Raadsinformatie binnenkort op de kaart dankzij winnende app WaarOverheid

Raadsinformatie binnenkort op de kaart dankzij winnende app WaarOverheid

In elke gemeente worden wekelijks besluiten genomen die in meer of mindere mate invloed hebben op het leven van de inwoners, ondernemers en bedrijven. Deze informatie is openbaar, maar niet altijd makkelijk te ontsluiten of vinden. Daarom organiseerde VNG/KING, met steun van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, een Raadsinformatie App Challenge.

De jury, bestaande uit Robert van Dijk (griffier gemeente Teylingen), Ingeborg Hoogveld (raadslid Rotterdam), Ben Meindertsma (journalist NOS) en Breyten Ensting (developer Open State Foundation), beoordeelde de pitches. Zij deden dat op basis van de gekozen doelgroep, de potentiële impact en uitvoerbaarheid van de app, en de expertise en creativiteit van het team.

Uit de challenge zijn veel verschillende ideeën naar voren gekomen, en er zijn oplossingen bedacht voor verschillend publiek en doelgroepen. Voorbeelden van terugkerende thema’s: de mogelijkheid tot het instellen van alerts voor onderwerpen die je interessant vindt en het gebruik maken van locatie-informatie om te zien welke stukken er over de eigen buurt gaan.

raadsinformatie
Kaartje uit de winnende app met Utrechtse Open Raadsinformatie erop geplot.Utrechtse Open Raadsinformatie op de kaart gezet binnen de WaarOverheid-app

De jury maakte de afweging tussen een gedegen app of originaliteit en keek naar vernieuwende ideeën en de realiseerbaarheid binnen twee maanden. Petities.nl kreeg een eervolle vermelding, verder werd dit de uiteindelijke top 5:

  • WaarOverheid
  • Locratie
  • Argu Open raad
  • Gemeenteradar
  • 1848 local issues

De jury koos WaarOverheid, een samenwerking tussen de Universiteit van Amsterdam en Stamkracht als winnaar, omdat het raadsinformatie op basis van slimme algoritmes automatisch op de kaart plaatst. Daarmee kunnen inwoners zien wat er in hun buurt speelt en daarover meepraten. De jury was onder de indruk van de mogelijkheden van de toepassing en de technische expertise van het team.

In februari is de app van het winnende team beschikbaar, net op tijd voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Website Digitale Agenda 2020

Delen op facebook
Facebook
Delen op linkedin
LinkedIn
Delen op twitter
Twitter
Scroll naar top