Op initiatief van Amsterdam Airport Schiphol organiseren zeven Europese luchthavens de {re}coding aviation hackathon.
Tijdens deze hackathon, die plaatsvindt van 16 tot 18 juni in Berlijn, worden developers uitgedaagd om nieuwe toepassingen te ontwikkelen die de reiservaring van passagiers moet verbeteren. Naast Schiphol stellen de luchthavens van Stockholm (Swedavia), Frankfurt (Fraport), Genève, London Gatwick, München en Kopenhagen data beschikbaar. {Re}coding aviation is de eerste airport hackathon met een grootschalig internationaal karakter.
Samenwerken en data delen
De hedendaagse vliegtuigpassagier reist steeds vaker van A naar B met een tussentijdse overstap op een derde luchthaven. Dat kan voor problemen zorgen wanneer er vertraging optreedt of bagage opnieuw ingecheckt moet worden. De zeven luchthavens die deelnemen aan de hackathon – die gehouden wordt op ‘neutraal’ terrein in Berlijn – verwerken gezamenlijk 294,2 miljoen passagiers op jaarbasis. In ongeveer 40 procent van de gevallen gaat het vliegreizen waarbij een overstap gemaakt wordt. Naast de zeven airports zijn Sita en KONE als technologische partners verbonden aan de hackathon en stellen API’s beschikbaar. T-Systems en ACI Europe zijn aan de hackathon verbonden als supporting partners. Door samen te werken en data met elkaar te delen, zijn vliegvelden beter in staat om dergelijke passagiersstromen in goede banen te leiden en vertragingen en reizigersongemakken te voorkomen. Door het organiseren van {re}coding aviation willen de zeven airports praktische toepassingen ontwikkelen die helpen bij het bieden van een betere service aan passagiers, ook wanneer ze een overstap maken.
API’s en datasets
Deelnemers zijn vrij om de beschikbare API’s en datasets te gebruiken met behulp van toepassingen zoals AI, IoT en sensoren, chatbots, robotica en wearables. Zo zijn er onder meer vlucht- en wachttijddata en indoor-navigatie-API’s beschikbaar. Developers worden daarbij uitgedaagd om verder te kijken dan de standaard mobiele toepassingen en boekingssites. De organisatie van de hackathon stimuleert zo developers, designers en andere geïnteresseerden om met innovatieve ideeën de reiservaring van passagiers te herdefiniëren. Door data met elkaar te delen willen de luchthavens hun samenwerking verder optimaliseren en het gebruik van open data stimuleren. Tijdens eerdere hackathons georganiseerd door de verschillende luchthavens, zijn toepassingen bedacht die verder ontwikkeld zijn en ook daadwerkelijk in gebruik zijn genomen. Zo gebruikt Fraport ‘FRAnky the Chatbot’, een Facebook chatbot die vragen van reizigers beantwoordt. Schiphol werkt op dit moment aan de implementatie van TimeFlies, een concept dat bedacht is tijdens de Dutch Open Hackathon 2016. TimeFlies biedt reizigers up-to-date informatie over wachttijden, vluchttijden en reistijden.
Vier thema’s
De hackathon is onderverdeeld in vier thema’s:
- Life before the airport
- Life at the airport
- Life in between airports
- Life after the airport
Gezamenlijk omvatten deze thema’s alle facetten van een vliegreis. Van het boeken van een reis tot de reis zelf en van de paspoortcontrole tot de aankomst op de bestemming. Ieder thema heeft zijn eigen specifieke uitdagingen.De ‘overall winnaar’ van de hackathon wint een volledig verzorgde reis naar het Europese startup event, Slush, dat plaatsvindt van 30 november tot 1 december 2017 in Helsinki. De winnaars van de verschillende thema’s winnen een rondvlucht in een helikopter. Ook stellen de deelnemende partners prijzen beschikbaar voor hun persoonlijke favoriet.