Rioolonderzoek toont stijging drugsgebruik

Rioolonderzoek toont stijging drugsgebruik

Het drugsgebruik in Eindhoven en Utrecht is fors toegenomen. Dat constateert KWR op basis van een onderzoek van het rioolwater.

Het is voor het zesde jaar op rij dat het wateronderzoeksinstituut KWR heeft gekeken naar drugsresten in het rioolwater van een aantal grote gemeenten. Dit maakt deel uit van een groot jaarlijks onderzoek van het Europese Agentschap voor Drugs en Drugsverslaving. Ruim zestig Europese steden zijn hierbij betrokken. In ons land zijn Amsterdam, Eindhoven en Utrecht vaste deelnemers. KWR werkt bij het onderzoek in deze steden samen met Waternet, waterschap De Dommel en hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden.

Afvalmonsters
Gedurende een week in maart zijn afvalmonsters verzameld. Deze monsters zijn daarna getest op de aanwezigheid van reststoffen van drugs. De resultaten zijn op 13 december 2016 gepubliceerd. De onderzoekers constateren dat in Utrecht en Eindhoven het gebruik van cocaïne flink is gestegen, vergeleken met vorig jaar. Het gebruik in de Domstad verdubbelde zelfs. Bij cannabis en ecstasy is Nederland koploper in Europa. Amsterdam stond in 2015 nummer één op de Europese lijst. Actuele cijfers ontbreken echter vanwege wat de onderzoekers een ‘technisch probleem in de verwerking van de metingen’ noemen. KWR heeft dit jaar ook negen kleine gemeenten in de provincie Utrecht onderzocht. De verschillen in drugsgebruik tussen grote en kleine steden blijken gering. Sinds 2010 hebben amper twintig gemeenten een rioolonderzoek laten uitvoeren. Hoogleraar Pim de Voogt van KWR betreurt dat, omdat het rioolonderzoek volgens hem een belangrijk instrument voor gemeentelijk drugsbeleid kan zijn. Hij merkt daarover op: “De besturen van deze gemeenten krijgen confronterende cijfers over drugsgebruik onder ogen die, na openbaarmaking, stevige discussies teweegbrengen. In de media oogsten zij met onze bevindingen voornamelijk negatieve aandacht. Het lovenswaardige initiatief dat de bestuurders tonen om de drugsproblematiek in beeld te krijgen, vindt geen gehoor. Twee dagen later is de rust in Nederland weergekeerd.”

Website KNW

Delen op facebook
Facebook
Delen op linkedin
LinkedIn
Delen op twitter
Twitter
Scroll naar top