Roadshow Geo-BAG-berichtenverkeer

Roadshow Geo-BAG-berichtenverkeer

Er zijn veel stappen gezet om de samenhang tussen basisregistraties te verbeteren en om slimme koppelingen te maken. Zoals bijvoorbeeld het automatische berichtenverkeer tussen BGT- en BOR-applicaties. Daar is nu het Geo-BAG berichtenverkeer bij gekomen.

 

De uitwisseling van gegevens uit de BAG en de BGT verliep tot nu toe handmatig. Via het versturen van berichten of e-mail. Het automatisch berichtenverkeer zorgt er niet alleen voor dat fouten of onvolledigheden worden voorkomen. Het maakt uw werk eenvoudiger, bespaart tijd en zorgt voor betrouwbare data en nieuwe inzichten. Zowel dg DIALOG BGT van Sweco als Key2BAG van Centric zijn als eerste gecertifieerd door Geonovum. Sweco en Centric hebben de uitwisseling uitgebreid getest. Onder andere gemeente Den Haag en Leidschendam-Voorburg zijn gestart met de implementatie van het Geo-en BAG berichtenverkeer. Veel andere organisaties hebben opdracht gegeven. In februari zijn er live-demonstraties te zien van het Geo-BAG berichtenverkeer, waarbij het natuurlijk ook mogelijk is om meer informatie te krijgen en vragen te stellen. De bijeenkomst is bedoeld voor gebruikers van dg DIALOG BGT en/of Key2BAG, maar andere BAG- en of BGT-bronhouders zijn ook welkom.

Wanneer en waar

  • 13 februari in Gouda (hoofdkantoor Centric)
  • 19 februari in De Bilt (hoofdkantoor Sweco)
  • 22 februari in Drachten (Raadhuis Gemeente Smallingerland)

Programma

  • 13.30   Inloop/aanmelden
  • 14.00   Welkom
  • 14.10   De standaard toegelicht en laatste ontwikkelingen
  • 14.30   Demonstratie Geo-BAG berichtenverkeer
  • 15.30   Afsluitende borrel

Achtergrond
In navolging van de certificering in 2015, voor het berichtenverkeer tussen dg DIALOG BGT en BOR-applicaties, heeft Sweco in het najaar van 2017 de uitwisseling gerealiseerd tussen dg DIALOG BGT en BAG-applicaties volgens de nieuwe berichtenstandaard StUF-Geo BAG. dg DIALOG BGT is het eerste softwarepakket dat het certificaat ontvangt voor deze nieuwe berichtenstandaard. Leveranciers van geo-applicaties en BAG-applicaties zijn over het algemeen niet dezelfde en hun software-pakketten kunnen niet zonder meer met elkaar communiceren. Daarom bestaan er tot op de dag van vandaag nog veel verschillende applicatiekoppelingen die door leveranciers afzonderlijk onderhouden moeten worden. Door gebruik te gaan maken van de StUF-Geo BAG standaard hoeft voortaan maar één koppelvlak te worden onderhouden. Daarmee kan dg DIALOG straks data uitwisselen met alle gecertificeerde BAG applicaties.

Kwaliteit
Het koppelvlak zorgt ervoor dat verzoeken om geometrie vanuit de BAG gestructureerd kunnen worden afgehandeld in de geo-applicatie en dat de gevraagde geometrie wordt geleverd aan de BAG-applicatie. Daarnaast kan de geo-beheerder ook eenvoudig op eigen initiatief geactualiseerde geometrie naar de BAG-applicatie sturen. Tot slot houdt het koppelvlak de geo-beheerder automatisch op de hoogte van alle mutaties in de BAG die van belang kunnen zijn voor de BGT. Deze 3 mechanismen zorgen er voor dat beide registraties onderling consistent blijven waardoor de kwaliteit aan beide kanten verbetert.

Website dg DIALOG BGT

Delen op facebook
Facebook
Delen op linkedin
LinkedIn
Delen op twitter
Twitter
Scroll naar top