Satellietinformatie en 5G

Satellietinformatie en 5G

De proeftuin 5Groningen en de European Space Agency unit Business Applications (ESA BA) gaan testen hoe 5G en satellietinformatie elkaar kunnen aanvullen en versterken.

5G is de nieuwste generatie mobiele communicatie en is de opvolger van 4G. 5G is sneller, kan meer data versturen, is betrouwbaarder en zorgt bovendien voor een langere batterijduur. De vertraging in het netwerk is vele malen kleiner. Een flink aantal pilots van 5Groningen kan vanaf nu profiteren van unieke satellietinformatie als extra functionaliteit bovenop 5G. En bedrijven uit het netwerk van ESA kunnen gebruikmaken van testmogelijkheden met 5G in Groningen.

Focus
5Groningen en de ESA BA richten zich voor een deel op dezelfde gebieden, namelijk op zorg, verkeer, energie, landbouw en leefomgeving. ESA heeft als ruimtevaartorganisatie een groot netwerk van bedrijven uit heel Europa die gespecialiseerd zijn in satellietdiensten. 5Groningen heeft een 5G-proeftuin waar ondernemers en kennisinstellingen toepassingen van 5G testen. De komende maanden wordt gekeken welke pilots binnen 5Groningen kunnen worden aangevuld met satellietinformatie en welke bedrijven uit het ESA-netwerk hieraan worden gekoppeld. Daarnaast worden Europese bedrijven uitgenodigd om ideeën voor nieuwe projecten in te dienen, die gebaseerd zijn op 5G en satellietinformatie.

Win-win voor ESA en 5Groningen
Volgens Peter Rake, programmamanager 5Groningen, kan satellietinformatie veel meerwaarde bieden bij huidige en toekomstige pilots van 5Groningen. “Denk aan exacte locatie-bepaling (tot 10 centimeter nauwkeurig) en informatie over weersomstandigheden en bodemgesteldheid. Maar ook connectiviteit waar 5G niet beschikbaar is, zoals op open zee. Dankzij de samenwerking met ESA bouwen we ons netwerk uit met bedrijven die zijn gespecialiseerd in satellietdiensten. Dit biedt prachtige nieuwe kansen voor ondernemers uit Noord- en Midden Groningen. Daarnaast zetten we Groningen op de kaart bij grote Europese bedrijven”, aldus Rake. De samenwerking werkt twee kanten op, want bedrijven die zich bezighouden met satellietinformatie kunnen vanaf nu ook volop profiteren van 5G testmogelijkheden, zoals Internet of Things. Rita Rinaldo van ESA is ervan overtuigd dat de samenwerking kansen vergroot op nieuwe doorbraken. “Ontwikkelaars van reguliere toepassingen krijgen hiermee de mogelijkheid om innovatieve applicaties te ontwikkelen en te testen, doordat ze gebruik kunnen maken van satelliet-informatie en 5G. Hier zullen veel toekomstige gebruikers profijt van hebben.”

Voorbeelden combinatie 5G en satellietinformatie
Binnen 5Groningen zijn pilots ontwikkeld die veel baat hebben bij satellietinformatie. Zo kan bij pilots met drones satellietcommunicatie (SatCom) worden ingezet, zodat er altijd contact is met de drones, óók in gebieden waar het reguliere 3G- of 4G-netwerk geen bereik heeft. Binnen een andere pilot op zee kan met behulp van satellietpositionering en navigatie (SatNav) de positie van een schip exact weergegeven worden en realtime de status van de lading worden gemonitord (SatCom). Satellietaardobservatie (SatEO) geeft informatie over bijvoorbeeld weersomstandigheden en de diepte van vaarwegen.

Website 5Groningen

Delen op facebook
Facebook
Delen op linkedin
LinkedIn
Delen op twitter
Twitter
Scroll naar top