Quick wins van 3D GPS-machinebesturing niet te ontkennen

Quick wins van 3D GPS-machinebesturing niet te ontkennen

Door gebruik te maken van 3D GPS-machinebesturing voldoe je veel gemakkelijker aan de alsmaar strenger wordende aanbestedingseisen. Bovendien neemt de kwaliteit, snelheid en nauwkeurigheid van het werk toe en bespaar je op brandstofkosten, dubbel werk én tijd. Aannemers kunnen het zich haast niet meer permitteren om opdrachten uit te voeren zónder 3D-machinebesturing.

 

Reden voor Topcon Positioning Nederland om het belang van 3D GPS-machinebesturing te duiden en bedrijven die nog niet zijn overgeschakeld, inzicht te geven in wat daarbij komt kijken.

3D-machinebesturing
Een 3D-model is een driehoeksmeting waarin alle metingen van de drie dimensies (breedte, lengte en hoogte) zijn gepositioneerd in een coördinatenstelsel. Deze x-, y- en z-waardes zijn nodig voor machinebesturing, locatie- en volumebepalingen. 3D GPS-machinebesturing werkt met GNSS (Global Navigation Satellite System, oftewel: plaatsbepaling met behulp van satellietconstellaties. De systemen van Topcon maken gebruik van meerdere satellietconstellaties waardoor je ondanks eventuele belemmerende omgevingsfactoren, toch een stabiele verbinding houdt. De keuze van de constellatie gaat volledig automatisch; je kunt ongehinderd doorwerken.

Quick wins

  • Werken met 3D-machinebesturing scheelt handelingen, uitzet- en faalkosten, draaiuren, brandstof en machineslijtage;
  • Aannemers hebben meer grip op de processen en duidelijkheid over de kosten en baten, wat fouten en verrassingen voorkomt;
  • De werkomgeving wordt veiliger. De machinist bladert niet in tekeningen maar kijkt op het scherm en naar buiten. Bovendien ziet hij in 3D wat hij doet;
  • De meetgegevens worden digitaal geregistreerd en kunnen dankzij het open platform van Topcon, gedeeld worden en als wederzijds controlemiddel dienen;
  • De Topcon GPS-componenten zijn los te koppelen en op meerdere machines te gebruiken;
  • Machinisten – groen en ervaren – vinden het fijner werken. Een werkgever mét GPS-machinebesturing heeft een streepje voor.

Starten? Dit komt erbij kijken.
Niet alleen machinisten, ook aannemers en opdrachtgevers zijn enthousiast over de voordelen van 3D GPS-machinebesturing. De vraag ernaar neemt dan ook toe. Dus start nu als je er nog niet mee begonnen bent. De whitepaper Starten met 3D GPS-machinebesturing is een mooi begin. Hoe werkt GPS-machinebesturing precies, wat wordt er geïnstalleerd? Wat zijn de praktijkervaringen van machinisten en andere aannemers? Hoe maak je zelf een 3D-model en waarom zou je dat doen? Als je het wil gaan inzetten: welke opties zijn er? Je leest alles in deze whitepaper.

Je downloadt de whitepaper hier

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Scroll naar top