Polyethyleen, de kunststof voor ventilatiesystemen en vele andere toepassingen

Polyethyleen, de kunststof voor ventilatiesystemen en vele andere toepassingen

Bij de realisatie van kunststof ventilatiesystemen ten behoeve van industriële bouwprojecten wordt steeds vaker de kunststof Polyethyleen, ook wel PE of HDPE genoemd, ingezet. HDPE plaat, buis en staf zijn voorbeelden van HDPE vormen die veel worden toegepast. De specifieke eigenschappen van Polyethyleen maken deze kunststof uitermate geschikt voor de toepassing van ventilatiesystemen.


De eigenschappen van de kunststof HDPE
HDPE is een kristallijne thermoplastische kunststof die valt binnen de groep van polyolefinen. Deze veel gebruikte en veelzijdige kunststof kenmerkt zich door de uitstekende elektrische isolatie, de grote slagvastheid en de hoge taaiheid. Het temperatuurbereik van Polyethyleen ligt tussen -30°C tot +80°C, daarbij neemt HDPE geen vocht op. HDPE is, als halffabricaat, te verkrijgen in de basisvormen plaat, staf en buis. Deze basisvormen worden aangevuld met vele varianten aan fittingen en hulpstukken.

Het bewerken van Polyethyleen
De kunststof Polyethyleen laat zich uitstekend bewerken. Zo zijn zagen, verspanen en water- en lasersnijden voorbeelden van bewerkingsmogelijkheden voor PE. Informatie over bewerkingsaspecten, zoals de snijsnelheid, vrijloophoek, tandafstand en spaanhoek is te vinden op vinkkunststoffen.nl. Polyethyleen heeft een apolair oppervlak en is daarom erg lastig te verlijmen. Dat is dan ook de reden dat verbindingen tussen HDPE onderdelen meestal gerealiseerd worden door het aanbrengen van een lasverbinding.

HDPE kent vele toepassingsmogelijkheden
Polyethyleen platen, buizen, staven en leidingsystemen worden ingezet in vele toepassingsgebieden. Naast ventilatiesystemen zijn de voedingsmiddelenindustrie, de waterbehandeling en de apparatenbouw bekende voorbeelden. Maar ook in toepassingen zoals viskwekerijen, de orthopedie en lekbakken vindt Polyethyleen zijn weg.

Een uitgebreid assortiment
Vink Kunststoffen is voorraadhouder van een uitgebreid assortiment Polyethyleen platen buizen, staven, fittingen en hulpstukken. Zo zijn de platen beschikbaar in vele maatvoeringen, diktes en kleuren. PE buizen zijn leverbaar in diameters van 10 t/m 1400 mm en staven in diameters van 10 t/m 500 mm. Daarnaast zijn er vele soorten fittingen en hulpstukken beschikbaar. Voorbeelden hiervan zijn: dakdoorvoeren, bochten, terugslagkleppen, buiseinden met rooster en regenkragen. Op vinkkunststoffen.nl vindt je alle informatie over het uitgebreide Polyethyleen assortiment.

Delen op facebook
Facebook
Delen op linkedin
LinkedIn
Delen op twitter
Twitter
Scroll naar top