Schouwen in de 21e eeuw

Schouwen in de 21e eeuw

Het veld in met Erik Pander van Waterschap Drents Overijsselse Delta.

 

Al jaren ging het precies op dezelfde manier. Ruim 60 medewerkers van Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) trekken in de herfst het veld in om sloten te controleren op een goede doorstroom. Specifiek gaat het om die sloten waarop een onderhoudsplicht ligt bij perceeleigenaren waarvan hun perceel grenst aan een sloot: de schouwsloten. Dit proces wordt de schouw genoemd. Nu ziet diezelfde schouw er dankzij satellietschouw er heel anders uit. Dat laat Erik Pander, medewerker toezicht en handhaving bij WDODelta, aan ons zien.

De schouw is belangrijk voor een goede doorstroom van het water in sloten. Een goede doorstroom is belangrijk en zorgt ervoor dat een eventueel teveel aan water in een gebied snel kan worden afgevoerd. Velden en akkers worden hierdoor niet te nat. Zo krijgt niemand natte voeten. Ingroei of ander vuil in een sloot kan de afstroom van water blokkeren. Denk bijvoorbeeld aan waterplanten, riet, takken en bladeren. Het waterschap stuurt in dat geval de eigenaar van het perceel die verantwoordelijk is voor het onderhoud, een waarschuwing om de sloot voor een bepaalde datum schoon te maken. Doet hij dit niet, dan riskeert de perceeleigenaar een boete.

Dit is één van de taken van de handhavers van het waterschap, waaronder Erik Pander. Vroeger controleerde het waterschap met veel mensen in het veld. Nu kunnen Erik en zijn collega’s dat deels achter hun bureaus doen en gaan ze alleen het veld in als het moet. Met een tablet, als onderdeel van de oplossing Schouw M.App. Deze manier van werken heeft het schouwproces drastisch veranderd.

Vanuit je bureaustoel

Het vernieuwde schouwproces begint bij de digitale of satellietschouw. Satellietbeelden van het gebied van het waterschap worden geanalyseerd met kunstmatige intelligentie. Daarbij worden de sloten die een functie hebben in de afvoer door middel van een slim algoritme op ‘goed’ of ‘niet goed schoongemaakt’ gecontroleerd. Op deze wijze worden sloten goed- of afgekeurd. Op het beeldscherm wordt de status van een watergang gevisualiseerd door de kleuren rood en groen. Deze informatie wordt gebruikt om het aantal afgekeurde watergangen visueel te beoordelen. Met het satellietbeeld en lokale kennis kan de handhaver de watergang als ‘schoon’ bestempelen en het oordeel van de satellietschouw “overrulen”.

De handhaver gebruikt hiervoor de “Beeldschermschouw” app. Het aantal afgekeurde watergangen dat na dit proces overblijft wordt gecontroleerd in de veldschouw en daarmee gaan handhavers het veld in. Het voordeel is dat alleen watergangen die met grote zekerheid als “niet schoon” worden geclassificeerd door de handhaver fysiek worden gecontroleerd. Ook watergangen waarvoor geldt dat het oordeel door de satellietschouw notoir onbetrouwbaar is (onder bomen en in bebouwing) worden fysiek gecontroleerd. Hierdoor is het aantal veldinspecties al sterk teruggebracht.

Handhavers weten nu waar er nog gecontroleerd moet worden. In dit gedeelte van het proces controleren ze in het veld of de watergang inmiddels is schoongemaakt. Alleen de perceelbeheerders waarvan de sloot in de veldschouw is afgekeurd, krijgen een brief. Schouw M.App bespaart hiermee veel tijd en middelen. Het zorgt ervoor dat inspecties efficiënter en betrouwbaarder worden ingezet.

Erik heeft veel gemerkt van die verandering: “Vroeger waren we met 60 man twee weken bezig om alle sloten te controleren. Het zat er zo ingebakken om met je collega’s door het veld te lopen. Als je ineens moet vertrouwen op een foto vanuit de lucht, vergt dat wel wat van mensen.” Gelukkig zagen Erik en zijn collega’s al snel in welke voordelen de oplossing brengt.

Website IMAGEM

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Scroll naar top