Readaar en Eurosense tekenen overeenkomst om asbestdaken in kaart brengen

Readaar en Eurosense tekenen overeenkomst om asbestdaken in kaart brengen

Het toepassen van asbest is in Nederland verboden sinds 1994, toch telt ons land nog circa 600.000 asbestdaken. Jaren van wind, vorst en regen hebben deze daken poreus gemaakt, waardoor de asbestvezels loskomen en een gevaar vormen voor de volksgezondheid.

Volgens de wet moeten deze daken daarom voor 1 januari 2024 vervangen zijn. Er is echter nergens geregistreerd waar deze daken precies liggen. Dat maakt stimuleren, monitoren en handhaven van vervanging gecompliceerd en kostbaar.

Readaar is gespecialiseerd in datamining uit luchtfoto’s en brengt allerlei kenmerken van panden in kaart voor overheden, opstalverzekeraars en aannemers.

Met behulp van de historische foto’s van Eurosense zal Readaar nu ook de asbestdaken in Nederland in kaart gaan brengen. “Er zijn alternatieve technieken voor asbestdetectie, maar die zijn zeer kostbaar. Wat zo bijzonder is aan de beelden van Eurosense, is dat deze landelijke luchtfoto’s teruggaan tot 1996. We kunnen daarmee 20 jaar terug in de tijd van de periode van 22 jaar waarin asbest verboden is. Hierdoor kunnen we in deze foto’s zien of het originele asbestdak nog aanwezig is, of dat deze al is gesaneerd”, aldus Matthijs van Til van Readaar.

Wout Velthoven, Sales manager van Eurosense: “Samenwerking met bedrijven als Readaar biedt ons de mogelijkheid om nieuwe producten te ontwikkelen op basis van onze bestaande data”. Het bedrijf is gespecialiseerd in het inwinnen van geo-informatie met behulp van vliegtuigen en satellieten. Met 200 medewerkers is Eurosense actief in heel Europa. In 1996 werd de eerste landelijke luchtfoto van Nederland gemaakt. Deze zomer wordt deze foto voor de 9e keer ingewonnen, waarmee een waardevolle tijdserie van 1996 tot 2016 is ontstaan.

Website Readaar

Website Eurosense

 

 

Delen op facebook
Facebook
Delen op linkedin
LinkedIn
Delen op twitter
Twitter
Scroll naar top