Razendsnel nieuwe hoofdtribune dankzij BIM in de cloud

Razendsnel nieuwe hoofdtribune dankzij BIM in de cloud

KV Mechelen verbouwt stadion in slechts vijf maanden

In een uitdagende termijn van vijf maanden moest de hoofdtribune van de voetbalclub KV Mechelen gesloopt én opnieuw opgebouwd worden tot een moderne businesstribune. “Anders kon de eerste wedstrijd van het seizoen niet in eigen stadion gespeeld worden”, vertelt Joeye Vandeleur, BIM-coördinator bij Verelst Bedrijfsbouw & Renovatie. “We hebben met vijftien andere tekenbureaus, onderaannemers en leveranciers tegelijkertijd samengewerkt in BIM om dit project mogelijk te maken binnen de gestelde tijd. Dat was niet haalbaar geweest zonder de samenwerking via IFC en coördinatie via de cloud.”

Door de redactie

Binnen vijf maanden werd de hoofdtribune van KV Mechelen 
gesloopt en opnieuw gebouwd.

Verelst Bouwbedrijf & Renovatie is gespecialiseerd in industriële nieuwbouw- en renovatieprojecten, zoals bedrijfsgebouwen, appartementsgebouwen en winkels. Zo’n vijf jaar geleden nam het bedrijf de eerste stappen in BIM, daarvoor gebeurde al het tekenwerk volledig in 2D. Vandeleur vertelt hoe de overstap verliep: “Het begon met de wens om een kortere doorlooptijd te behalen bij onze projecten en we begrepen dat daarvoor een efficiëntere informatiedoorstroom belangrijk zou zijn. Voor dat laatste was het noodzakelijk om van 2D af te stappen en te investeren in BIM-software, waarbij de keuze voor de juiste software in onze ogen cruciaal zou zijn.”
“Omdat het essentieel zou zijn dat het pakket goed zou aansluiten bij onze gewenste workflow, hebben we meerdere BIM-pakketten vergeleken. Na een uitgebreide selectie op functionaliteiten kwamen we uit bij twee leveranciers die we hebben uitgenodigd voor een demonstratie bij ons op kantoor. Hierbij werden door een intern team van experts diverse vragen en lastige opdrachten voorbereid. Uiteindelijk hebben we aan de hand van deze demonstraties gekozen voor Tekla Structures als BIM-software van leverancier Construsoft. De reden om voor Tekla Structures te kiezen, was dat we hiermee niet alleen gedetailleerd konden modelleren en werkplaatstekeningen konden maken, maar dat dit pakket voor ons ook samenwerking via de cloud en IFC mogelijk maakte. Zowel intern als in de samenwerking met andere bedrijven. Daarmee bood het alle mogelijkheden voor de efficiëntere informatiedoorstroom die ons in eerste instantie voor ogen stond.”

Overzicht van de werkzaamheden in TrimbleConnect.

De tribune van KV Mechelen
Hoe Verelst inmiddels gebruikmaakt van Tekla Structures is het beste toe te lichten aan de hand van een praktijkvoorbeeld. Het bedrijf heeft onlangs meegewerkt aan de nieuwe hoofdtribune van KV Mechelen, een tijdsintensief project waarbij de productie reeds een maand na het starten van het tekenwerk begon. “We werkten met verschillende partijen tegelijkertijd aan het project. Binnenshuis verliep de samenwerking tussen de drie, soms wel vier tekenaars tegelijk via Tekla Model Sharing”, vertelt Vandeleur. Deze cloudservice maakt samenwerken met meerdere tekenaars in Tekla lokaal mogelijk, waarbij alleen wijzigingen gesynchroniseerd worden met het centrale model in de cloud. Met name voor de communicatie was dit handig, zo stelt Vandeleur: “Doordat niet steeds het complete model verstuurd hoeft te worden, verliep de informatieoverdracht van het grote model efficiënt.”
Na het tekenwerk begon de race tegen de klok om de hoofdtribune voor de start van het nieuwe seizoen te kunnen opleveren. Daarvoor moest – voordat er werd begonnen aan de bouw – negentig procent van het prefabmateriaal klaar zijn. “Het was een hele klus, tachtig arbeiders verzorgden in twee shiften de montage op de werf”, legt Vandeleur uit. “Lag het prefabmateriaal niet op stock dan haalde de montage de productie in. Het moest dus vlot gebeuren en dat is gelukt. De planning kwam volledig in 4D uit het model, net als de vrachtindeling om de juiste afroep te garanderen. Op de werkplaats kon namelijk slechts één vrachtwagen per moment aanwezig zijn om te laden en lossen. Het was dus van groot belang dat de hele vracht in de juiste volgorde werd ingeladen en op locatie aankwam. Daarnaast heb ik vanaf de werf in het model de statusopvolging gedaan. Zo konden we de originele planning met de daadwerkelijke planning blijven vergelijken en hierop anticiperen om de vooropgestelde deadlines te blijven garanderen. Dat was toch wel een mooie functie waardoor we steeds konden rekenen op het volledige vertrouwen van onze klant.”

Samenwerken in de cloud
Voor de nieuwe hoofdtribune werd niet alleen intern in de cloud samengewerkt. Met de vijftien projectbetrokkenen van diverse bedrijven – die met verschillende softwarepakketten werkten – verliep de uitwisseling van bestanden en de communicatie via Trimble Connect. Dit laatste is een samenwerkingsplatform voor BIM-projecten om informatie te bekijken, beheren en delen via de cloud, waarbij de verschillende deelnemers elk hun eigen software kunnen gebruiken.
“Dankzij Trimble Connect verliep de samenwerking vlekkeloos”, aldus Vandeleur. “Het was voor ons dan ook een goede, eerste kennismaking met het platform waarmee tot aan dit project nog nooit was gewerkt. Niet slim om met zo’n groot project te beginnen, zouden sommige mensen misschien zeggen, maar de projectbetrokkenen konden er direct goed mee overweg en waren enthousiast over de gebruiksvriendelijkheid, zodat we eigenlijk geen risico hebben gelopen. De uitwisseling van IFC-bestanden verliep binnen het project ook geheel zonder problemen en inmiddels werken we bij redelijk wat projecten met Trimble Connect. Een van de grootste voordelen vind ik toch wel dat iedereen altijd toegang heeft tot alle actuele informatie. Of het nu de tekenaar op kantoor is, de projectleider of dat ik op de werf de to-dolijst wil bekijken.”
Samengevat kan gesteld worden dat de bouw van de nieuwe hoofdtribune in deze korte termijn niet mogelijk was geweest zonder BIM in de cloud. Het hoge aantal projectbetrokkenen, de diversiteit aan software waar zij mee werkten; het was een project dat veel coördinatie behoefde. Het gebruik van BIM-software creëerde dankzij de efficiëntere informatiestroom een kortere doorlooptijd, waardoor KV Mechelen de eerste wedstrijd van het seizoen gewoon in eigen stadion kon spelen. “De overstap naar BIM heeft ons dus zeker gebracht waar we naar op zoek waren”, sluit Vandeleur zijn verhaal af.

De weergave van de projectstatus.
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Scroll naar top