Belangrijke rol ArcGIS Online bij winnaars Energy Hack NL

Belangrijke rol ArcGIS Online bij winnaars Energy Hack NL

In het weekend van 26 mei 2018 ontwikkelden meer dan zeventig deelnemers tijdens de Energy Hack NL  in Den Bosch allerlei vernieuwende prototypes en apps.

Esri Nederland stelde twee experts en ArcGIS-software beschikbaar om de verschillende vraagstukken rondom een duurzame, betrouwbare en betaalbare energievoorziening in Nederland te realiseren.

Energy Hack NL
De Energy Hack NL werd georganiseerd door Enpuls, Enexis Netbeheer en startup incubator Utrechtinc. Esri Nederland verzorgde tijdens de hackaton een workshop. Hierin werd onder andere uitgelegd hoe de deelnemers gebruik konden maken van de API’s in combinatie met ArcGIS Online om snel en eenvoudig productiewaardige oplossingen te realiseren.

Toename van zonnepanelen
De, naar wat later zou blijken nummers 1, 2 en 3, zijn na deze workshop direct aan de slag gegaan met ArcGIS Online. Nummer 1, SONNET, van team Granny Heckle, is een slimme voorspellende tool die via realtime visualisaties op een kaart en grafieken kan voorspellen waar er in een specifiek gebied een toename van zonnepanelen verwacht kan worden. Daarnaast toont de tool het effect van de extra energie op het energienet. Netbeheerders kunnen met deze informatie slimmer investeren in hun infrastructuur.

Elektronische voertuigen
De nummer 2 ontwikkelde evHIVE, een open platform voor bestuurders van elektronische voertuigen. Het is een mobiele app voor bestuurders die op de kaart de route met de slimste en snelste laadplekken visualiseert. Hierdoor kunnen gebruikers op flexibele tijden laden, waardoor er minder pieken in het energienet zullen zijn. De netbeheerders kunnen hierdoor hun energienet beter beheren.

Scenarioplanner
Door heatmaps laat de scenario-planner van Unicorn zien of er een groot overschot is, of juist een tekort aan warmte-energie in een bepaalde regio. Deze tool helpt bij duurzame gebiedsontwikkeling. Potentiële warmteleveranciers kunnen geplaatst worden op de locaties waar de vraag het hoogst is. Dit versterkt de efficiëntie van gebiedsontwikkeling.

Locatie speelt essentiële rol
Tijdens dit weekend werd bewezen door de winnaars dat locatie een essentiële rol speelt bij het oplossen van deze vraagstukken. Door de openheid en schaalbaarheid van het platform in combinatie met de API’s is het eenvoudig om analyses uit te voeren en het resultaat op een kaart toe te voegen aan een app. De teams, organisatoren en partners denken nu al na over de volgende stap, namelijk het verkennen van de kansen om deze prototypes door te ontwikkelen.

Website Energy Hack NL | UtrechtInc

Website ArcGIS for Developers

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Scroll naar top