de gebruiker al in een vroeg stadium onderbouwd een richting aangeeft. Ontwerpers krijgen ook meer informatie om voorlopige oplossingen te beïnvloeden. Een beetje zoals dat ook het geval is bij Sefaira, de energieprestatietool die al enkele jaren aan SketchUp & Revit geklikt kan worden. Maar waar Sefaira een zeer specialistische tool is, is PreDesign voor iedereen te gebruiken. PreDesign is daardoor vooral een StoryTelling-tool waarmee de ontwerper voor de opdrachtgever goed beslagen ten ijs komt.

Voorstellen van PreDesign voor de mate van beschaduwing van de ramen in een ontwerp.

Live Components
Live Components zijn een nieuw soort configureerbare objecten voor gebruik in SketchUp. Het idee is dat de gebruiker eerst het object aanpast en dan pas plaatst in zijn of haar ontwerp. Daarmee zijn Live Components heel erg handig voor echt bestaande producten die in het ontwerp gebruikt gaan worden. Deze producten zijn vaak in meerdere uitvoeringen verkrijgbaar en door het als Live Component beschikbaar te stellen hoeft er slechts één object gemaakt te worden, waarna deze vervolgens in een oneindig aantal variaties en kleuren is toe te passen.
Gebruikers kunnen toegang krijgen tot de Live Components door het 3D Warehouse te openen en te navigeren naar de collectie van 3D-objecten gehost door SketchUp Labs. In tegenstelling tot Dynamic Components, hertekenen Live Components zichzelf terwijl de aanpassingen worden gemaakt. Dynamic Components wonen voorlopig nog naast Live Components in het SketchUp-huis.

Tag Folders & Filters
Met SketchUp Pro 2021 positioneert Trimble de ontwerpsoftware weer meer en meer als BIM-tool. Er is steeds meer aandacht voor de organisatie van de tekening en in deze versie is het nu mogelijk om Tags in mappen te kunnen ordenen. Tags vervingen al eerder Layers. Layers zijn een traditionele manier om een computertekening te ordenen en stamt nog af van de doorzichtige calques toen ontwerpers nog met de pen tekenden. De beperking van een ordening op lagen is dat een object zich maar op één laag bevinden kan. Met Tags is deze beperking opgeheven.
Met de Tag Folders zijn vooral de grote, complexe 3D-modellen overzichtelijker en beter bruikbaar te maken. Tags zijn te organiseren en catalogiseren op basis van attributen, bouwniveaus of ontwerpopties.
De nieuwe filter-optie in het Tags-paneel van SketchUp maakt het ook nog eens een stuk eenvoudiger om te zoeken naar Tags in een model en om snel de zichtbaarheid van individuele Tags te controleren, Tag-gebaseerde selecties te maken in het modelvenster of de eigenschappen en styling van Tags te bewerken. Als lange Tag-lijsten met een bepaalde hiërarchie in naamgeving zijn georganiseerd, zal Tag Filtering de creatie van mappen aanzienlijk versnellen, zodat tot op een voorvoegsel nauwkeurig gefilterd kan worden en zo zijn de gezochte Tags dan ook snel toe te voegen.

Het Subscription-model van SketchUp Pro moet het mogelijk maken gedurende het jaar steeds kleine verbeteringen toe te voegen aan het pakket.

Ook LayOut
Tag Folders synchroniseren ook in LayOut, waardoor gebruikers eenvoudig grotere gedeelten van een modelvenster kunnen uitschakelen of aanzetten bij het samenstellen van 2D-tekeningen. Daarmee is dit de enige update voor LayOut in deze versie. In het jaar 2021 worden weer grotere verbeteringen verwacht voor de tool waarmee eenvoudig 2D-documentatie van een SketchUp-3D-model te maken is.

SketchUp Labs
Een Subscription-model met login en steeds meer online tools banen de weg vrij voor een SketchUp dat gedurende het jaar steeds kleine verbeteringen kan ondergaan. Dit in tegenstelling tot de jaarlijkse grote upgrades waaraan we nu gewend zijn. Veel van deze kleine verbeteringen zullen al in de testfase beschikbaar zijn in het zogenaamde SketchUp Labs. Live Components is de eerste functie die op deze wijze is uitgebracht, nadat deze al voor een select aantal gebruikers beschikbaar was gesteld in SketchUp Labs.
Het uitbrengen van een ‘Labs’-functie stelt Trimble zo in staat om eerder feedback te verzamelen, zodat ze de prioriteit van toekomstige SketchUp-ontwikkeling beter kunnen bepalen. Functies die deel uitmaken van het Labs-programma zijn misschien minder gepolijst, maar juist bedoeld om nieuwe functies sneller aan de gebruiker te leveren en daarmee eerder te kunnen testen in echte workflows.

Conclusie
Met SketchUp 2021 laat Trimble zien dat het prioriteit geeft aan de bruikbaarheid van de 3D-tool en dat het de samenwerking met anderen wil vergemakkelijken. De introductie van PreDesign laat daarbij zien dat SketchUp voorlopig nog niet is uitontwikkeld, dat de makers blijven luisteren naar de markt en dat Trimble continu waarde creëert nu SketchUp alleen nog in abonnementsvorm verkrijgbaar is.

Website SketchUp

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Scroll naar top