SCIA heeft SCIA Engineer 17 gelanceerd, de nieuwste versie van haar 3D rekensoftware voor het analyseren en ontwerpen van bouwkundige en civiele constructies. Met SCIA Engineer 17 kunnen bouwkundig ingenieurs hun productiviteit nog verder verhogen doordat ze aanzienlijk sneller, nauwkeuriger en transparanter kunnen werken.
De nieuwe versie van het pakket bevat een groot aantal nieuwe features en verbeteringen in de workflow die de ingenieur vele voordelen opleveren bij het analyseren en ontwerpen van constructies uit beton, staal en composieten, bij het werken in BIM-modellen en bij het genereren van belastingen. Bovendien is het gebruiksgemak van het pakket nog verder verbeterd. Daar komt nog eens bij dat SCIA Engineer 17 de eerste versie is waarin de inspraak van de gebruikers zeer groot was; de drie aanpassingen die volgens de klanten het meest relevant waren, zijn in het nieuwe pakket verwerkt.
“Bouwkundig ingenieurs staan onder grote druk om zo snel mogelijk goede en veilige ontwerpen op te leveren. De vele taken die daarbij komen kijken, moeten ze in een doorgaans stressvolle situatie uitvoeren. Daarom hebben wij in onze release 17 de nadruk gelegd op features die die druk verlichten en die de ingenieurs helpen hun dagelijkse werkzaamheden zo goed en efficiënt mogelijk uit te voeren”, aldus Hilde Sevens, CEO van SCIA.
“Met SCIA Engineer 17 hebben we enorme stappen gezet op het gebied van productiviteit, snelheid, transparantie, precisie en economisch ontwerp”, zegt Cyril Heck, Chief Product and Marketing Officer bij SCIA. “De snelheid van het pakket hebben we aanzienlijk kunnen verhogen doordat we multi-processing volledig ondersteunen bij het ontwerpen conform de Eurocodes, en doordat we onze workflows geoptimaliseerd hebben. Zo hebben we bijvoorbeeld het aantal stappen bij de doorbuigingsberekeningen op de lange termijn teruggebracht van acht naar vier. Bovendien is het totale proces van de doorbuigingsberekeningen ruim vier keer zo snel als in de vorige versie. In onze module voor het ontwerpen van staalconstructies hebben we de resultaten van het SEMI-COMP+-project meegenomen, waardoor we maar liefst 15% materiaal kunnen besparen bij dunnere onderdelen. En dat zijn slechts enkele voorbeelden van wat het nieuwe pakket aan voordelen biedt.”
SCIA Engineer 17 bevat o.a. de volgende nieuwe functionaliteiten:
Betonconstructies:
- Praktische, snelle en transparante ontwerp-workflows voor 1D- en 2D-elementen
- Ontwerp en controle van ponswapening voor platen en funderingsplaten conform Eurocode EN 1992-1-1
- Snelle, betrouwbare, gelijktijdige berekening van codeafhankelijk betonvervormingen in balken en funderingen
- Nationale annexen van Noorwegen, Zweden, Denemarken, Italië, Spanje en Cyprus zijn geïmplementeerd
- Bijgewerkte materiaalbibliotheken voor de Britse annex BS EN-NA, de Oostenrijkse ONORM – EN NA, de Ierse IS-EN NA en de Duitse DIN -EN NA.
Staal- en composietconstructies:
- Intelligente sectieclassificatie, ook voor de meer complexe vormen
- Economischer ontwerp voor semi-compacte staalsecties (Class 3), gebaseerd op de resultaten van het SEMI-COMP+-project, waaruit blijkt dat maar liefst 15% op materiaal bespaard kan worden
- Gedetailleerde grafische informatie en maatwerkrapportages.
- Ondersteuning voor stalenliggers van Westok
- In het vlak stijve diafragma’s gecombineerd met zijdelingse oppervlakteverdeling voor zwaartekrachtbelastingen
- Implementatie van nieuwe codes AISC 360-16 en AISI S100-16 en verbeterde workflow voor composietontwerp
BIM:
- Verbeterde Revit-link met mogelijkheden op het gebied van smart mapping
- Direct opstarten van SCIA Engineer vanuit het Allplan-menu en automatische import van het model in SCIA Engineer
- Next generation task management met de koppeling met Allplan’s bim+ cloudplatform
Genereren van belastingen:
- Verdeling van de lasten van belastingspanelen naar draagbalken door middel van de Tributary areas method
- Ondersteuning van borstweringen en uitstekende daken in de 3D wind load generator