Project Almere wint ‘Gouden Putdeksel’

Project Almere wint ‘Gouden Putdeksel’

Het regenwaterproject Almere is vorige week onderscheiden met de Goldener Kanaldeckel, de gouden putdeksel. De prijs wordt jaarlijks door het Duitse Institut für Unterirdische Infrastruktur IKT uitgereikt om initiatieven in het stedelijke afvalwaterbeheer onder de aandacht te brengen. 

De Goldener Kanaldeckel wordt gezien als de ‘Oscar voor de rioleringswereld’ en wordt jaarlijks uitgereikt door het Duitse Institut für Unterirdische Infrastruktur. Het Regenwaterproject is een gezamenlijk project van Waterschap Zuiderzeeland, Gemeente Almere en Rioned/STOWA. Omdat de prijs wordt uitgereikt aan een individuele medewerker, viel initiator Arjo Hof van de gemeente Almere in de prijzen. Het Duitse IKT – Institut für Unterirdische Infrastruktur is een onafhankelijk onderzoeksinstituut dat jaarlijks de ‘Oscars voor de rioleringswereld’ (zoals ze het zelf omschrijven) uitreikt aan medewerkers die een uitstekende prestatie hebben geleverd binnen de afvalwaterketen. De gouden putdeksel werd dit jaar voor de dertiende keer uitgereikt. Het is de eerste keer dat een Nederlands project wordt onderscheiden.
 
Onderzoek
De kernvraag van het onderzoek was: ‘Hoe schoon is het regenwater dat door ons rioolstelsel stroomt, en welk effect heeft dit op ons oppervlaktewater?’ De prijs is toegekend om verschillende redenen. Afstromend regenwater is een belangrijk onderwerp omdat hierover nog niet voldoende bekend is. Alle onderzoeksresultaten uit het project zijn openbaar en te gebruiken door anderen. Het onderzoek is verwoord in een toegankelijk boek en het onderzoek is uitgevoerd met een buitengewone ‘gründlichkeit’.
 
Oppervlaktewaterkwaliteit
Het regenwaterproject Almere onderzocht kosteneffectieve maatregelen om de oppervlaktewaterkwaliteit in Almere te verbeteren. Het meet- en onderzoeksproject liep meerdere jaren en leverde veel informatie op over de effectiviteit van investeringen in de waterkwaliteit. Zo was een van de conclusies dat de kwaliteit van het oppervlaktewater niet zal verbeteren door het rioolstelsel om te bouwen van een gescheiden naar een verbeterd gescheiden stelsel.
 
Voorbeeldfunctie
“De jury heeft voor dit project gekozen vanwege de buitengewone inhoudelijke kwaliteit en het belang van het onderwerp afstromend regenwater,” zegt Vanessa Brown van het IKT. Niet alleen de inhoudelijke resultaten van het project waren volgens Brown de reden om Hof en Almere te onderscheiden. “Tussen talloze inzendingen viel Almere op. Zeker ook omdat het regenwaterproject werd afgesloten met een toegankelijk rapport. Zo heeft het ook een voorbeeldfunctie voor andere gemeenten, in Nederland en daarbuiten.” Behalve de gemeente waren ook het Waterschap Zuiderzeeland, RIONED en STOWA bij het project betrokken.
 
 
Delen op facebook
Facebook
Delen op linkedin
LinkedIn
Delen op twitter
Twitter
Scroll naar top