Ruimteschepper Kenniskring over Prinsjesdag en PDOK

Ruimteschepper Kenniskring over Prinsjesdag en PDOK

Ook in januari en februari organiseert Ruimteschepper weer haar kennissessies voor leden en andere belangstellenden.

De aankomende kennissessie van Ruimteschepper wil inzicht bieden in de stand van zaken rondom PDOK (Publieke Data Op de Kaart). In Theater ORPHEUS te Apeldoorn komt de volle breedte aan bod: Hoe werkt het ‘aan de achterkant’? Welke ontwikkelingen zijn gaande? Ook wordt PDOK gezien in het licht van (Linked) Open Data, INSPIRE en ELF. Van voorbeelden uit de praktijk tot de IDEAwall in de PDOK community. NB: er geldt inschrijfvoorrang voor leden van de Kenniskring.

Programma 19 januari 2017

Welkom & opening: Jan Roodzand , Ruimteschepper en Aart Jan Klijnjan, Kadaster

  • 13:15 PDOK is 4 jaar in productie: Dorus Kruse, Kadaster
  • 13:30 Locatieserver 2.0, de gratis zoekservice op PDOK: Jeroen Hogeboom, Kadaster
  • 14:05 ‘OpenTopo’ en PDOK: Jan-Willem van Aalst, Imergis BV
  • 14:40 De PDOK-infrastructuur & architectuur: Jurgen te Stroet en Wouter Visscher, Kadaster
  • 15:15 Pauze
  • 15:45 PDOK WFS services: een zegen voor WebGIS en Apps: Peter-Paul Koonings, GeoNovation
  • 16:10 PDOK en linked data & API’s: Jasper Roes, Kadaster
  • 16:35 PDOK community: Simeon Nedkov, Geonovum
  • 17:00 Afsluiting & borrel

Prinsjesdag op de kaart

De Ruimteschepper Kenniskring van 16 februari 2017 zal plaatsvinden in het kantoor van de Algemene Rekenkamer in Den Haag. De centrale vraag is daar: Wat zouden we met geodata kunnen doen aan de voorkant als kabinet en Tweede Kamer praten over het verdelen van belastinggeld op Prinsjesdag?

De Algemene Rekenkamer controleert of de burger waar krijgt voor zijn of haar belastinggeld. De rekenkamer controleert ook of het kabinet daar netjes verantwoording over aflegt. Bij deze controles wordt steeds meer (geo)data gebruikt: Waar landt belastinggeld en wat doet het op die plek? Denk hierbij aan domeinen zoals zorg, infrastructuur, onderwijs, veiligheid en  jeugd. De verantwoording is achteraf als het belastinggeld is uitgegeven. Het debat over het verdelen en inzetten van belastinggeld is natuurlijk prima te ondersteunen met geodata. Hoe kunnen we Prinsjesdag op de kaart zetten? Er wordt ook een prijs uitgereikt: het beste idee wordt bekroond en beloond door een deskundige jury.

Workshops

In deze interactieve bijeenkomst gaat Ruimteschepper in (niet technische) workshops onderwerpen delen en ideeën opdoen met elkaar. Er worden twee rondleidingen  gegeven voor maximaal dertig deelnemers. Maak kennis met deze bijzondere plek met zijn unieke inhoud van meer dan tweehonderd jaar geschiedschrijving. Nadere informatie over de onderwerpen, agenda en hoe deelnemers zich kunnen voorbereiden volgt in januari. Ook hier geldt inschrijfvoorrang voor leden van de Kenniskring.

Website Ruimteschepper

Delen op facebook
Facebook
Delen op linkedin
LinkedIn
Delen op twitter
Twitter
Scroll naar top