Hoge nauwkeurigheid op tablet en smartphone

Hoge nauwkeurigheid op tablet en smartphone

Koppeling RTK en WebGIS

Voor het werken met een app is geen apart device meer nodig voor nauwkeurige positiebepaling. Daarom werken Topcon en Nieuwland Geo-Informatie samen aan de ontwikkeling en koppeling van RTK en WebGIS App.

Door de redactie

 

Voor het werken met een app is geen apart device meer nodig voor nauwkeurige positiebepaling.

 

WebGIS App en Topcon GPS (RTK) is er voor het inmeten of herpositioneren, informatie aflezen of muteren op uw eigen apparaat (Bring Your Own Device). Iedereen heeft tegenwoordig wel een smartphone op zak. Smartphones en tablets hebben beperkte antenne-ontvangst en correctiemechanismen waardoor afwijkingen van de gps-coördinaten tot enkele meters kunnen oplopen. Voor een aantal werkzaamheden is die nauwkeurigheid onvoldoende. In bijvoorbeeld de nuts-, bouw- en infrasector is nauwkeurige positiebepaling vereist. Maar ook voor de BGT, lantaarnpalen, speeltoestellen van gemeenten, kunstwerken van de waterschappen, of brandkranen bij de veiligheidsregio’s is een nauwkeurige plaatsbepaling gewenst.

WebGIS App werkt zowel online als offline.

Met precisie-apparatuur op basis van Real Time Kinematic (RTK) kun je bijna op de centimeter nauwkeurig je positie bepalen. Voor het inmeten of opzoeken van bijvoorbeeld ondergrondse leidingen of storingen kun je die precisie goed gebruiken. Deze apparatuur is vaak gekoppeld aan geodetische software op een toegerust device.

WebGIS App (beschikbaar in de AppStore en PlayStore) kan op maat geconfigureerd worden voor het inmeetproces. Denk daarbij aan wat geïnventariseerd moet worden, workflow, keuzelijstjes, foto’s toevoegen etcetera. Diverse ondergronden/basiskaarten kunnen out-of-the- box worden toegevoegd: BGT, OpenStreetMap, BRT, en natuurlijk eigen kaarten met kabels, leidingen, storingslokaties, enzovoorts.

Storingslocaties in de App.

 

WebGIS App werkt zowel online als offline. De positiebepaling (waar je bent en het invoeren van locaties) wordt op basis van de koppeling met RTK geregeld. Hierdoor is centimeter-nauwkeurigheid gegarandeerd. Alle informatie die in WebGIS App wordt opgenomen en ingevoerd, is direct en real time in een online kaartviewer zichtbaar. Deze kaart kan gebruikt worden als overzichtskaart, printen, zoeken, filteren, rapporteren en, indien nodig, kan aanvullende informatie worden toegevoegd. Het voordeel van het werken met Topcon GPS in combinatie met WebGIS App is dat men de data in eigen beheer heeft (geen conversie van total station/landmeter naar GIS), men niet meer achteraf posities hoeft te corrigeren en daarbij een nauwkeurigheid tot op centimeterniveau kan realiseren.

Storingslocaties in de App.
Delen op facebook
Facebook
Delen op linkedin
LinkedIn
Delen op twitter
Twitter
Scroll naar top