ProRail organiseert Innovatiefestival

ProRail organiseert Innovatiefestival

ProRail organiseert op 11 oktober een Innovatiefestival bij het nieuwe Railcenter op de Wagenwerkplaats in Amersfoort. Het festival maakt onderdeel uit van de tweedaagse feestelijke afsluiting van het onderzoeksprogramma ExploRail, een samenwerking tussen NWO, STW en ProRail.

Onderhoud voorspellen door middel van big data-analyses, hightech sensoren die wisselstoringen voorkomen en vernieuwende aanbestedingsprocedures. Het zijn enkele voorbeelden van manieren waarop ProRail samen met andere partijen samenwerkt aan de Nederlandse railinfrastructuur. ProRail nodigt spoorprofessionals uit om op 11 oktober over deze innovaties mee te denken.

Innovatiefestival
Aannemers, inframanagers, adviseurs, wetenschappers en kennispartijen kunnen tijdens deze dag zich laten informeren en meedenken over de verschillende innovaties die plaatsvinden op en rondom het spoor. Het gaat daarbij zowel om techniek als om samenwerking tussen verschillende partijen. Na een plenaire opening door directeur Operaties John Voppen wordt het festival officieel geopend. Bij de Experience leren spoorprofessionals over nieuwe technieken zoals big data, simulatie en 3D-printing. In de Academie vinden masterclasses plaats over onder meer innovatieve aanbestedingsvormen, cross-culturele communicatie en de interactie tussen trein en rails.

Wetenschappelijke inzichten
In de Werktuin kunnen deelnemers zelf een IoT-sensor bouwen en leren zij hoe wisselstoringen aan de hand van big data voorspeld kunnen worden. De Innovatiepromenade is de plek waar startende of innovatieve ondernemers in contact kunnen komen met spoorprofessionals. De Incubator is de plek voor nieuwe ideeën. Het Kennislab voor Urbanisme organiseert hier een 36-uur-durend Business Design Atelier voor zestien jongprofessionals. In de nacht van 10 tot 11 oktober vertalen zij wetenschappelijke inzichten uit ExploRail naar de praktijk. Ze strijden om een traineeship bij ProRail en een geldbedrag.

ExploRail
Het festival maakt onderdeel uit van de feestelijke afsluiting van het onderzoeksprogramma ExploRail dat van start ging in 2012. Een dag eerder, op 10 oktober, vindt het daaraan gerelateerde internationale research symposium plaats. Daar worden de resultaten gepresenteerd van een reeks promotieonderzoeken binnen de thema’s Whole System Performance en Zelfdenkend Spoor. Ook hier zijn rail- en infraprofessionals uit de praktijk- én de wetenschapswereld welkom.

Het programma ExploRail valt onder het onderzoeksthema Verbinden van Duurzame Steden. Daarnaast maakt het onderdeel uit het nieuwe innovatiebeleid van de overheid, onder de zogeheten Topsector Logistiek. Alle onderzoeksprojecten zijn begeleid door een professor en een onderzoekscoach uit de praktijk.

Tickets voor dit festival zijn gratis, maar wel gelimiteerd. Er is plaats voor maximaal tweehonderd bezoekers. 
Aanmelden kan op de website www.explorail.com

Website SpoorPro

Delen op facebook
Facebook
Delen op linkedin
LinkedIn
Delen op twitter
Twitter
Scroll naar top