SignalenCafé Infrastructuur: Digitale dilemma’s

SignalenCafé Infrastructuur: Digitale dilemma’s

Het Planbureau voor de Leefomgeving organiseert op 20 november 2017 een SignalenCafé in Zaal 3, buurman van De Electriciteitsfabriek in Den Haag.

Infrastructuur vormt de vitale, vaste onderlegger van onze samenleving. Maatschappelijke uitdagingen, zoals het inpassen van nieuwe energiebronnen en bereikbaarheid, vragen om slimme oplossingen zoals smart mobility en smart grid.

Publieke waarden onder druk

Willen we niet allemaal een leefomgeving waar we digitalisering kunnen inzetten voor een makkelijker en zorgelozer bestaan? Natuurlijk, maar dat is slechts één kant van de medaille. De digitalisering van de infrastructuur, zoals blijkt uit het PBL Signalenrapport, laat ook zien dat publieke waarden zoals toegankelijkheid, beschikbaarheid en privacy. onder druk komen te staan. De spelregels lopen achter de feiten aan. Er ontstaan nieuwe leemten in regelgeving en toezicht. Daardoor komt de regie op transities waar digitalisering een grote rol speelt, in het gedrang. Willen we kunnen komen tot slimme manieren van inrichten en gebruiken, dan moet de overheid zich proactief opstellen, heldere kaders stellen én de civil society laten mee denken en experimenteren. Aldus het PBL. In dit SignalenCafé een discussie met strategen en beleidsmakers uit de sectoren mobiliteit en energie over hoe dit het beste aan te pakken.

Programma SignalenCafé

  • 15:00 Ontvangst met koffie en thee
  • 15:30 Digitale dilemma’s: hoe balanceren we de publieke waarden?
    Welkom door moderator Chris van ’t Hof
    Column van schrijver en columnist Bas Heijne
    Presentatie Signalenrapport door PBL-onderdirecteur André van Lammeren
  • 16:00 Discussie met panel en zaal, met onder andere: Lot van Hooijdonk (wethouder Utrecht), Focco Vijselaar (directeur Algemene Economische Politiek, ministerie EZ), Pallas Agterberg (directeur Strategie, Alliander)
  • 16:45 Afsluiting en netwerkborrel

Website PBL | Aanmelden Signalencafé
PDF Signalenrapport Mobiliteit en Electriciteit in het Digitale Tijdperk

 

Delen op facebook
Facebook
Delen op linkedin
LinkedIn
Delen op twitter
Twitter
Scroll naar top