Van 18-21 september 2018 organiseren België en Nederland samen met de Europese Commissie de INSPIRE 2018 conferentie in Antwerpen, met meer dan 250 presentaties en workshops en een grote beursvloer. Vanaf 29 maart kan je je aanmelden voor de conferentie.
De INSPIRE-conferentie biedt een platform voor discussies, het uitwisselen van ideeën, het sluiten van nieuwe samenwerkingen en vriendschappen en het verder brengen van recent opgedane kennis en ervaring binnen Europa.
De eerste namen
De eerste bevestigde sprekers voor de plenaire sessies zijn inmiddels bekend. Op dinsdag 18 september treedt vice-president van de Europese Commissie Andrus Ansip aan. Hij is verantwoordelijk is voor de Digital Single Market. Dorine Burmanje, vice-voorzitter van GGIM – Verenigde Naties en CEO van Kadaster Nederland neemt haar toehorend publiek mee in wereldwijde doelen voor onze planeet. Piero Bruni uit Italië vertelt zijn persoonlijke verhaal over het beschermen van het Meer van Bolsena en het belang van toegankelijke data hierbij. Daniel Calleja, directeur-generaal van het DG-Milieu bij de Europese Commissie is de moderator tijdens de opening. Op woensdag 19 september duiken we onder leiding van Hans Bruyninckx, Executive director van het Europese Milieu Agentschap, in de opkomst van de groene economie. Nathalie Girouard van het OECD Environment Directorate, spreekt over de wereld van groene groei en duurzame ontwikkeling. Voor Janneke Hadders, CEO van Dacom Farm Intelligence, zijn data de sleutel om tot betere oogsten te komen en kosten te verlagen. Daarnaast neemt innovator Arash Aazami het woord. Zijn business-model voor hoe een energieleverancier meer geld kan verdienen door minder energie te verkopen heeft een MIT award gewonnen en bereidt de weg naar duurzame energie in de toekomst. Donderdag is het ‘Digital transformation, Digital transition’ dag. Verwelkomd wordt die dag ondernemer Valrie Grant. Zij geeft haar visie op hoe geodata infrastructuren zich kunnen doorontwikkelen om tot de meest optimale vorm van datadelen te komen. Op vrijdag is Roeland Samson, leidend onderzoeker bij het citizien science project ‘Curieuze Neuzen’ in België een van de gasten. Meer dan 45.000 vrijwilligers meten in het kader van curieuze neuzen de luchtkwaliteit in België.