Puntenwolken in de dg DIALOG BGT

Puntenwolken in de dg DIALOG BGT

Met dg DIALOG BGT kun je de BGT bijhouden. Daarnaast is dg DIALOG BGT een applicatie voor landmeten, stereokarteren en meten in cyclorama’s. En daar is nu een vierde methode aan toegevoegd: meten in puntenwolken. In dit geval in combinatie met Omnibase, een webapplicatie van Geodelta.

Sweco en Geodelta hebben samen een koppeling gemaakt, gebaseerd op een API, waardoor Omnibase en dg DIALOG BGT elkaars functionaliteit kunnen gebruiken. Omnibase is gebouwd door Geodelta op basis van kennis op het gebied van laserscanning en fotogrammetrie. Met Omnibase worden beschikbare puntenwolken, panoramabeelden, nadir- en obliekfoto’s in één 3D-omgeving beschikbaar gemaakt in de cloud. Geodelta combineert al deze informatie met Omnibase en maakt deze eenvoudig beschikbaar voor haar klanten.

De koppeling tussen Omnibase en dg DIALOG BGT biedt nu dus een extra manier om coördinaten in te winnen. Het zorgt ervoor dat coördinaten, die via Omnibase bepaald worden, doorgegeven kunnen worden aan dg DIALOG BGT. Vervolgens wordt met die coördinaat de BGT geactualiseerd of van een Z-waarde voorzien.

BGT-data in 3DHet mooie van de koppeling is dat je 2D BGT-data in dg DIALOG BGT eenvoudig kunt omzetten naar 3D. En wanneer je objecten in 3D kunt bekijken, kun je hier veel meer uithalen dan in 2D. Zo komen objecten echt tot leven en krijg je een realistischer beeld van de situatie.

In Omnibase kun je een 2D BGT-terrein dus aanbieden om dit om te vormen naar een 3D-terrein. Met een enkele muisklik, kun je Z-waarden toevoegen aan de XY-coördinaten. Deze Z-waarden worden dan bepaald met de algoritmes van Omnibase en de beschikbare puntenwolk. En het is nóg mooier om niet alleen de buitenrand van een vlak om te zetten naar 3D, maar ook binnenin het vlak Z-waarden toe te voegen. Zo kun je een nog beter 3D-model van de topografie vormen, omdat kuilen en bulten dan ook zichtbaar worden.

BGT-geometrie projecteren in de puntenwolk
Behalve het omzetten van 2D BGT-data naar 3D BGT-data, kun je met Omnibase nu ook de BGT-geometrie projecteren in de puntenwolk, net zoals bij stereokarteren. Daarnaast kun je nu in beide applicaties een zoomactie te starten en de andere applicatie laten meeschuiven. Ook de objectcode en segmentcode kunnen in beide applicaties gekozen worden.

De interface met Omnibase is vanaf dg DIALOG BGT versie 7.10 als nieuwe module verkrijgbaar.

Website Dg Dialog BGT

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Scroll naar top