Segmentencontrole BGT: aan en weer uit

Segmentencontrole BGT: aan en weer uit

De segmentencontrole van de Basisregistratie Grootschalige Topografie geeft een waarschuwing in het verwerkingsverslag van een mutatielevering wanneer geconstateerd wordt dat objecten door mutaties niet meer exact aansluiten of wanneer er gaten ontstaan in het landsdekkende kaartbestand.

In 2017 is deze controleslag reeds door GIS-Magazine aangekondigd, in januari 2018 is de segmentencontrole voor het eerst tijdelijk aangezet. Op dinsdag 22 mei jongstleden is de controle aan het begin van de middag geactiveerd door de Landelijke Voorziening (LV-BGT). Al snel bleek dat de performance in bepaalde situaties (aanleveringen met een complexe omhullende en een WORDT-contour die niet gelijk is aan de WAS-contour) toch nog te wensen over liet. Daarom is op 23 mei de segmentencontrole weer uitgezet. Het Kadaster werkt aan een oplossing. Zodra deze is vrijgegeven via één van de komende LV-BGT-releases zal de segmentencontrole weer worden geactiveerd. Bronhouders worden op de hoogte gehouden via de website van het SVB-BGT en via mededelingen op het BRAVO portaal.

Tips
In de tussentijd kunnen bronhouders van de BGT aan het volgende denken als zij mutaties insturen die mogelijk de landsgrens wijzigen: Als de contour ‘WAS’ verschilt van de contour ‘WORDT’, dan heeft de BGT-keten er meer werk mee, vanwege de segmentencontrole die nieuwe gaten voorkomt. Voor een grote mutatie die mogelijk de landsgrens wijzigt: controleer de mutatie eerst tegen de controleservice om te weten te komen of contour ‘WAS’ verschilt van contour ‘WORDT’. Nota bene: Als automatisch berichtenverkeer ‘aan’ staat, kan dit niet, en levert de bronhouder waarschijnlijk al kleine mutaties, zoals gewenst. Als het een grensmutatie betreft, beperk dan de grootte en complexiteit door deze op te knippen in deelmutaties die na elkaar worden aangeleverd. 

Website SVB-BGT

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Scroll naar top